ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Συμφωνημένο ότι θα έφευγα τέλος του 2019

Ενήμερος ο Πρόεδρος από το 2018 - Υπάρχει διαφωνία πολιτικής άποψης με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Υπάρχει διαφορετική πολιτική άποψη από την καταληκτική θέση της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για το Συνεργατισμό», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ σχολίασε ότι η απόφαση για να αφήσει το Υπουργείο Οικονομικών τέλος του 2019 είχε ληφθεί μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ανανέωση της θητείας του, τον Μάρτιο του 2018.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Υπουργός εξήγησε πως αν και σέβεται την θέση της Επιτροπής που καταγράφεται στην έκθεση για προσπάθεια ανασύστασης του Συνεργατισμού, η Κυβέρνηση και ο ίδιος διαφωνούν καθέτως. «Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική και δεν μπορεί να σχολιάσει τα υποθετικά σενάρια που προκύπτουν στο πόρισμα που αναφέρουν ότι αν ο Συνεργατισμός ήταν υγιής θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί, να μην είχε διαχωριστεί, πωληθεί και άλλα συναφή», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα οφέλη της κίνησης να πωληθεί ο Συνεργατισμός, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Κυβέρνηση έκανε ένα καθοριστικό βήμα για το τραπεζικό σύστημα, ένα βήμα ολοένα και πιο κοντά στο να μην είναι παρωχημένο, να έχει σύγχρονες δομές και να ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαικά πρότυπα. Με την πώληση του Συνεργατισμού σχολίασε, προστατεύθηκαν οι αποταμιεύσεις των καταθετών, διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΣΚΤ, διαφυλάχθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού και ενισχύθηκε διεθνώς η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση «άφησε πίσω» τη μεγαλύτερη εστία αβεβαιότητας για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ήρθαν θετικά αποτελέσματα και σταθεροποιήθηκε η οικονομία. με την πάψη του Συνεργατισμού. Υπάρχουν διαφορετικά συμπεράσματα με την έκθεση της ερευνητικής.

Διαφορετική η χρήση

Αναφορικά με το αν χρειάζονται οι Ερευνητικές Επιτροπές και καλώς προχώρησε σε έρευνα για το Συνεργατισμό, ο Υπουργός απάντησε πως αν και υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις με τη θέση της έκθεσης, υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να δημιουργούνται οι Ερευνητικές Επιτροπές. «Θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη μια Ερευνητική Επιτροπή εάν μέσω αυτής της διαδικασίας προέκυπταν ευθύνες σε πρόσωπα που έκλεψαν και είχαν προχωρήσει σε αξιόποινες πράξεις. Εκεί μάλιστα, αφού μέσα στην έκθεση της Επιτροπής γίνεται λος για διασπάθιση χρήματος, κακοδιαχείριση και άλλα, τότε μέσω της ερευνητικής διαδικασίας που ορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν το μέσο για να αποδοθούν ευθύνες. Εκεί πράγματι, έχει μεγάλο νόημα η ύπαρξη μιας Ερευνητικής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτικές ευθύνες

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αντιπολίτευσης και το αν έπρεπε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την πώληση του Συνεργατισμού, ο Υπουργός είπε τα εξής: «Θα αναλάμβανα την πολιτική ευθύνη αν πήγαινε κάτι στραβά και δεν ολοκληρωνόταν σωστά η πράξη μεταξύ ΣΚΤ και Ελληνικής Τράπεζας. Αν αποτύγχανε η διαδικασία και αν δεν καταφέρναμε να κάνουμε ότι κάναμε, τότε ναι, θα αναλάμβανα την ευθύνη και θα αποχωρούσα».

Συμφώνησα για ένα χρόνο

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ερωτήθηκε αναφορικά με την δήλωση της αποχώρησής του από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2019. Ο Υπουργός εξήγησε ότι είχε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποχωρήσει στο τέλος του 2019, αφού για τον ίδιο είχε κλείσει ήδη ένας κύκλος έξι χρόνων και διανύει τον έβδομο χρόνο. «Εκείνο που συμφώνησα με τον Υπουργό ήταν ότι θα παρέμενα για να φέρω εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, αυτή της πώλησης της ΣΚΤ και δεν μπορούσα να αποχωρήσω πριν την ολοκλήρωσή της. Είχαμε εξηγηθεί από την ανανέωση της θητείας μου το 2018 ότι θα συνέχιζα στο Υπουργείο, αλλά όχι ώστε να ολοκληρωθεί άλλη μία πενταετία».

Υπογράμμισε ότι στον κόσμο της οικονομίας δεν είναι ασυνήθιστο να ανακοινώνεται μια αποχώρηση αρκετούς μήνες πριν, όπως και έγινε, ώστε να γίνει μια ομαλή μετάβαση και διαδοχή του νέου προσώπου στο Υπουργείο. Κατέληξε ότι είναι νωρίς και δεν έχουν συζητηθεί ονόματα για τον διάδοχο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ

Ανοίγοντας το κεφάλαιο ΓεΣΥ και το ζήτημα που εγέρθηκε από τις συντεχνίες την προηγούμενη εδβομάδα για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός τόνισε πως η νομοθεσία του ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί και στόχος είναι να λαμβάνουν ίδιες υπηρεσίες όλοι οι πολίτες.

Υπογράμμισε πως οι εισφορές για τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναπροσαρμοστούν για φέτος, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2020 θα καταργηθούν πλήρως.

Αναγκαία η ιδιωτικοποίηση της Cyta

Ως αναγκαία χαρακτήρισε ο Χάρης Γεωργιάδης την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA). Όπως είπε, η Κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την μερική έστω αποκρατικοποίηση της Αρχής, με την έλευση στρατηγικού συνεργάτη που θα λάβει μεν μειοψηφικό ποσοστό, αλλά θα αναλάβει την πλήρη διαχείρισή της.

Κληθείς να σχολιάσει το τι ζήτησε η Κυβέρνηση από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, ανέφερε πως τους ζητήθηκε να εξετάσουν και να προβληματιστούν για το μέλλον και την προοπτική της Αρχής. «Καλοδεχούμενη η όποια εισήγηση από το ΔΣ. Η Κυβέρνηση έχει θέση πως δεν μπορεί να εξασφαλιστεί προοπτική για την Αρχή κρατώντας την δέσμια ως κρατική. Παλιά μπορεί να λειτούργησε αυτό το μοντελο, αλλά πλέον δεν μπορεί να διασφαλιστεί η προοπτική της αν την αφήσουμε ως κρατική με αυτό που ακολούθησε το 1960 - 1990. Πρέπει να αλλάξει δομές και καθεστώς. Πρέπει να γίνει εταιρεία. Ζητήσαμε από το συμβούλιο να εξετάσει κάθε επιλογή», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση