ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητείται γνωμάτευση Γεν. Εισαγγελέα για τους αορίστου στο Δημόσιο

Στην Επιτροπή Οικονομικών τέθηκαν δύο ξεχωριστές προτάσεις νόμου, για να καταστούν μόνιμοι υπάλληλοι οι αορίστου χρόνου

ΚΥΠΕ

Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με τη συνταγματικότητα της μετατροπής των περίπου 5.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, σε μόνιμους, θα ζητηθεί, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Το θέμα της μετατροπής των υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε μόνιμους συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να συμφωνεί, υπό δύο προϋποθέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το θέμα είναι νομικό.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή τέθηκαν δύο ξεχωριστές προτάσεις νόμου, μία από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα και μία από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, Γεώργιο Γεωργίου, Δημήτρη Δημητρίου και τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου, Μαρίνο Μουσιούττα και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Οι προτάσεις αποσκοπούν στο να καταστούν οι αορίστου χρόνου μόνιμοι υπάλληλοι.

«Επί της πολιτικής υφής συμφωνούμε πλήρως», ανέφερε ο κ. Πετρίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, προσθέτοντας πως υπάρχει μια στρέβλωση που δημιουργήθηκε από ενδεχομένως κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν καθεστώς ανέλιξης, προσθέτοντας πως πέραν της ανισότητας δημιουργούνται επιχειρησιακές και λειτουργικές στρεβλώσεις στη δημόσια υπηρεσία.
«Εμείς συμφωνούμε. Το σκέλος είναι νομικό και πρέπει να διευκρινιστεί νομικά. Αν υπάρχει νομική καθαρότητα και είναι εντάξει εμείς το στηρίζουμε», τόνισε θέτοντας δύο προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι ότι οι θέσεις αυτές θα αντικαταστήσουν μόνιμες θέσεις στο δημόσιο για δημοσιονομικούς λόγους και δεύτερη προϋπόθεση ότι αυτή η εφάπαξ διευθέτηση θα τερματίσει τη στρέβλωση της πρόσληψης υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γιώργος Παπαγεωργίου είπε πως η θέση όπως διατυπώθηκε από τον ΥΠΟΙΚ είναι ορθή, νοουμένου ότι εξευρεθεί νόμιμος τρόπος να γίνει.

«Έχουμε 4.000 ίσως και 5.000 υπαλλήλους που κάνουν την ίδια δουλειά, μπορεί να κάνουν και καλύτερη δουλειά, αλλά δεν έχουν τα ίδια ωφελήματα. Το θέμα είναι καθαρά νομικό», είπε.

Συμφωνία εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, λέγοντας ότι είναι ανάγκη το θέμα να ρυθμιστεί.
Ανέδειξε ότι το όλο ζήτημα ρυθμίζεται με πρόταση νόμου και άρα πρέπει η κυβέρνηση να το επιτρέψει, προσθέτοντας πως υπάρχει νομολογία από την Ελλάδα, που καθορίζει ότι είναι στις εξουσίες του κράτους να ρυθμίζει θέματα της δημόσιας υπηρεσίας.

Αρνητικά έναντι της προτεινόμενης ρύθμισης τάχθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναδεικνύοντας τη νομική πτυχή του ζητήματος.

Ερωτηματικά εκφράστηκαν για το κατά πόσον η Νομική Υπηρεσία θα αποφανθεί επί της συνταγματικότητας, εφόσον πρόκειται για προτάσεις νόμου, με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να σημειώνει πως αν κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, θα παραστεί για να δώσει τη γνωμάτευσή του.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως αν αυτό επιζητεί η Επιτροπή τότε θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε σε δηλώσεις του πως και με αίτημα από το ΥΠΟΙΚ θα κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας για να δώσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, είπε πως είναι πολιτική βούληση τόσο του ΔΗΣΥ όσο και της κυβέρνησης να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί το νομικό ζήτημα.

Σημείωσε όμως πως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, ότι δεν πρόκειται για αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κατάληψη κενών θέσεων και δεύτερον, όπως το έθεσε και ο ΥΠΟΙΚ, να βρεθούν τρόποι να κλείσει η στρόφιγγα της δημιουργίας νέων υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως το Υπουργείο θα ζητήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας επί της νομικής πτυχής και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τρεις βδομάδες.

«Επιτέλους πρέπει να εγκύψουμε σε αυτό το θέμα και να μην υπάρχουν υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών», είπε.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως η πρόταση του κόμματος αποσκοπεί στην ομοιόμορφη και ισότιμη θεσμική μεταχείριση των εργαζομένων με αυτό το καθεστώς.

«Θα αναμένουμε την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα στη δική μας προσέγγιση με την ελπίδα ότι θα επιλύσουμε ένα σοβαρό χρονίζον ζήτημα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση