ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Κ» στο εμβληματικό Labs Tower του Teddy Sagi

Λεπτομέρειες για την ανάπτυξη των 30 εκατομμυρίων από τον αρχιτέκτονα του έργου Ηρακλή Παπαχρίστου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το κέντρο της Λευκωσίας προσφέρεται για αναπτύξεις τύπου ψηλών κτηρίων, αναφέρει ο αρχιτέκτονας του δεύτερου ψηλότερου οικοδομήματος στην πρωτεύουσα Ηρακλής Παπαχρίστου. Το γραφείο του έχει αναλάβει εξολοκλήρου τον σχεδιασμό του Labs Tower, του Ισραηλινού μεγιστάνα Teddy Sagi. Μια επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020. Πρόκειται για ένα κτήριο 22 υπέργειων επιπέδων, και τριών υπόγειων, συνολικού ύψους 95 μέτρων, το οποίο θα αξιοποιηθεί για να στεγάσει αριθμό επιχειρήσεων τις οποίες τρέχει ο κ. Sagi. Αναμένεται επίσης ότι χώρος του κτηρίου θα παραχωρείται για co- working space, δηλαδή για αξιοποίηση των γραφειακών χώρων μέσω ενοικίασης από άλλες εταιρείες. Ο κ. Παπαχρίστου μας ξενάγησε στους 18 μέχρι στιγμής υπό κατασκευή ορόφους του Labs Tower και μας μίλησε για τις απαιτήσεις του Teddy Sagi ως προς την κατασκευή του έργου. Σημείο αναφοράς του κτηρίου είναι οι γυάλινοι τοίχοι και οι ανελκυστήρες από γυαλί.

-Έχουμε προσέξει και από άλλες δουλειές σας ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη πινελιά στα κτήρια σας. Δεν αρκείστε στη δημιουργία ενός στεγνού ψηλού κτηρίου μέσα στην πόλη.

-Είναι αλήθεια, θέλουμε τα κτήρια να έχουν αρχιτεκτονική άποψη και έκφραση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο τι είναι αρχιτεκτονική και στα κτήρια που γίνονται απλά για να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες των χρηστών του. Αλλά πέρα από αυτά υπάρχουν τα κτήρια τα οποία έχουν μια άποψη μέσα στην πόλη. Αυτή η άποψη είναι συνδυασμός της αρχιτεκτονικής τους, έκφρασης της υλικότητας τους, της στατικής τους διαφοροποίησης. Πόσο μάλλον τα κτήρια που είναι μέσα στην πόλη και είναι δεδομένο ότι είτε θετικά, είτε αρνητικά, θα επηρεάσουν το περιβάλλον της πόλης και θα διαμορφώσουν ένα άλλο περιβάλλον που δεν υπήρχε πριν στις κυπριακές πόλεις.

-Ποια συστατικά έχει αυτό το νέο περιβάλλον;

-Στην ουσία αναφέρομαι στην δημιουργία γραμμής ορίζοντα ουρανού. Ως τώρα οι πόλεις μας ήταν ένα επίπεδο και έφταναν μέχρι τους οκτώ ορόφους αν και βέβαια υπάρχουν κτήρια στη Λευκωσία τα οποία είναι δωδεκαώροφα. Ακόμα και πολυκατοικίες της δεκαετίας του 70-75 έφταναν στους δέκα- δώδεκα ορόφους.

-Στην περίπτωση του Labs Tower πρόκειται όμως για 22 ορόφους και είναι το 2ο ψηλότερο κτήριο στην Λευκωσία.

- Ναι αυτή την στιγμή είναι το 2ο ψηλότερο κτήριο, είναι 22 επίπεδα, συν τρία υπόγεια, και φτάνει σε ύψος 95 μέτρων. Είναι το ψηλότερο κτήριο γραφείων που υπάρχει στην Κύπρο. Οικοδομικά η επένδυση είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά θα συστεγάζει επιχειρήσεις του Teddy Sagi, ήδη έχει αρκετές εταιρείες οι οποίες στεγάζονται στην Κύπρο και στην Έγκωμη, και εδώ θα είναι και το Family office του. Δεν πρόκειται απλώς για κατασκευή γραφειακών χώρων. Στο κτήριο θα υπάρχει καφετέρια, χώρος συνάθροισης του προσωπικού και γυμναστήριο. Θα διαθέτει επίσης και κάποια διαμερίσματα τα οποία κάποια από αυτά θα παραχωρούνται για διαμονή είτε σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα των εταιρειών, είτε σε διευθυντικά στελέχη της εταιρείας από το εξωτερικό.

Η θέα από τον 13ο όροφο του κτηρίου.

-Υπάρχει σκέψη να ενοικιάζονται γραφειακοί χώροι του κτηρίου;

-Δύο όροφοι από τους 22 είναι co-working space. Δηλαδή θα υπάρχουν οι όροφοι που θα δοθούν στις εταιρείες και θα υπάρχει και το co-working space, το οποίο είναι μια διεθνής τάση. Μάλιστα το Labs Tower, προέρχεται από αυτή την ιδέα. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης έχει Labs spaces (co- working spaces) στο Λονδίνο και το Τελ Αβίβ, οπότε υπάρχει η πιθανότητα και θα ήθελε να διερευνήσει αυτή την προοπτική και στην Κύπρο. Δηλαδή να μπορεί να ενοικιάζει κανείς είτε μία θέση, είτε έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τον κοινόχρηστο χώρο, ή ένα γραφείο το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως χώρο συνεδριάσεων.

-Ποιες ήταν οι οδηγίες που λάβατε και οι απαιτήσεις του κ. Sagi για το συγκεκριμένο κτήριο;

-Οι απαιτήσεις του Teddy Sagi, ήταν δύο. Να υπάρχουν γυάλινοι τοίχοι και γυάλινοι ανελκυστήρες. Το κτήριο δεν θα έχει καθόλουτοίχους αλλά γυαλί και θα δίνει την αίσθηση της Νέας Υόρκης και του City του Λονδίνου. Αυτή είναι η επιδιωκόμενη ατμόσφαιρα. Υπήρχε επίσης η εξής κατεύθυνση. Το κτήριο να έχει επαφή με την πόλη. Άρα το ισόγειο να μπορεί να αποτελεί φυσική συνέχεια του αστικού ιστού της πόλης. Η άλλη παράμετρος, ήταν να γίνουν σύγχρονοι γραφειακοί χώροι και η 3η ήταν ότι αυτό το κτήριο πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά που να το κάνουν κτήριο αναφοράς αλλά και ταυτόχρονα να έχει εμφάνιση office building μέσα στην πόλη. 





-Βρήκατε εύκολα προσωπικό που να μπορεί να κάνει αυτή την ανάπτυξη; Δεδομένης και της ιδιαιτερότητας του ύψους του και των υλικών του. 

-Θεωρώ ότι στην Κύπρο υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες μπορούν να χειριστούν τέτοια κτήρια. Βάσει της εμπειρίας μου μέσω της συμμετοχής μου σε άλλα ψηλά κτήρια, μπορώ να πω ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι αυτό το κτήριο σχεδιάστηκε από το μηδέν και κατασκευάζεται από Κύπριους Συμβούλους (σύμβουλο φωτισμού, πυρασφάλειας), αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, και ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Για πρώτη φορά δεν εργάζονται για ένα τέτοιο ψηλό κτήριο ξένοι εμπειρογνώμονες.

-Αυτό σημαίνει ότι αποκτούμε σιγά σιγά την εμπειρία και την τεχνογνωσία και στην Κύπρο;

-Σίγουρα. Και κατασκευαστικά. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση και η εμπειρία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει η τάση για τα ψηλά κτήρια. Ειδικά στο κέντρο της Λευκωσίας, επιτρέπονται τα ψηλά κτήρια μέσα από το τοπικό σχέδιο κάτι που δεν ισχύει σε άλλες πόλεις όπως είναι η Λεμεσός. 

-Τι άλλο περιμένουμε; Γνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει αρκετά project με εστίες στη Λευκωσία.

-Έχουν κτιστεί ήδη αρκετές εκατοντάδες δωμάτια και νομίζω ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να καταλαγιάζει το θέμα με την κατασκευή εστιών.

-Που βλέπετε να οδεύει η τάση στις κατασκευές;

Στα ψηλά κτήρια. Πιστεύω ότι ήρθαν για να μείνουν. Οι αξίες της γης είναι τόσο μεγάλες που πρέπει να τις αναπτύξεις. Πρέπει να πάρεις αρκετό ύψος. Αρκετά τετραγωνικά μέτρα. Τα οικόπεδα στη Λευκωσία είναι τόσο μικρά που μόνο καθ ύψος μπορείς να πας. Δημιουργούνται κάποιες ομάδες ανθρώπων στους οποίους αρέσει αυτό το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα άλλο τρόπο ζωής, που προσφέρει επιλογές βελτιώνοντας τον αστικό ιστό της πόλης. Αν μένοντας στον 15 όροφο μιας πολυκατοικίας, μπορώ να μένω στο κέντρο της πόλης και να έχω την ιδιωτικότητα μου συνδυάζοντας την με την πρακτικότητα τότε αυτό είναι πολύ ευρωπαϊκό.

-Όμως αυτό συνοδεύεται και με αυξημένο κόστος και στην τελική αυτές οι αναπτύξεις ανεβάζουν το κόστος στις τιμές των ακινήτων.

-Όσο πιο ψηλό ένα κτήριο τόσο μεγαλύτερο το κόστος κατασκευής του. Η κατασκευή ενός 40όροφου κτηρίου έχει μεγάλη διαφορά από το την κατασκευή ενός 20όροφου. Θεωρώ ότι θα δούμε κάποιες τάσεις που θα επικεντρώνονται σε κτήρια από 15-25 ορόφους τα οποία είναι πιο βατά κατασκευαστικά, με λιγότερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, και άρα πιο προσιτές τιμές.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X