ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φόβοι για δημιουργία «φούσκας» στη γερμανική αγορά ακινήτων

Οι τιμές αυξήθηκαν 60% από το 2010 – Η κυβέρνηση Μέρκελ σπεύδει να λάβει προληπτικά μέτρα

Newsroom K

Στη Γερμανία, τη χώρα που δεν βλέπει με θετικό μάτι την άνοδο των τιμών εν γένει, λόγω και των δυσάρεστων αναμνήσεων από τον υπερπληθωρισμό που έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1920, η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Στο διάστημα της τελευταίας επταετίας, οι τιμές των διαμερισμάτων στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας έχουν αυξηθεί πάνω από 60%, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, η κυβέρνηση εκχώρησε περισσότερες αρμοδιότητες στην αρμόδια αρχή εποπτείας των αγορών, για να μπορεί να παρεμβαίνει στην περίπτωση που οι τιμές φθάσουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Στο Μόναχο έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των διαμερισμάτων την τελευταία επταετία. Στην αγορά κατοικίας 127 πόλεων της Γερμανίας, οι τιμές έχουν αναρριχηθεί έως και 30% τα τελευταία πέντε χρόνια έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης κτηματομεσιτών που εκδόθηκε τον Ιούνιο.

Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο του Βερολίνου εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απότομης διόρθωσης των τιμών, επειδή δεν είναι υψηλό το χρέος στον ιδιωτικό κλάδο. Οι Γερμανοί αξιοποιούν το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων για να λάβουν δάνεια και να αγοράσουν τη δική τους κατοικία, όταν κάποτε ήταν προτιμότερη η ενοικίαση.

«Η άνοδος των τιμών δεν αρκεί για να δημιουργηθεί “φούσκα” στην αγορά. Θα πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι», σχολιάζει ο Μάικλ Βόιγκλαντερ, ο οποίος παρακολουθεί τις αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων και ακινήτων στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας. «Η αγορά στεγαστικής πίστης είναι σταθερή, χωρίς μεγάλη πιστωτική επέκτασηκαι ο κατασκευαστικός κλάδος κινείται σε μετριοπαθείς ρυθμούς. Δεν παρατηρείται υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα», προσθέτει ο ίδιος.

Λόγω της ύπαρξης φόρου στη μεταπώληση ακινήτων, οι Γερμανοί δεν βιάζονται να πουλήσουν μια κατοικία που αγόρασαν πρόσφατα για να αποκομίσουν μεσοπρόθεσμαοικονομικό όφελος. Αυτός ο φόρος είναι ο λόγος που μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η δημιουργία «φούσκας» στα ακίνητα. Το σκάσιμο μιας τέτοιας «φούσκας» αποτέλεσε την απαρχή μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, η οποία κράτησε χρόνια. «Σχεδόν κανένας δεν σκέπτεται να αγοράσει ένα διαμέρισμα για να το μεταπουλήσει έναντι υψηλότερου τιμήματος», σχολιάζει ο Ματίας Πινκ, επικεφαλής ερευνών στη Savillis.

Ενόψει των εθνικών εκλογών στη Γερμανία, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ δεν αρκείται στα φορολογικά μέτρα για να προστατεύσει την αγορά κατοικίας και να μην εκτοξευθούν οι τιμές. Εκχώρησε, μάλιστα, στην Αρχή Εποπτείας των Αγορών (BaFin) την αρμοδιότητα να παρέμβει αν οι τιμές παρουσιάσουν μεγάλη άνοδο, απαιτώντας από αυτήν να επιβάλει αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά την παροχή δανείων στεγαστικής πίστης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, πάντως, προβληματίζεται από την άνοδο των τιμών. Υπάρχουν, εξάλλου, σημάδια που δείχνουν ότι έχουν εξαντληθεί οι ανοδικές τάσεις στα ενοίκια κατοικίας. Κατά κανόνα ακολουθούν οι τιμές στην αγορά ακινήτων. «Τα ενοίκια είναι ένδειξη των τιμών που μπορεί να ισχύσουν στο μέλλον», σχολιάζει ο Αντρες Ντόμπρετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X