ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσιοποιούν τη λίστα Γιωρκάτζη, φοβούνται όμως τσουνάμι αγωγών

Την Πέμπτη στη Βουλή το πώς θα τύχει χειρισμού - Aνησυχίες νομικών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μονόδρομος θεωρείται πλέον η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη από την Βουλή. Αυτό ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ενώ θεωρεί τη λίστα πρόχειρη με αρκετά λάθη, εξήγησε πως η μη δημοσιοποίησή της θα στείλει το μήνυμα στην κοινωνία, πως κάτι προσπαθούν να κρύψουν από τους πολίτες. Η απόφαση δημοσιοποίησης λήφθηκε την περασμένη Τετάρτη σε ad hoc επιτροπή της Βουλής, όπου και το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου, παρότι σημείωσε πως θέση του κόμματος είναι να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, συναίνεσε στο να δημοσιοποιηθεί η λίστα.

Υπενθυμίζεται πως την τελευταία φορά που τέθηκε το ζήτημα δημοσιοποίησης της λίστας, το ΑΚΕΛ είχε αποχωρήσει από την αίθουσα. Την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια αναμένεται να δοθεί εκ νέου το πράσινο φως δημοσιοποίησής της. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι με ποιο τρόπο θα δημοσιοποιηθεί η λίστα ούτως ώστε ο Πρόεδρος της Βουλής να αποφύγει τις προσωπικές αγωγές εναντίον του. Το σίγουρο είναι πως η όλη συζήτηση δεν θα λήξει αναίμακτα καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αδάμου, ένας εν ενεργεία βουλευτής και ένας κρατικός αξιωματούχος έχουν ήδη στείλει επιστολή και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αγωγή.

Η νομική πτυχή

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής είχε εγκρίνει τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, με την αποχώρηση ωστόσο από την αίθουσα του ΑΚΕΛ –πλην της Ειρήνης Χαραλαμπίδου- και του τότε Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ένας αριθμός βουλευτών, πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας, είχε προβεί σε διευκρινίσεις, δεδομένου ότι το όνομά τους βρισκόταν στη λίστα. Η απόφαση δημοσιοποίησης, ωστόσο, κρίθηκε άκυρη καθώς συμμετείχε στην συζήτηση ως Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης που εκτελούσε κατά την περίοδο εκείνη, καθήκοντα προεδρεύοντα της Δημοκρατίας.

Οι τρεις νομικοί από τους οποίους ζήτησε νομική γνωμάτευση η Βουλή, Κρις Τριανταφυλλίδης, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και Ανδρέας Αγγελίδης έχουν από τον Δεκέμβριο προχωρήσει σε μία πολυσέλιδη γνωμάτευση που παρουσιάζουν τη θέση τους για τη δημοσιοποίηση. «Τυπικά θα μπορούσε να λεχθεί πως εφόσον π.χ. η ανακοίνωση του περιεχομένου της λίστας θα γίνει εντός της Βουλής κατά τη συνεδρία για παράδειγμα της Ολομέλειας, οπωσδήποτε αυτή θα καλυπτόταν από ασυλία, χωρίς πάντως η ασυλία να καλύπτει την περαιτέρω αναδημοσίευση εκτός Βουλής», αναφέρεται στην πολυσέλιδη γνωμάτευση υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το θέμα δεν είναι τυπικό καθώς η Βουλή οφείλει βάσει συντάγματος να διασφαλίζει τα ατομικά δικαιώματα και το GDPR. Ο γενικός εισαγγελέας είχε εκφράσει τη θέση πως είναι άκρως απόρρητη και πρέπει να αποχαρακτηριστεί.

Οι επιλογές

Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει η δημοσιοποίηση της λίστας. Η δημοσιοποίηση από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως έχει αναφερθεί από τον Αδάμο Αδάμου στην «Κ», εγκυμονεί τον κίνδυνο οι αγωγές που θα ακολουθήσουν να είναι προσωπικές αντί στη Βουλή ή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αύριο Πέμπτη, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου τη δημοσιοποίηση της λίστας και να αποφασίσει με τι τρόπο θα δημοσιοποιηθεί. Η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της Βουλής θεωρείται λανθασμένη κίνηση. Υπάρχει η σκέψη, ο Πρόεδρος της Βουλής να την δώσει στους βουλευτές και να πράξουν αναλόγως, όμως με αυτό τον τρόπο δεν ικανοποιείται όπως λέγεται το αίτημα του «όλα στο φως».

Το ζητούμενο λοιπόν που θα έπρεπε να απαντήσει η λίστα ήταν:

• Ποια πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεδομένου ότι οι βουλευτές ψηφίζουν προτάσεις νόμου που ενδεχομένως να προκύπτει προσωπικό όφελος από τη στάση που θα τηρήσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

• Ποια πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα είχαν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Είχαν πάρει δηλαδή δάνεια με ευνοϊκούς όρους, αναδιάρθρωσαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους ή είχαν διαγραφές δανείων.

Δεδομένων και των δηλώσεων των βουλευτών το καλοκαίρι που πέρασε, ότι λανθασμένα βρίσκονται στη λίστα, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας απέτυχε να κάνει τον αναγκαίο ποιοτικό έλεγχο στα στοιχεία που μάζεψε από τα έξι τραπεζιτικά ιδρύματα ούτως ώστε να απαντήσει στο αίτημα της Βουλής. Αντ’ αυτού, βάσει και των δικαιολογητικών που έχουν παρουσιάσει βουλευτές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, διαφαίνεται πως η λίστα εμπεριέχει ασάφειες ενδεχομένως και λανθασμένα στοιχεία. Όμως στον κατάλογο δεν βρίσκονται μόνο βουλευτές που είχαν την τύχη να δουν τη λίστα, αλλά κοινοτάρχες, δήμαρχοι και άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι αγωγών. Δεν είναι μόνο ο κρατικός αξιωματούχος που επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ο εν ενεργεία βουλευτής, αλλά και εταιρείες που παρουσιάζονται στη λίστα που προκαλούν ανησυχία σε κοινοβουλευτικούς κύκλους. Ήδη ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, θέλησε να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των οικονομικών του καταστάσεων την Δευτέρα που πέρασε ενόψει και της δημοσιοποίησης της λίστας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του με βάσει τα στοιχεία που έδωσε «δεν εμπίπτω στα πολιτικά πρόσωπα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα)».

Υπογράμμισε ότι «οτιδήποτε άλλο δει το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ως εκ τούτου όσοι ισχυριστούν κάτι διαφορετικό απλά αρέσκονται στο κουτσομπολιό, για να μην πω στοχεύουν στη συκοφαντία».

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X