ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

Η περίπτωση Γιολίτη, σε συνδυασμό με τα χρυσά διαβατήρια, έχουν φέρει το κυβερνών κόμμα σε αμηχανία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από την πορεία του Σαββάτου, με τους τραυματισμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς, τον αριθμό των αστυνομικών αλλά και το περιβόητο όχημα Αίαντας με το υδροβόλο, προκάλεσαν αναστάτωση στο κυβερνών κόμμα. Όχι μόνο γιατί τα στελέχη και οι υποψήφιοι βουλευτές καλούνταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν θέση για τα όσα έλαβαν χώρα, αλλά και γιατί οι πλείστοι αντιλαμβάνονταν πως το κεφάλαιο Έμιλυ Γιολίτη δεν πρόκειται να κλείσει τόσο εύκολα. Βεβαίως, η κα Γιολίτη δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα για το οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις ο ΔΗΣΥ. Είναι αυτή τη στιγμή ωστόσο η καυτή πατάτα που συνδέεται με μία σειρά άλλων ατυχών χειρισμών. Στο κυβερνών κόμμα αντιλαμβάνονται πως η φθορά της κυβέρνησης σε μία σειρά ζητημάτων και ατυχών κυβερνητικών χειρισμών επηρεάζει το ίδιο το κόμμα με τις ανησυχίες να αυξάνονται για το πώς αυτό θα αποτυπωθεί στις εκλογές του Μάη.

Το αφήγημα που φθίνει

Μέχρι και τις εκλογές του 2018, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αξιοποιούσε πλήρως στον προεκλογικό τις κυβερνητικές πολιτικές. Αποτελούσε εν πολλοίς η κυβέρνηση το δυνατό χαρτί του κόμματος. Καθόλου τυχαίο ότι σε άλλους προεκλογικούς, οι υπουργοί βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή παράταξης για να ενισχύσουν το κόμμα. Καθόλου τυχαίο βεβαίως και το γεγονός ότι στο αφήγημά τους έδιναν όλα τα στελέχη έμφαση στο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έσωσε την οικονομία, παραθέτοντας το μανιχαϊστικό δίλημμα «άσπρου-μαύρου» στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των ποσοστών του ΑΚΕΛ. Έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως έλεγαν, αυτή του ΕΕΕ και σίγουρα του Γενικού Συστήματος Υγείας. Όλα αυτά τα επιτεύγματα, ανήκουν στην πρώτη διακυβέρνηση και η επαναφορά τους όχι μόνο φθίνει αλλά προκαλεί, όπως όλα δείχνουν, αντίθετα αποτελέσματα. Από το καλοκαίρι και μετά, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε στάση άμυνας, δεδομένου ότι τότε άρχισαν να βγαίνουν οι νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια, με αποκορύφωμα το περιβόητο βίντεο τον περασμένο Οκτώβριο. Πέραν όμως της υπόθεσης των χρυσών διαβατηρίων όπου όλα τα στελέχη του ΔΗΣΥ φρόντισαν να τηρήσουν αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το ίδιο συμβαίνει και για την περίπτωση Γιολίτη.

Περί αυταρχισμού

Στην Πινδάρου είδαν με δυσφορία εδώ και καιρό την κίνηση της Έμιλυς Γιολίτη να καταγγείλει στην αστυνομία τον περιβόητο σατιρικό λογαριασμό με το όνομά της και τις προεκτάσεις αυτής της καταγγελίας, καθώς το μήνυμα που έστελνε ήταν οτι η υπουργός Δικαιοσύνης δεν ανέχεται την κριτική, σε σημείο που να κατηγορείται πλέον ανοικτά για κατάχρηση εξουσίας. Όλο αυτό ενίσχυε άλλωστε την εικόνα που είχε σχηματιστεί προς τα έξω περί αυταρχικής κυβέρνησης. Τα περί αυταρχισμού ήταν μία καταγγελία που βάραινε –αδίκως ή δικαίως- την κυβέρνηση με τα διατάγματα αλλά και τον τρόπο που πολιτευόταν κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αμίμητη η συνέντευξή του κατά τη διάρκεια των μέτρων κατά της πανδημίας, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η αστυνομία θα έμπαινε μέσα στα σπίτια για έλεγχο έλεγε με βεβαιότητα «ναι» και όταν καλείτο να σχολιάσει πόσο συνταγματικό είναι απαντούσε πως «θα δείξει». Η διαμαρτυρία του Σαββάτου και η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από την αστυνομία, σε αντίθεση με άλλες, έβαλε νερό στον μύλο που θέλει την κυβέρνηση να ρέπει προς τον αυταρχισμό.

Το μήνυμα Αβέρωφ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό πάντως προσπάθησαν εδώ και καιρό να στείλουν μήνυμα στην υπουργό για το πώς έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση και να αναδιπλωθεί με μία απολογία. Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε με νόημα πως δεν λύνονται έτσι αυτά και πως οι πολιτικοί πρέπει να δείχνουν ανεκτικότητα στη σάτιρα. Δικαιολόγησε μάλιστα την κα Γιολίτη ότι είναι νέα στον πολιτικό στίβο και της έδωσε τον χρόνο όπως λέγεται από κομματικά στελέχη, να αναθεωρήσει και να απολογηθεί. Μήνυμα το οποίο προφανώς και δεν ελήφθη. Αποστάσεις πάντως από την κα Γιολίτη, φρόντισαν να τηρήσουν όλα τα συναγερμικά στελέχη όλο αυτό το διάστημα. Η «Κ» είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της όταν ξεκίνησε η υπόθεση με το parody account, ότι η κα Γιολίτη δεν κέρδισε ακόμη την εμπιστοσύνη των συναγερμικών στελεχών για μία σειρά ζητημάτων.

Ενδεικτικό, άλλωστε, πως στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ επέκριναν σφόδρα την κα Γιολίτη για τους χειρισμούς της, δεν υπήρξε η όποια δυναμική αντίδραση από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τους κυβερνητικούς χειρισμούς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εν λόγω διαμαρτυρία, όχι μόνο γιατί διαφωνούν με όσα συμβαίνουν αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται πως αυτό μόνο κόστος μπορεί να προκαλέσει στον προεκλογικό. Ενδεικτική και η ανακοίνωση του Αβέρωφ Νεοφύτου την επόμενη μέρα. Το πώς θα προχωρήσει το κόμμα στον προεκλογικό, πάντως, είναι ένα ζήτημα ανοικτό, με στελέχη να επαναλαμβάνουν πως μόνο η ανακίνηση του Κυπριακού μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. 

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑ

Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, η "μεγαλοεγκληματιας χάκερ" να πληρώσει και τον λογαριασμό των αστυνομικών που έχασαν τον χρόνο τους, για να φορτώσουν όλα τα ηλεκτρονικά της και να τα καθαρίσουν, όπως πρέπει, έχει και παράπονο; Αν μάλιστα,, της μετακίνησαν και τα έπιπλα, τότε τι να πω! Γλύτωσε άνετα και το κόστος εσωτερικής διακόσμησης. Τώρα, όσον αφορά τους διαδηλωτές, τότε τι να πω! Πρώτο, το νερό που ξόδεψαν, οι φίλοι μας αστυνομικοί για να τους πλύνουν (τους αλουτους ανορχοκουμουναρους διαδηλωτές) όπως και το "μασάζ" που τους έκαναν με τα γκλομπ, πάλι ποιος θα το πληρώσει; Ελπίζω το Σάββατο, η κυβέρνηση, να στείλει τον λογαριασμό, για τις σφαίρες που θα ρίξει, γιατί σαν "έντιμος νοικοκύρης" δεν έχω καμία όρεξη να πληρώνω εγώ! Τουλάχιστον, αφού δεν μπορούμε γινουμε Σουηδία, να γίνουμε μια Τουρκία η έστω μία Κίνα!!

Αλέξης Σταυρινίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση