ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο κόκκινο οι σχέσεις Κασουλίδη- Νικόλα

Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί των δύο πολιτικών ανδρών γύρω από το κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο κόκκινο βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι σχέσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, με τους δύο πολιτικούς άνδρες να ανταλλάσουν πυρά για τους χειρισμούς του εθνικού ζητήματος.

Σκληρή επίθεση Νικόλα σε ΥΠΕΞ

Η σύγκρουση υψηλών τόνων ξεκίνησε όταν το πρωί της Πέμπτης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ο υπουργός εξωτερικών σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σε τουρκικό ΜΜΕ αν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είχε πει πως θα τον βόλευε να πετά από εκεί για Βρυξέλλες. Όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην απάντησή του δεν διαφάνηκε ότι ο κ. Κασουλίδης εννοούσε σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση εφαρμογής κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επιτέθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών μέσω facebook, παρουσιάζοντας τη μεταφρασμένη συνέντευξη του Γιαννάκη Κασουλίδη καταγράφοντας πως «ο Υπουργός της σοβαρότητας θέλει να πετά από την Τύμπου επειδή τον βολεύει».

Άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού εξωτερικών στο κρατικό ραδιόφωνο απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Τύμπου και κατηγορώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως έναν από τους πολιτικούς στην Κύπρο που δεν θέλει λύση του κυπριακού. Σε παρέμβασή του επεσήμανε πως «είναι πρακτική του Νικόλα Παπαδόπουλου να στήνει σενάρια σε ανακρίβειες καις στρεβλώσεις».

Η εξήγηση Κασουλίδη για Τύμπου

Ο κ. Κασουλίδης διάβασε το αυτούσιο κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης που έδωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο και εξήγησε πως η ερώτηση δεν αφορούσε χρησιμοποίηση από μέρους του, του αεροδρομίου Τύμπου σε περίπτωση λειτουργίας του μέσω ΜΟΕ, αλλά σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

«Η απάντηση που έδωσα ήταν ότι υποφέρω πολύ επειδή μία φορά τον μήνα απαιτείται να ταξιδεύων για τις Βρυξέλλες.
Ως εκ τούτου επιθυμώ να έρθει μια μέρα που θα έχουμε λύση του Κυπριακού για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου που είναι πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως στη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε απόφαση να ψηφίσει υπέρ. Σημείωσε δε, πως η Λευκωσία έχει ένα λόγο παραπάνω για το θέμα από τη στιγμή που η Τουρκία κάνει εποικισμό στην Κύπρο.

«Υπάρχουν πολιτικοί και ένας από αυτούς είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος που δεν θέλουν λύση του Κυπριακού. Αυτό, το στηρίζω στο γεγονός ότι λύση πρέπει να γίνεται αμοιβαία αποδεκτή αλλά αυτά που ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τα δύο μέρη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Νικόλας: Έχασε τη ψυχραιμία του ο Κασουλίδης

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ν.Παπαδόπουλου που σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι θεωρεί τη δήλωση Κασουλίδη «ύβρη» και κάλεσε τον υπουργό να την αποσύρει άμεσα. Παράλληλα κάλεσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υιοθετεί τις «διχαστικές δηλώσεις του υπουργού του».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών δεν έμειναν αναπάντητες από τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος κατηγόρησε τον Γιαννάκη Κασουλίδη ότι έχει χάσει εντελώς τη ψυχραιμία του.

«Είναι προφανές ότι μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί, ο υπουργός Εξωτερικών έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του» δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει εάν υιοθετεί τις «διχαστικές δηλώσεις» του υπουργού του.

«Στο νέο ξέσπασμά του, ο κ. Κασουλίδης μου επιτέθηκε με τη ψευδή κατηγορία πως δεν θέλω λύση. Θεωρώ αυτή τη δήλωση ύβρη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι ο Γιαννάκης Κασουλίδης επιμένει να διχάζει τον λαό χωρίζοντας τους Ε/κ σε εκείνους που ‘που θέλουν’ και εκείνους ‘που δεν θέλουν λύση’.

Τέλος, είπε, «είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω ευθέως τον πρόεδρο Αναστασιάδη: Υιοθετεί τις διχαστικές δηλώσεις του υπουργού του, κ. Κασουλίδη, ο οποίος με τη γνωστή επιπολαιότητα που τον χαρακτηρίζει, μοιράζει συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς; Ποια είναι επιτέλους η θέση της κυβέρνησης για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες; Συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αν διαφωνούν, τι σκοπεύουν να κάνουν για να αποτρέψουν την εφαρμογή της;».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση