ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστόφιας: Ερωτηματικό γύρω από την έκρηξη του Μαρί

Η άποψή του για τους προκατόχους τους αλλά και για την πορεία του Κυπριακού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το βιβλίο του «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία» μίλησε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλά για την οικονομική κρίση, αναλύει τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, ενώ για την έκρηξη στο Μαρί φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας σαμποτάζ.

Σε ότι αφορά την κυπριακή πραγματικότητα, ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει πως ο κυπριακός λαός τα τελευταία χρόνια τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα. Όπως εξηγεί στη συνέντευξή του, μέρος της Δεξιάς καλλιεργεί αυτά τα όνειρα.

«Οι μεν δεξιοί της Κύπρου – δεν ξέρω εάν και ο Μακάριος εκείνη την εποχή ευφορείτο απ' αυτόν τον αλυτρωτισμό – θεώρησαν την ανεξαρτησία ως κάτι προσωρινό, με την έννοια ότι θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για την ένωση. Πήραμε απάντηση οι Ελληνοκύπριοι γι' αυτό από την Τουρκοκυπριακή Δεξιά, η οποία καθοδηγείτο από την Άγκυρα. Οι Τουρκοκύπριοι δεξιοί εθνικιστές και σοβινιστές θεωρούσαν την ανεξαρτησία ως προσωρινό μέτρο προς τη διχοτόμηση. Και αυτό δημιουργούσε ένα αλαλούμ. Δεν λειτούργησε το Σύνταγμα. Δεν είχαμε την υπομονή να το λειτουργήσουμε, με όλες τις αδυναμίες του. Να αγκαλιάσουμε τους Τουρκοκύπριους και να τους αποσπάσουμε από την επιρροή της Άγκυρας και των σοβινιστών για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας. Και καταλήξαμε σε γεγονότα όπως του 1963, με τις δικοινοτικές συγκρούσεις και καταστροφικά αποτελέσματα» αναφέρει στη συνέντευξή του ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Κυπριανού ο Βασιλείου και ο Κληρίδης


Ο Δημήτρης Χριστόφιας, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στους προκατόχους του. «Υπήρξαν ηγέτες στην Κύπρο, οι οποίοι ναι μεν φραστικά είχαν αποδεχτεί τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ένεκα του τεράστιου κύρους του Μακάριου όσο ζούσε, αλλά και μετά που «έφυγε», δεν τόλμησαν, όπως τολμούν σήμερα, να ταχθούν ενάντια στην λύση της ομοσπονδίας. Αλλά, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, να αξιοποιήσουν ορισμένες προσπάθειες των εκάστοτε γενικών γραμματέων των Η.Ε, έπαιξαν παιχνίδια. Αναφέρομαι και στον Σπύρο Κυπριανού. Ο δε Γιώργος Βασιλείου μπορεί να είχε τις δικές του αδυναμίες, αλλά η προεδρία του ήταν ένας σημαντικός σταθμός ανάπτυξης των δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο» αναφέρει ο κ. Χριστόφιας.

Για τον Γιώργο Βασιλείου αναφέρεται πως λειτούργησε συλλογικά στο Εθνικό Συμβούλιο παρουσιάζοντας προτάσεις «οι οποίες έβαλαν τον Ντενκτάς σε δύσκολη θέση και συνομίλησε μαζί του μέχρι του σημείου να πει ο τελευταίος ότι ο Βασιλείου θα πούλαγε ψυγείο σε Εσκιμώους». Ο ίδιος έκρινε θετικά την προσπάθειά του επισημαίνοντας πως ήταν «χρεωμένος» στο ΑΚΕΛ και πως δεν είχε λαϊκή βάση ο ίδιος.

Για τον Γλαύκο Κληρίδη επισημαίνει πως έχασε ευκαιρίες. Παρότι η Δεξιά τον θεωρεί ένα τύπο Εθνάρχη, εγώ δεν συμφωνώ, διότι έχασε ευκαιρίες.

Η ληστεία των τραπεζών


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την οικονομική κρίση. «Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω ήταν να δηλώνω από το 2011 ότι είμαστε μάρτυρες ληστείας των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.
«Ουσιαστικά λήστευαν οι τραπεζίτες και οι τράπεζες την οικονομία του τόπου.Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, ανεξαρτήτως τι λένε διάφοροι. Είναι και άγνοια. Εμείς παίρναμε μέτρα δημοσιονομικής φύσης, αλλά η πλειοψηφία της βουλής, επειδή μάς έβαλε στο στόχαστρο, με πρωταγωνιστή τον κ. Αναστασιάδη και το κόμμα του της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάς ανέκοπτε.Μέτρα τα οποία εμείς προτείναμε στη βουλή και τα απέρριψαν, τα εφάρμοσαν όταν ήρθε ο κ. Αναστασιάδης στο πολλαπλάσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαμποτάζ το Μαρί;

«Στη συνέχεια ήρθε και η τραγωδία στο Μαρί, για την οποία υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το πώς έγινε η έκρηξη» ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπονοεί σαμποτάζ ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Υπονοώ κάτι που λένε οι ειδικοί σε Ελλάδα και Κύπρο. Ότι δηλαδή η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται με θερμοκρασίες νύχτας. Αυτό είναι παράδοξο. Δεν έχω ακόμα τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται οι άνθρωποι αυτοί, γι' αυτό βάζω ερωτηματικό».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X