ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτός συζήτησης για τα κόμματα η αναβολή

Αντικείμενο αντιπαράθεσης το ν/σ αναβολής των δημοτικών-Θετικός ο ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ενάμισι μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο αναβολής των τοπικών εκλογών εξαιτίας όπως δήλωσε της μεταρρύθμισης που εκκρεμεί και που επείγει να εγκριθεί για τη σωστή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του υπουργικού ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, πλην του ΔΗΣΥ το οποίο βλέπει θετικά μία τέτοια πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το κόμμα θα εξετάσει με θετική προσέγγιση την πρόταση της Κυβέρνησης καθώς πρόκειται για μια λογική και ορθολογιστική θέση, που στόχο έχει τη μείωση του αριθμού των Δήμων, σε πρώτη φάση από 30 σε 22.

«Είναι πιο λογικό να γίνει πρώτα η Μεταρρύθμιση, να συμβληθούν εκείνοι οι Δήμοι που θα πρέπει να συγχωνευθούν, ώστε οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνουν μέσα στο νέο περιβάλλον και οι Δήμαρχοι και οι Σύμβουλοι που θα εκλεγούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα ενώπιον τους με τις νέες συνθήκες και δεδομένα. Σε αντίθεση με τώρα όπου κάποιοι θα εκλεγούν και την επομένη θα κληθούν να εφαρμόσουν την συγχώνευση του Δήμου τους με άλλο Δήμο».

Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει πως θα πρέπει να εξευρεθεί παράλληλα τρόπος να συμπίπτουν χρονικά δύο εκ των τεσσάρων διαδικασιών και προτείνει πως στο ενδεχόμενο που η πρόταση της κυβέρνησης υιοθετηθεί από την βουλή θα πρέπει να συμπίπτει με τις επόμενες Ευρωεκλογές. Σημειώνει παράλληλα ότι τα κόμματα θα πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα και εντός των επόμενων ημερών να αποφασιστεί κατά πόσο θα υιοθετήσει η βουλή ή θα απορρίψει την πρόταση. Υπογραμμίζει δε πως στο ενδεχόμενο που δεν εγκριθεί κάτι τέτοιο είναι έτοιμο για τις επικείμενες εκλογές.

ΑΚΕΛ: Μόνο λόγω κυπριακού

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει καθυστερήσει πάρα πολύ εξαιτίας της κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολουθεί. «Είχε παραλάβει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ξήλωσε αυτόν το σχεδιασμό, πελαγοδρόμησε σε διάφορα σενάρια που δεν βρήκαν στήριξη ούτε καν από το κυβερνών κόμμα και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να θέτει θέμα για αναβολή των εκλογών με πρόσχημα και άλλοθι τη μεταρρύθμιση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνεί με την αναβολή των εκλογών σημειώνει πως η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών είναι να προκύψουν τέτοιες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού που να ανοίγουν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Τότε για μας θα έχει ασφαλώς προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού. Αλλά τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, πολύ περισσότερο δε, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το θέμα της μεταρρύθμισης για αναβολή των εκλογών».

Ακρωτηριασμός της δημοκρατίας

Έντονες αντιδράσεις παρουσιάστηκαν στον χώρο του ενδιάμεσου θέτοντας ζήτημα καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί της και οι δημοκρατικές διαδικασίες της πρέπει να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση και δεν πρέπει να στέλλονται μηνύματα, ότι προτιθέμεθα να αναστείλουμε τη λειτουργία του κράτους, για οποιοδήποτε λόγο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ σημειώνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση και ψηφιστεί σε νόμο μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Κατά της αναβολής τάσσεται και η ΕΔΕΚ επικρίνοντας την μεταρρύθμιση που προτείνεται καθώς όπως αναφέρεται «περιορίζεται σε θέματα δευτερεύοντα και τριτεύοντα χωρίς να ακουμπά την ουσία του θέματος. Δεν προβλέπει παρά μόνο δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων περιορισμένης αρμοδιότητας και εξουσίας και δεν επεκτείνεται ούτε σε μειώσεις δήμων ούτε και σε ρηξικέλευθές αλλαγές».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ «ένα σοβαρό κράτος δεν αναστέλλει τη λειτουργία του εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, η εν λόγω «μεταρρύθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Συνεπώς η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης με πρόσχημα την επικείμενη «μεταρρύθμιση» δείχνει ερασιτεχνισμό και επιβεβαιώνει πως κρύβει σκοπιμότητες».

«Η δημοκρατία απαιτεί όπως οι πολίτες αποφασίζουν δια της ψήφου τους για αυτούς που θέλουν να τους διοικούν και όχι οι κομματικές ηγεσίες. Ιδιαίτερα σήμερα που τα σκάνδαλα στην τοπική αυτοδιοίκηση διαδέχονται το ένα μετά το άλλο» αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών τασσόμενη κάθετα ενάντια στην αναβολή.

«Εάν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θέλει να συνδυάσει τις Ευρωεκλογές με τις Δημοτικές εκλογές, η μόνη δημοκρατική λύση που προσφέρεται είναι να καθοριστεί με Νόμο θητεία 3 ετών για τις δημαρχιακές αρχές που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και καταλύει βασικές αρχές της δημοκρατίας» επισημαίνει η Συμμαχία Πολιτών κάνοντας λόγο για ακρωτηριασμό της δημοκρατίας.

Βλέπουν κυπριακό

Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει την αναβολή των δημοτικών εκλογών και το Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρώντας πως πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το κυπριακό.

«Σε καμία περίπτωση» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Σελινόπουλος «δεν μας πείθουν οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το όφελος της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό τόσο το περιεχόμενο του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που η ίδια κατέθεσε, όσο και την πορεία της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή» σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά καθαρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την εξυπηρέτηση των στόχων της μυστικής διαπραγματευτικής τακτικής του Προέδρου Αναστασιάδη».
Ως απαράδεκτη πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής χαρακτηρίζει την αναβολή των δημοτικών εκλογών το Κίνημα Οικολόγων.

«Η Κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και με αυτή την αναβολή των εκλογών, το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει κι άλλο τη μεταρρύθμιση» αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων για να προσθέσει πως «η αναβολή των εκλογών βολεύει το κυβερνών κόμμα που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να χάνει τη δυνατότητα τοπικών συμμαχιών που είχε το 2011, που του επέτρεψε να εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση