ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναδιπλώνεται στο θέμα παραίτησης από αναπληρωτής ο Λευτέρης

Μπορώ να υπηρετώ το κόμμα είτε από απλό μέλος είτε από την θέση του αναπληρωτή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορώ να υπηρετώ τον Συναγερμό είτε ως απλό μέλος είτε ως αναπληρωτής πρόεδρος ανέφερε ο ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου. Όπως επεσήμανε δεν τέθηκε επίσημα ποτέ ζήτημα παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος.

Όπως είπε ο ίδιος λογαριάζει διαφορετικά τη συνεισφορά στο κόμμα, σημείωσε ωστόσο ότι αρκετοί ευρωβουλευτές είναι παράλληλα στην ηγεσία των κομμάτων τους. Σημειώνεται πως μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Χριστοφόρου έλεγε πως δεν τίθεται θέμα παραίτησής του σημειώνοντας με νόημα πως μόλις πριν από ένα χρόνο πήρε εντολή επανεκλογής του στο αξίωμα.

Σήμερα φαίνεται πως διαφοροποιούνται αρκετά τα πράγματα και δεν αποκλείεται ο Λευτέρης Χριστοφόρου να θέσει στη διάθεση του κόμματος την θέση του, ενόψει και των αλλαγών που επίκεινται σε Κυβέρνηση και Πινδάρου λόγω ανασχηματισμού.

Η αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου σε συνδυασμό με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ανοίγει θέμα αλλαγών και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο υπουργικό σχήμα από τον Νοέμβρη. Ο ΔΗΣΥ όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν η «Κ» θα προχωρήσει στη σύγκλιση ανωτάτου συμβουλίου για την αναπλήρωση της θέσης του αντιπροέδρου, καθώς η Στέλλα Κυριακίδου ως επίτροπος έχει ξεκαθαρίσει στην «Κ» πως θα παραιτηθεί από την θέση. Υπάρχει βέβαια η έντονη φημολογία πως δεν θα είναι η μόνη θέση που θα συζητηθεί στο ανώτατο συμβούλιο. «Την ώρα που το κόμμα πάει προς αναδιάταξη, όλα τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να συνδράμουν για αυτή την αναδιάταξη» αναφέρουν ανώτατες πηγές του κόμματος και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμη η θέση του αναπληρωτή προέδρου. Τη θέση θα διεκδικήσει σε αυτή την περίπτωση ο Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος το 2021 θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, μπαίνοντας μετά από χρόνια πάλι στο κομματικό παιχνίδι.

Η αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου ανοίγει αναπόφευκτα θέμα αλλαγών και στην κοινοβουλευτική ομάδα

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών. Έχει δεχτεί κρούσεις και θεωρείται τόσο από τον ΔΗΣΥ όσο και στο Προεδρικό ο καταλληλότερος να αναλάβει τη θέση. Προτού αποχωρήσει θέλει βέβαια να στείλει στη βουλή την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και να προχωρήσει την πολιτική που άνοιξε για το μεταναστευτικό. Κάπως έτσι θα κλείσει τα στόματα που έβλεπαν στασιμότητα από πλευράς του στο μεταρρυθμιστικό έργο, δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας την οποία ανέλαβε απορρίφθηκε από την βουλή. Με την αποχώρησή του ανοίγει ζήτημα για το υπουργείο Εσωτερικών. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν καταλληλότερο για την θέση τον Νίκο Νουρή. Δεν αποκλείεται βεβαίως το σενάριο μετακίνησης της Ζέτας Αιμιλιανίδου από το υπουργείο Εργασίας στο Εσωτερικών, με τον κ. Νουρή να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αποχώρηση του Κώστα Χαμπιαούρη από το υπουργείο Παιδείας και της Βασιλικής Αναστασιάδου από το υπουργείο Συγκοινωνιών. Για το υπουργείο Συγκοινωνιών ακούγεται ήδη το όνομα της γνωστής δικηγόρου και πρώην Προέδρου της ΑΗΚ Έμιλυς Γιολίτη. Για το Παιδείας είναι άλυτος γρίφος. Ο Νίκος Τορναρίτης έχει εκφράσει ανοικτά ενδιαφέρον, ωστόσο, ο Πρόεδρος δεν ευνοεί έναν τέτοιο διορισμό. Από το Προεδρικό βεβαίως δεν αποκλείεται τίποτα. Θυμίζουν μάλιστα την περίπτωση του υπουργού Άμυνας, όπου πολλά ηχηρά ονόματα ακούστηκαν και την υστάτη διορίστηκε ο –άγνωστος στο κομματικό σκηνικό- Γιώργος Σαββίδης. Δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο γνωρίζοντας βεβαίως πως ο ΔΗΣΥ πιέζει για συναγερμικοποίηση του υπουργικού συμβουλίου με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτικό στίγμα. Το σίγουρο είναι πως για την όποια αλλαγή και λόγο και ρόλο θα έχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ένα νέο ξεκίνημα

Η αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου ανοίγει αναπόφευκτα θέμα αλλαγών και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Την θέση της αναλαμβάνει η Σάβια Ορφανίδου (πρώτος επιλαχόντας είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν μετακινείται), ενώ στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Νίκου Νουρή ανοίγει ο δρόμος για την Ξένια Κωνσταντίνου. Δεδομένη θεωρείται και η αποχώρηση Σόλωνα Κασίνη ο οποίος απουσιάζει από το κοινοβουλευτικό έργο για λόγους υγείας με αποτέλεσμα να μπαίνει σε αυτό το σενάριο και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης τελικώς του κ. Τορναρίτη, την θέση του αναλαμβάνει ο Χρύσανθος Φάκας. Στη σειρά κατάταξης πρώτος είναι βέβαια ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ωστόσο εξαιτίας και της διαγραφής του από το κόμμα, σε συνδυασμό με την στήριξη που έδωσε στον Σταύρο Μαλά στις προεδρικές του 2018, το κόμμα θα ζητήσει να μην του δοθεί η έδρας. Όπως έγινε στην περίπτωση ΑΚΕΛ και Τυρίμου, ο οποίος εξαιτίας του ότι αποχώρησε από το ΑΚΕΛ στηρίζοντας τον Γιώργο Λιλλήκα δεν εισήλθε στην βουλή κατά την αποχώρηση του Κύπρου Χρυσοστομίδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση