ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναφορές βρετανικού Τύπου στην άτυπη πενταμερή

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η τριήμερη σύνοδος ακολουθεί «παρατεταμένες εντάσεις» γύρω από τα αποθέματα υδρογονανθράκων

ΚΥΠΕ

«Οι ηγέτες των πλευρών εκατέρωθεν της εθνοτικής διαίρεσης της Κύπρου πέταξαν για τη Γενεύη για μια σύνοδο υπό τα Ηνωμένα Έθνη που αποσκοπεί να εξερευνήσει κατά πόσο έχει ωριμάσει ο καιρός για να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία τέσσερα χρόνια μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών για επανένωση του νησιού».

Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζει ο Guardian στο βρετανικό αναγνωστικό κοινό την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Επισημαίνεται η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι προσέρχεται «με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση» και η ευχή του και η άλλη πλευρά να έχει την ίδια προσέγγιση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η τριήμερη σύνοδος ακολουθεί «παρατεταμένες εντάσεις» γύρω από τα υπεράκτια αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες «έχουν αναδείξει περαιτέρω την ανάγκη για συμφιλίωση στο μοναδικό διαιρεμένο από πόλεμο κράτος της Ευρώπης».

Η αναλύτρια Φιόνα Μάλεν που έχει ως έδρα την Κύπρο σχολιάζει ότι το άλυτο πρόβλημα της Κύπρου είναι πλέον άβολο για τη διεθνή κοινότητα διότι επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, η αισιοδοξία είναι περιορισμένη, καθώς οι δύο πλευρές αυτή τη φορά προσέρχονται με αντίθετες επιδιώξεις, αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά λύση δύο κρατών. Ως ενδεικτική αυτής της προσέγγισης επισημαίνεται και η απόφαση για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Από την άλλη πλευρά, ως λόγος αισιοδοξίας αναφέρεται η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών υπέρ της επανένωσης και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας το Σαββατοκύριακο.

Ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δηλώνει ότι οι πολίτες και στις δύο κοινότητες συναντήθηκαν «με ένα νέο πνεύμα κοινής κυπριοσύνης».

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών ότι η σκληρή στάση του Προέδρου Ερντογάν στη νέα αφετηρία συζήτησης του Κυπριακού ίσως αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για ανταλλάγματα από την ΕΕ. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ λέει ότι ίσως στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου να βρίσκονται τα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

«Αν ισχύει αυτό, σημαίνει οι υπάρχει ακόμα ελπίδα, αλλά αν η τελευταία λέξη της Τουρκίας είναι να επιμείνει σε λύση δύο κρατών, τότε οπωσδήποτε έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και δύσκολες στιγμές μπροστά μας», καταλήγει ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η «υποτονική» προσέγγιση των συνομιλιών από το Λονδίνο είναι μία ακόμα ένδειξη του πόσο μακριά μπορεί να είναι μια λύση του σχεδόν επί μισό αιώνα Κυπριακού προβλήματος. Ο Independent σχολιάζει ότι το κλίμα γύρω από τη διάσκεψη είναι σκυθρωπό.

Την εμφάνισή του ξανακάνει με άρθρο στην Daily Telegraph ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι χωρίς τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι οι συνομιλίες θα αποτύχουν ξανά. Όπως αναφέρει, σε μια τέτοια περίπτωση οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν ξεκάθαρη επιλογή, είτε να συμφωνήσουν σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό Σύνταγμα με διεθνή επιτήρηση ή να αποδεχθούν ένα ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο κράτος στο βορρά.

Στο μακροσκελές άρθρο του ο κ. Στρω κατηγορεί προκλητικά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απλά συμμετέχει σε τέτοιες συσκέψεις για το μέλλον του Κυπριακού γνωρίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει διχοτόμηση κρατά όλα τα χαρτιά στα χέρια της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση