ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατo: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την 56η έδρα

Δύο δικαστές είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το συμπέρασμα.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος για 56η έδρα που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού επιστράφηκε στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Αντισυνταγματικό κρίνει τον νόμο για την 56η έδρα το Ανώτατο Δικαστήριο με δύο δικαστές (τους Πάμπαλλη Μιχαηλίδου) να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το συμπέρασμα. Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του Ανωτάτου αντιβαίνει στη λαϊκή κυριαρχία η ανάληψη της έδρας από τον κ. Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, η Ελένη Θεοχάρους αποποιήθηκε της θέσης της και αυτό δεν επιτρέπει την πλήρωση της θέσης από τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με την απόφασης της πλειοψηφίας, οι δικαστές συμφώνησαν με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι νόμος είναι ασύμβατος και αντίθετος με τα Άρθρα 31, 63, 64, 65, 66 και 71 του Συντάγματος της Δημοκρατίας, καθώς και την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας, δηλαδή της εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων από το λαό, η οποία είναι διάχυτη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικά στο 9 Μέρος IV. Ο νόμος, όπως αναφέρεται, παραβιάζει επίσης και την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών που είναι θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος μας

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η η πρόνοια, στον υπό αναφορά νόμο ότι, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκλεγείς βουλευτής, προ της αναλήψεως των καθηκόντων του, δεν αναλάβει, νόμιμα, τα καθήκοντα του, δίδοντας την προς τούτο νενομισμένη διαβεβαίωση, η έδρα την οποίαν δικαιούται ανήκει στο ίδιο κόμμα η συνασπισμό κομμάτων και καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος ή του συνασπισμού στη συγκεκριμένη επαρχία, «προσκρούει και είναι αντίθετη στην αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας».

Γενικός Εισαγγελέας: Να εξεταστεί η τροποποίηση του συντάγματος

Τη θέση πως θα πρέπει να εξεταστεί η τροποποίηση του Συντάγματος μετά και την απόφαση του Aνωτάτου Δικαστηρίου που στην ουσία δεν μπορεί να αποδοθεί η έδρα στον επιλαχόντα βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργο Παπαδόπουλο, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Όπως είπε θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για τη θεραπεία του προβλήματος. «Mε το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς φαίνεται να προσκρούει πάνω σε διάφορα προβλήματα που αφορούν τόσο το διορισμό του Εφόρου Εκλογής όσο και προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται από τη μη κατάληψη ή κένωση έδρας. Θα τα δούμε όλα αυτά», σημείωσε ο Γ. Εισαγγελέας.

ΔΗΣΥ: Επιβεβαιωνόμαστε

Τη θέση πως η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επιβεβαιώνει την εξαρχής θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζει μέσω ανακοίνωσης του κυβερνών κόμμα καλώντας το υπουργείο εσωτερικών να προχωρήσει σε διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών. 
"Η απόφαση της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου επικυρώνει τις προηγούμενες δύο δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με την κενωθείσα βουλευτική έδρα στη Λεμεσό και επιβεβαιώνει την εξ αρχής θέση του ΔΗΣΥ.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει όχι μόνο να τυγχάνουν σεβασμού, αλλά και εφαρμογής.
Η αναφορά του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αρχή της λαικής κυριαρχίας δίδει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, ο ΔΗΣΥ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να προκηρύξει την αναπληρωματική εκλογή και να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παπαδόπουλος: Δεν είμαι καταληψίας ή κλέφτης βουλευτικής έδρας 

Τη θέση πως δεν είναι ούτε καταληψίας αλλά ούτε κλέφτης της βουλευτικής έδρας εξέφρασε ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Κινήματος Αλληλεγγύη. Προηγουμένως η κα Θεοχάρους στον ΑΛΦΑ χαρακτήρισε ως σεβαστή την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. 

 "Σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των Θεσμών της Δημοκρατίας. Είτε αυτές οι αποφάσεις ή πορίσματα μας βολεύουν, είτε όχι" ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. 

"Θα μελετήσουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε βάθος με τη βοήθεια των νομικών μας συμβούλων προτού ανακοινώσουμε τα επόμενα μας βήματα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναληπτικής εκλογής στην Επαρχία Λεμεσού σημειώνουμε ότι:
- Ήδη ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας λίγο μετά την ανάγνωση του σκεπτικού της σημερινής απόφασης, ανέφερε ότι αυτό προσκρούει σε άλλα άρθρα των σχετικών νομοθεσιών και του Συντάγματος.
- Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε εισηγηθεί ως οριστική λύση του θέματος -προτού αυτό καταλήξει και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο- την τροποποίηση του Συντάγματος για να καλυφθεί το επίμαχο κενό των 14 ημερών που μεσολαβεί από την εκλογή ενός βουλευτή μέχρι την ορκωμοσία του.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Συναγερμός ήθελε και θέλει κουτσουρεμένη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εφαρμόζει ευκολότερα την κυβερνητική πολιτική για αυτό και αντιτάχθηκε τότε σθεναρά στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Σήμερα ο κ. Νεοφύτου μίλησε για καταληφθείσα έδρα του Συναγερμού στην Επαρχία Λεμεσού από την Αλληλεγγύη. Τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών και η κατανομή των εδρών που ακολούθησε, μιλούν από μόνα τους.
Δεν είμαι καταληψίας ούτε κλέφτης βουλευτικής έδρας. Ακολουθήσαμε όλες τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για να ορκιστώ βουλευτής.
Είναι ντροπή σήμερα κάποιοι να υποστηρίζουν ότι τόσα νομοσχέδια που κρίθηκαν στη μία ψήφο, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 -αλλά και σειρά άλλων- εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφο καταληψία βουλευτικής έδρας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δώρος Ιωαννίδης: Υποχρέωση του ΥΠΕΣ να προκηρύξει εκλογές

Σε δηλώσεις του στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, δήλωσε πως το Ανώτατο επανέλαβε τα ίδια πράγματα τα οποία είπε από την πρώτη απόφαση. «Ουδέποτε δόθηκε η έδρα στην κ. Θεοχάρους, και επομένως ουδέποτε θα μπορούσε να πάρει την έδρα ο επόμενος βουλευτής».

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά και την απόφαση του Ανωτάτου, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως είναι υποχρέωση του υπουργείου Εσωτερικών να προκηρύξει εκλογές εντός 45 ημερών για την περιφέρεια της Λεμεσού με σκοπό την συμπλήρωση της συγκεκριμένης έδρας. Διευκρίνισε μάλιστα πως υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν και οι τότε υποψήφιοι, αλλά και νέα πρόσωπα.

Οι νόμοι και οι προσφυγές του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε λάβει 4,734 ψήφους και ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μη εκλεγείς υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε λάβει 767 ψήφους. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε στο Ανώτατο και πέτυχε ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου, που λειτούργησε τότε ως Εκλογοδικείο, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

Το Εκλογοδικείο περιορίστηκε τότε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση.

Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, η Ολομέλεια του Σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας έδρας.

Ο τροποποιητικός εκείνος νόμος προέβλεπε ότι η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε τότε εκ νέου στο Ανώτατο, όπου και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο έκρινε στις 30 Απριλίου τον Τροποποιητικό Νόμο 82(Ι)/2017 και συγκεκριμένα την πρόνοια του για πλήρωση μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας, σύμφωνα με το άρθρο 35(1) του Νόμου 72/1979 ως αντισυνταγματική καθότι δεν συνάδει με τα άρθρα 65, 66, 69 και 71 του Συντάγματος αλλά και τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που είναι διάχυτη στο Μέρος IV του Συντάγματος και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5, η εκλογή και η ανακήρυξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου δυνάμει του Ν82(I)/2017 τροποποιητικού του Ν72/1979 ήταν άκυρη.

Ακολούθως, η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε σε νόμο κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους του ΔΗΣΥ εναντίον και μία αποχή (αυτή του Γιώργου Λιλλήκα), δεύτερη πρόταση νόμου με σκοπό και πάλι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την επίδικη βουλευτική έδρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X