ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγουν σενάρια για το κρίσιμο δείπνο

Ενοχλημένη η Αθήνα με την κίνηση Λουτ να μην επισκεφθεί την ελληνική κυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Κάθε δείπνο έχει και τη δική του δυναμική» αναφέρουν διπλωματικές πηγές ενόψει του δείπνου που θα πραγματοποιεί την 25η Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μεταξύ του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη. Και αυτό λέγεται, γιατί παρά τις χαμηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται για το τι θα βγει, δείπνα του παρελθόντος, έχουν αποδείξει πως μπορούν να οδηγήσουν σε εκπλήξεις και εξελίξεις. Ήταν για παράδειγμα αυτό της 1ης Δεκεμβρίου του 2016 μεταξύ των δύο ηγετών που οδήγησε στη Βιέννη ενώ το δείπνο της 4ης Ιουνίου το 2017 στη Νέα Υόρκη οδήγησε στο Κραν Μοντανά. Το κατά πόσο το δείπνο στο Βερολίνο θα βγάλει άσπρο καπνό είναι ένα ζήτημα ανοικτό, με την Λευκωσία να μελετά τα σενάρια κατάληξης.

Οι τόνοι έχουν χαμηλώσει αρκετά από τα Ηνωμένα Έθνη γύρω από το πού αναμένεται να οδηγηθεί η συνάντηση. Δεν πέρασε απαρατήρητο, άλλωστε, πως στην έκθεση Γκουτιέρες, το δείπνο, παρουσιάζεται ως μια κοινή άτυπη συνάντηση που θα αποτελέσει «ένα δυνητικά εποικοδομητικό βήμα στην προσπάθεια να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός τρόπος προς τα εμπρός». Από την Λευκωσία προκύπτουν τέσσερα σενάρια:

1. Να μην υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, κάτι που θα δυσκολέψει τα πράγματα στη συνέχεια. Είναι βεβαίως ένα σενάριο που θα πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο, καθώς τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και ο ίδιος ο γ.γ. δεν θέλουν να βγει προς τα έξω ότι η συνάντηση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία τρύπα στο νερό.
2. Συνομολόγηση των όρων αναφοράς, κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται πολύ πιθανό βάσει και της Έκθεσης Γκουτέρες αλλά και της επιμονής της Άγκυρας για μετατοπισμό των όρων αναφοράς στην πενταμερή.
3. Έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο να εκφράζεται η ευρεία συναντίληψη των δύο πλευρών για τους όρους αναφοράς και το πώς προχωρούμε, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η όποια συμφωνία.
4. Συνομολόγηση οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα

Επιμένει στον οδικό χάρτη

Εδώ και μέρες η κυβέρνηση διέρρεε πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη και δεν θέλει μία άτυπη πενταμερή πριν από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα. Η πληροφορία για το ότι η Τουρκία δεν θέλει Πενταμερή σε αυτή τη χρονική συγκυρία προήλθε πρώτα από τη Νέα Υόρκη μετά και τις επαφές που έκανε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου. Παρόμοια θέση εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αντόνιο Γκουτιέρες σε πρόσφατη συνομιλία που είχαν οι δύο.

Την ίδια βεβαίως πληροφόρηση έστειλε και η Αθήνα στη Λευκωσία μετά και την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως δεν ευνοεί μία άτυπη πενταμερή (προτεραιότητές της είναι το μεταναστευτικό και οι μεταρρυθμίσεις), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είναι διατεθειμένος να συρθεί σε μία Πενταμερή και να βρεθεί προ εκπλήξεων είτε συζητώντας είτε υπογράφοντας τελικώς άλλες μορφές λύσης. Επιφυλάξεις που εξέφρασε και στον Νίκο Αναστασιάδη και όπως όλα δείχνουν και στον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφραζε έντονες ανησυχίες για το πού οδεύουν τα πράγματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τριμερούς. Οι ανησυχίες της Αθήνας φαίνεται πως τέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, όπου σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές και ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τη θέση ότι ίσως να είναι καλύτερα να καθυστερήσει η άτυπη Πενταμερής.

Η Άγκυρα φαίνεται πως δεν ευνοεί εξελίξεις για τρεις βασικούς λόγους: 1) Όσο περνά ο χρόνος χωρίς διαπραγματεύσεις είναι πιο εύκολο να προκαλέσει νέα δεδομένα στο Κυπριακό, τόσο σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις όσο και στο κεφάλαιο της Αμμοχώστου, 2) Προτιμά να μη βρίσκεται ο Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κάποιος άλλος και γι’ αυτό ακριβώς προτιμά οι όποιες εξελίξεις να γίνουν μετά τις «εκλογές» και 3) έχει άλλες προτεραιότητες τη δεδομένη στιγμή (π.χ. Συρία και δράση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δηλώνουν διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, η Τζέιν Χολ Λουτ, έχει κατεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών για το τι αναμένεται να βγει από την Τριμερή του Βερολίνου. Αυτό το μήνυμα φαίνεται πως έστειλε και στους δύο διαπραγματευτές κατά την τηλεδιάσκεψη των προηγούμενων ημερών.

Πάντως τα περί απροθυμίας της Τουρκίας προβληματίζουν κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι θεωρούν πως η Λευκωσία δεν μπορεί να πάει με την βεβαιότητα αρνητικής στάσης από την Άγκυρα. Αυτό όπως λένε στοίχισε πολλές φορές στην πλευρά μας. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν το σενάριο διαφοροποίησης Ακιντζί. Με δεδομένη τη στάση του στο Συριακό, θεωρείται πως και αυτή τη φορά μπορεί να κάνει το επιπλέον βήμα διαχωρίζοντας τη θέση του από τα θέλω της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι κινήσεις Λουτ και η ενόχληση

Πάντως, στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων, η Αθήνα φαίνεται ήδη ενοχλημένη από τη στάση της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών Τζέην Χολ Λουτ. Η κα Λουτ είχε ζητήσει να συναντήσει τις εγγυήτριες δυνάμεις πριν από την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, για να διαπιστώσει τις προθέσεις τους και το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει τελικά πρόοδος στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Η Αθήνα όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είχε ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία, με τον ισχυρισμό ότι τη δεδομένη στιγμή δεν ευνοεί εξελίξεις πριν από τις «εκλογές» και με το ότι θεωρεί πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να πάνε απευθείας στην Πενταμερή, αρνήθηκε την όποια συνάντηση με την κα Λουτ.

Την ενόχληση της Αθήνας προκάλεσε το γεγονός ότι η κα Λουτ επέλεξε να μην επισκεφθεί την Αθήνα επικαλούμενη προβλήματα υγείας και επέλεξε να προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας. Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, η ίδια ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να είναι διαλλακτική στο ζήτημα των εγγυήσεων ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί την Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων. Η Αθήνα όπως λένε οι ίδιες πηγές εξήγησε πως η ίδια δεν θέλει να έχει οποιαδήποτε σχέση με εγγυήσεις. Ζήτησε από την κα Λουτ να δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχτηκε να την δει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ