ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από αναβολή σε αναβολή το πόρισμα Καλογήρου

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει τελικώς την έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα, με πολύ πιθανή την ανάκληση τελικώς κάποιων διαβατηρίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία θα συζητηθεί η διαχείριση του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής υπό την προεδρία της Δήμητρας Καλογήρου. Στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής θα εισηγηθεί κατά πόσο θα πρέπει να γίνουν οι επτά ανακλήσεις πολιτογραφήσεων που βάσει του πορίσματος, εγκρίθηκαν με ψευδή στοιχεία ή αν θεωρεί προτιμότερο η κυβέρνηση να αναμένει και τις εισηγήσεις της τετραμελούς επιτροπής υπό την προεδρία του πρώην Πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου. Η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της από το 2007 μέχρι και σήμερα σε εννέα μήνες. Ο κ. Νουρής, μιλώντας στη βουλή ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με τα πορίσματα Καλογήρου που παραπέμπουν σε 30 ονόματα. Για αυτά τα άτομα, όπως είπε, θα υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση, αφήνοντας να νοηθεί ότι η εισήγηση θα αφορά την ανάκληση διαβατηρίων.

Υπενθυμίζεται πως την 4η Σεπτεμβρίου, η κυρία Καλογήρου είχε αποστείλει το πόρισμα στον υπουργό Εσωτερικών και από εκεί για παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο. Ένα μήνα περίπου μετά, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης για όσα παρουσιάζονται στην έκθεση. Μάλιστα ο Νίκος Νουρής κάλεσε τον γενικό ελεγκτή που διεξήγαγε έρευνα για κάποιες περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση. Έψεξε και τα ΜΜΕ τα οποία όπως είπε διαρρέουν τέτοια θέματα πλήττοντας το κύρος της χώρας.

Σε αντίθεση πάντως με την κυβέρνηση που αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, η γενική εισαγγελία έχει ήδη αποστείλει το πόρισμα στην Αστυνομία, καθώς έχουν κρίνει πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αξίζουν να ερευνηθούν από το σώμα.

Στις εφτά περιπτώσεις σύμφωνα με το πόρισμα, εξασφάλισαν την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις και βάσει του νόμου μπορεί να τους αποστερηθεί η ιδιότητα του Κύπριου πολίτη ή ακόμη και παραπομπή στον γενικό εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγεται ο γνωστός πλέον Μαλαισιανός καταζητούμενος Τζο Λόου δύο περιπτώσεις που αποκάλυψε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Mehdi Ebrahimi Eshratabadi (Tony Newman) και Maleksabet Ebrahimi που καταζητούνται διεθνώς από την Interpol και η Καμποτζιανή υπήκοος C. S. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η περίπτωση Λόου

Στην περιβόητη περίπτωση Λόου η έκθεση της τριμελούς επιτροπής, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η πολιτογράφηση αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιώδων γεγονότων. Τα έγγραφα δεν ήταν πρωτότυπα, το πωλητήριο έγγραφο κατοικίας δεν περιλάμβανε τίτλο ιδιοκτησίας αλλά μόνο σχέδια. Συστατική επιστολή υπογράφουν σύμφωνα με το πόρισμα δύο λογιστές και ένας δικηγόρος, με την τριμελή επιτροπή να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ίσως να μην τον γνωρίζουν δεδομένου ότι δεν αναγράφεται πόσα χρόνια τον γνωρίζουν. Τίθεται θέμα ψευδούς δήλωσης σύμφωνα με το πόρισμα καθώς ενώ αναγράφεται ότι αν δοθεί πολιτογράφηση σκοπεύει να διαμένει στην Κύπρο κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

1. Το πόρισμα σημειώνει ότι ενώ υπήρξαν τα αρνητικά δημοσιεύματα για εμπλοκή του κ. Λόου σε οικονομικό σκάνδαλο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργικό, δεν περιλάμβανε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου που του ζητούσε να παραχωρήσει την πολιτογράφηση καθώς θα προχωρούσε σε επένδυση σε έκταση γης της Αρχιεπισκοπής ούτε τα αρνητικά δημοσιεύματα για το οικονομικό σκάνδαλο που ενέπλεκε τον κ. Λόου.
2. Η διαπίστωση πως ο κ. Λόου εμπλεκόταν στο οικονομικό σκάνδαλο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με έρευνα στα συστήματα ελέγχου, από το υπουργείο, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και το ελεγκτικό που ανέλαβε την εν λόγω περίπτωση
3. Το ελεγκτικό γραφείο που ανέλαβε την περίπτωση Λόου θα πρέπει να ελεγχθεί για το αν ασκήθηκε η δέουσα επιμέλεια κατά την παροχή υπηρεσιών προς τον εν λόγω επενδυτή και κάτω ποιες συνθήκες έγινε πελάτης της χωρίς να ασκήσει δέουσα επιμέλεια και να ελεγχθεί η πηγή των εισόδων του
4. Σε ο,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να ελεγχθεί αν άσκησε δέουσα επιμέλεια για την προέλευση των χρημάτων που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του επενδυτή

Καμποτζιανή ΠΕΠ

Ψευδείς παραστάσεις φέρεται πως υπήρξαν και στην περίπτωση της Καμποτζιανής υπηκόου C.S ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκρύβονταν οι δραστηριότητές της, που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της χρηματοδότησης της Καμπότζης από τη Διεθνή Τράπεζα. Στην εν λόγω αίτηση, τα επισυναπτόμενα έγγραφα δεν ήταν πρωτότυπα, το πωλητήριο έγγραφο, δεν περιλάμβανε ούτε τον τίτλο ιδιοκτησίας των δύο διαμερισμάτων πως φέρεται να αγόρασε. Το έντυπο δεν ήταν συμπληρωμένο, ενώ υπήρχε η ψευδής δήλωση ότι αν της δοθεί πολιτογράφηση σκοπεύει να διαμένει στην Κύπρο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταγράφηκε όταν αποκάλυψε η «Κ» το πόρισμα είναι ότι βάσει και της έκθεσης τόσο η C.S όσο και η σύζυγός της ήρθαν στην Κύπρο συνολικά δύο μέρες, ωστόσο τις μέρες που η αίτηση υπογράφηκε ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου, ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της βρίσκονταν στην Κύπρο. Αυτό καταδεικνύει πως η αίτηση που υπεγράφη ενώπιον του Πρωτοκολλητείου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, φέρεται να είναι ψευδής, δεδομένου ότι οι δύο δεν βρίσκονταν στην Κύπρο.

Το δικηγορικό γραφείο που προωθούσε και υπέβαλε την αίτηση πολιτογράφησης, φέρεται να δηλώνει πως η αιτήτρια είναι «ειλικρινής και καλόπιστη» χωρίς όμως να παρέχονται κατάλληλες πληροφορίες που να το υποστηρίζουν.

Όμως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με το πόρισμα ενώ αναγράφεται στο βιογραφικό ο σύζυγος της εν λόγω επενδύτριας ως «Senator st the Senate of the Kingdom in Cambodia». Συνεπώς, το υπουργείο Εσωτερικών γνώριζε ότι πρόκειτο για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Ζήτημα που φέρεται να προβλημάτισε την τριμελή επιτροπή είναι η επιλογή να καταβάλει όλο το ποσό της επένδυσης της μέσω 25 διαφορετικών πληρωμών πιστωτικής κάρτας. Οι 25 διαφορετικές πληρωμές ενδεχομένως να έγιναν και για να παρακαμφθούν συναλλαγματικοί περιορισμοί που περιορίζουν το ποσό που μπορεί να εξαχθεί από μια χώρα » αναφέρεται στην έκθεση.

Ebrahimi-Newman

Στην περίπτωση του Mehdi Ebrahimi Eshratabadi-Tony Newman, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για κατάχρηση εμπιστοσύνης και πλαστογραφία τραπεζικών εγγράφων προκύπτουν τα εξής βάσει πορίσματος:

• Η αίτηση και τα επισυναπτόμενα έγγραφα δεν ήταν πρωτότυπα
• Το διαβατήριο και το πιστοποιητικό γεννήσεως ενδεχομένως να είναι πλαστά
• Απουσιάζουν έγγραφα από τον φάκελο συμπεριλαμβανομένου του λευκού ποινικού μητρώου αλλά και ψευδής όπως διαφαίνεται δήλωση ότι αν του δοθεί πολιτογράφηση σκοπεύει να μείνει στην Κύπρο
• Ψευδείς δηλώσεις φέρεται να εμπεριέχονται στο έντυπο της αίτησης πολιτογράφησης όπου ο αιτητής υπέγραψε ενώπιον πρωτοκολλητή
• Στο βιογραφικό σημείωμά του δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες ούτως ώστε να αξιολογηθεί επαρκώς η οικονομική του ευρωστία

Βάσει του φακέλου που προσκόμισε η ΜΟΚΑΣ στην τριμελή επιτροπή διαφαίνεται πως ενώ το υπουργείο Εσωτερικών είχε ενώπιον του στοιχεία που αναδείκνυαν αδυναμίες, όπως το πιστοποιητικό γεννήσεως δεν προχώρησε σε περαιτέρω μελέτη. Η επένδυση του επενδυτή σε συγκεκριμένη εταιρεία, διήρκησε λιγότερο από τα τρία χρόνια όπως προβλέπεται βάσει κριτηρίων ενώ ζήτημα φέρεται να προκύπτει και για το δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση. Σύμφωνα με την έκθεση το δικηγορικό γραφείο που προωθούσε την αίτηση του εν λόγω επενδυτή ανέφερε πως ήταν πελάτης της. Από τα στοιχεία που δήλωσε η ΜΟΚΑΣ ενδεχομένως η συγκεκριμένη οντότητα να ήξερε για τις ψευδείς δηλώσεις του επενδυτή. Σύμφωνα με το πόρισμα τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ως υπόχρεες οντότητες βάσει του νόμου AML ενδεχομένως να πρέπει να ελεγχθούν αν άσκησαν δέουσα επιμέλεια κατά την παροχή υπηρεσιών και αποδοχή κεφαλαίων από τον εν λόγω επενδυτή χωρίς να ελεγχθεί η πηγή εσόδων του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X