ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Θα σταθώ προστάτης όποιας άποψης φτάνει να μην υπονομεύει το κόμμα (φωτο)

Ανοίγει η συζήτηση για το που πάει ο Συναγερμός μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε γεμάτη αίθουσα συνεδριάζει το διευρυμένο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές αλλά και για το μέλλον του κόμματος. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ενώ στην αίθουσα βρίσκονται μέλη της κυβέρνησης όπως οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Νατάσα Πηλείδου και Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ιστορικά στελέχη έδωσαν το παρών τους όπως οι Παντελής Κούρος, Γιαννάκης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Χρίστος Πουργουρίδης αλλά όχι ο Αλέκος Μαρκίδης.

Ο Γιώργος Παμπορίδης προσήλθε και κάθισε πίσω με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να τον προσεγγίζει να τον αγκαλιάζει και να τον μεταφέρει μπροστά. Στο Πολιτικό γραφείο έφτασαν τελευταίοι οι Νίκος Τορναρίτης και ο Φίλιος Φυλάκτου.

Κασουλίδης: Μεταρρυθμίσεις τώρα

Το συντομότερο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπογράμμισε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Όπως είπε θα πρέπει να γίνει επαναβεβαίωση πολιτικών ενώ έθεσε και ζήτημα διαχωρισμού θέσεων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ καθώς οι θέσεις του ΔΗΣΥ διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του ΕΛΑΜ.

Αυτούσια η ομίλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Εβέρωφ Νεοφύτου:

«Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

Η αθρόα συμμετοχή στη σημερινή συνεδρία του διευρυμένου πολιτικού γραφείου, αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων μας, για να συνεχίσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός να είναι ενωμένος και ισχυρός, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη αυτού του τόπου.

Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που οραματίζονται να δουν την παράταξη μας να αποσυντίθεται. Δεν βρίσκουν, φαίνεται, άλλο τρόπο για να μας πλήξουν και να μας αποδυναμώσουν.

Κάνουν λάθος όμως όσοι επενδύουν στην διχόνοια μεταξύ μας. Το δείχνει άλλωστε η παρουσία εδώ των στελεχών αυτής της παράταξης, από όλες τις γενιές και όλες τις αφετηρίες που μας καθόρισαν.

Είμαστε εδώ όλοι εμείς, ιστορικά και σύγχρονα στελέχη, που για 43 τόσα χρόνια, πάντα βρίσκουμε τη σύνθεση των ιδεών μας, μέσα από τον διάλογο και τη ζύμωση των απόψεών μας.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Δώσαμε πριν από δυο βδομάδες μια ακόμη εκλογική μάχη. Αυτή των ευρωεκλογών.

Μια μάχη εκ των πραγμάτων δύσκολη, σε ένα καθόλου ευνοϊκό περιβάλλον. Μια μάχη στην οποία κατακτήσαμε άλλη μία εκλογική νίκη, καταγράφοντας βέβαια και απώλειες που οφείλουν σήμερα να μας προβληματίσουν.

Πριν απ’ όλα όμως, θα ήταν κορυφαία μου παράλειψη εάν δεν ευχαριστούσα από καρδιάς όσους βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μας προσπάθειας.

Τον Νίκο Νουρή που ανέλαβε επικεφαλής αυτής της δύσκολης εκστρατείας. Τους αξιωματούχους και βουλευτές μας. Τα κεντρικά και τοπικά μας στελέχη, που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση για άλλη μια φορά στον προεκλογικό αγώνα. Είχαν όλοι τους να αντιμετωπίσουν το ευρύτερο κλίμα απάθειας αλλά και την αμφισβήτηση πολλές φορές.

Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κυβερνητικά στελέχη που δεν δίστασαν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο. Ένα τεράστιο έργο που επιχειρήθηκε βάναυσα να απαξιωθεί, μέσα σε ένα κυκλώνα τυφλού αντιπολιτευτικού μηδενισμού.

Αναφορά θέλω επίσης να κάνω και στους έξι υποψηφίους μας, που ανέλαβαν τεράστιο βάρος στους ώμους τους και εκπροσώπησαν επάξια την παράταξή μας. Να συγχαρώ τον Λευτέρη και τον Λουκά για την εκλογή τους. Και να εκφράσω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στον Νίκο, την Ελένη, την Τζώρτζια και τον Παναγιώτη. Όλοι τους έδωσαν μια μάχη αξιοπρεπή, με τεράστιες προσωπικές θυσίες. Και τους οφείλουμε, τον ειλικρινή και μεγάλο σεβασμό μας.

Φίλες και Φίλοι,

Στις ευρωεκλογές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποτελεί ένα από τα λίγα κόμματα της ευρωπαϊκής μας παράταξης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πέτυχε να διατηρήσει την πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και τον ίδιο αριθμό εδρών με εκείνο των εκλογών του 2014.

Αυτοί ήταν και οι κορυφαίοι μας εκλογικοί στόχοι, τους οποίους και έχουμε πετύχει, μέσα σε ένα καθόλου ευνοϊκό κλίμα, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το κόστος από την τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα όρθιο και να αναχαιτιστούν οι ακραίες και φυγόκεντρες δυνάμεις που επιχειρούν να το αποδομήσουν.

Στην Κύπρο, διανύοντας πλέον τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης και αφού πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από την μιζέρια και τη δυστυχία της οικονομικής κρίσης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες προσδοκίες των συμπολιτών μας για να καταστούν πιο σύντομα και με πιο ευκρινή τρόπο χειροπιαστά τα αποτελέσματα της ανάκαμψης.

Και ταυτόχρονα είχαμε απέναντί μας και μια σειρά αρνητικών γεγονότων, που όταν προέκυψαν επισκίασαν τη δημόσια συζήτηση και δεν μας επέτρεψαν να σταθούμε μπροστά στην κοινωνία με τον τρόπο που θα θέλαμε, και να θέσουμε όπως θα έπρεπε τα ουσιαστικά και πραγματικά διακυβεύματα αυτών των εκλογών. Αλλά και το πολύ σημαντικό έργο που έχουμε ήδη επιτελέσει για το καλό της πατρίδας μας.

Είναι ένα γεγονός, ότι στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, πολλοί συμπολίτες μας, ψηφοφόροι με υψηλές απαιτήσεις και υψηλές προσδοκίες από την παράταξή μας, έκαναν άλλες επιλογές. Είτε επέλεξαν να απέχουν, είτε να ψηφίσουν κάποιο άλλο σχηματισμό, το σίγουρο είναι ότι στην πλειοψηφία τους θέλησαν να μας στείλουν ένα μήνυμα.

Σήμερα, λοιπόν, είναι η στιγμή, για να δείξουμε ότι αυτό το μήνυμα το έχουμε λάβει. Και να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας.

Την θέληση μας να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που δεν μας ψήφισαν.

Αλλά και την ευθύνη μας να ξαναδώσουμε την περηφάνεια και τον ενθουσιασμό που δικαιούνται οι Συναγερμικοί που με την ψήφο, την πίστη και την προσπάθειά τους, μας ανέδειξαν και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θέλουν να δουν την παράταξή μας να κλυδωνίζεται σήμερα. Στο χέρι μας είναι, να τους διαψεύσουμε!

Για μένα, η σημερινή δεν είναι μια κακή ημέρα για τον Συναγερμό, όπως λένε οι
Κασσάνδρες. Αντίθετα, σήμερα μας παρέχεται μια τεράστια ευκαιρία. Η ευκαιρία να διορθώσουμε τα όποια λάθη και αδυναμίες μας και να ξαναβγούμε στην κοινωνία ισχυροί και περήφανοι. Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Σήμερα, είναι η ευκαιρία μας να συζητήσουμε το μέλλον του κόμματος μας. Να επανακαθορίσουμε το ποια παράταξη θέλουμε να έχουμε.

Απαλλαγμένοι μάλιστα από το βάρος μιας ακόμη επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, όπως τις πολλές στις οποίες καλούμαστε διαρκώς να ανταποκριθούμε.

Να αποσαφηνίσουμε και να καθορίσουμε τους νέους και μεγάλους εθνικούς και κομματικούς μας στόχους. Όπως το κάναμε μετά την Τουρκική εισβολή, όπως το κάναμε για να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, όπως το κάναμε για να πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Να επαναβεβαιώσουμε τις αρχές και αξίες που μας κληρονόμησε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο πολιτικός μας πατέρας. Αλλά με πολύ συγκεκριμένο και όχι αόριστο τρόπο.

Την αποφασιστικότητά μας για ένα έντιμο συμβιβασμό στο εθνικό μας πρόβλημα. Την προσήλωση μας στην εθνική μας ταυτότητα, χωρίς εθνικισμούς και φανατισμούς. Την τόλμη να προχωρήσουμε με πιο ριζοσπαστικό τρόπο στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που θα κατοχυρώσει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Κύπρου και όλων των πολιτών της.

Φίλες και Φίλοι,

Ως Πρόεδρος αυτού του κόμματος, έχω ασφαλώς τις δικές μου σκέψεις και απόψεις για το ποιες διορθώσεις και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Κυρίως, για το ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουμε.

Συναγερμός όμως δεν είναι μόνο ο Αβέρωφ. Συναγερμός είμαστε όλοι. Και είμαι εδώ, πρώτα και πάνω απ’ όλα, για να ακούσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, από όποιο μέλος του πολιτικού γραφείου θέλει να τις καταθέσει.

Πριν όμως ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, θέλω να κάνω ξεκαθαρίσω και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το εξής: Πιστώνω όλους όσους έθεσαν, είτε δημόσια είτε και κατ’ ιδίαν, προβληματισμούς για την πορεία μας, με πραγματικό ενδιαφέρον και γνήσια έγνοια για το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Δεν δικαιούμαστε, κανείς εδώ, να δείξει ασέβεια ή περιφρόνηση στην άποψη κανενός συναγωνιστή μας. Είμαι αποφασισμένος να σταθώ προστάτης της όποιας γνώμης εκφραστεί, ακόμη και αν αυτή στρέφεται εναντίον του δικού μου προσώπου. Φτάνει, αυτή η γνώμη, να μην υπονομεύει την ενότητα και την κοινή μας πορεία προς τα μπροστά.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Όλοι ζητούμε έναν καλύτερο Δημοκρατικό Συναγερμό. Διότι ο καλύτερος Δημοκρατικός Συναγερμός είναι συνώνυμος με τον αγώνα για μια καλύτερη Κύπρο!

Έχουμε ένδοξο παρελθόν, έχουμε δυναμικό παρόν και έχουμε λαμπρό μέλλον σε αυτή την παράταξη.

Μοναδικός στόχος μας, μοναδική αποστολή μας, είναι αυτό το μέλλον να το κατακτήσουμε μαζί!

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενη ενημέρωση

Το κεφάλαιο του τι πήγε λάθος στις ευρωεκλογές με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ αλλά και το κεφάλαιο του ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο κυβερνών κόμμα, θα ανοίξουν στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο το απόγευμα. Το παρών τους θα δώσουν μεταξύ άλλων πρώην και νυν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κόμματος, πρώην και νυν βουλευτές αλλά και πρόσωπα που έχουν δημοσίως τοποθετηθεί γύρω από τους προεκλογικούς χειρισμούς του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν η διευρυμένη συνεδρία, αποτελεί μία ψυχανάλυση των στελεχών και εν πολλοίς ένα μνημόσυνο του τι πήγε λάθος ή αν υπάρχει έδαφος για αλλαγές. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πως υπάρχει η διάθεση για αλλαγές από την ανανέωση και επανακαθορισμό θέσεων μέχρι και την ανανέωση σε πρόσωπα στην ηγετική πυραμίδα.

Η διαδικασία

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προτίθεται να κάνει μία σύντομη ομιλία 6-7 λεπτών, με στόχο να ακούσει τα στελέχη και τα μέλη του πολιτικού γραφείου να ξεδιπλώνουν τις θέσεις τους και να εισηγούνται αλλαγές.

Τι θα κάνει ο Παμπορίδης

Ήδη ο τέως υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης, έθεσε θέμα ηγεσίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αβέρωφ Νεοφύτου για απομάκρυνση του κόμματος από τη βάση, από τις κληριδικές αρχές αλλά και για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Το αν θα επαναλάβει τα όσα είπε στη συνέντευξή του ή αν θα κρατήσει χαμηλότερους τόνους, αναμένοντας –όπως άλλωστε κάλεσε μέσω συνέντευξής του- από ιστορικά στελέχη να δώσουν συνέχεια. Πλην του κ. Παμπορίδη δεν έχει κανείς άλλος θέσει δημοσίως θέμα αλλαγής Προέδρου.

Ο Λευτέρης ο Χάρης και οι άλλοι

Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης ωστόσο, έχει θέσει θέμα «αυτοανανέωσης» από στελέχη στην ηγετική πυραμίδα. Με δεδομένο ότι ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η αντιπρόεδρος του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου θα μεταβεί εκεί καθώς θα διοριστεί Επίτροπος, εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Αυτή βεβαίως δεν είναι μία καινούργια θέση. Ακούγεται από την επομένη των ευρωεκλογών στα κομματικά πηγαδάκια, με στελέχη να βλέπουν σε κάποια από τις δύο θέσεις τον Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος έχει δημοσίως εκφράσει ενδιαφέρον να επιστρέψει στην Πινδάρου. Από το περιβάλλον του Λευτέρη Χριστοφόρου πάντως σημειώνεται πως μέσω δημοκρατικών διαδικασιών η κομματική βάση εξέλεξε πριν από ένα περίπου χρόνο τη νέα της ηγεσία, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους διάθεση από πλευράς του.

Θα τα ακούσει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Έχει άλλωστε αναφέρει κατά την προηγούμενη βδομάδα πως η όποια κριτική θα έπρεπε να γίνει προεκλογικά και όχι μετεκλογικά. Μαζί με τον κ. Γεωργιάδη αναμένεται να τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα πρέπει αν σημειωθεί πως αρκετά συναγερμικά στελέχη ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για την κακή πορεία του κόμματος προς το Προεδρικό και την κυβέρνηση. Τόσο σε ο,τι αφορά την αλλαγή ρητορικής του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και σε ο,τι αφορά χειρισμούς υπουργών. Το έθιξε και ο Ρίκκος Μαππουρίδης στην τοποθέτησή του που δημοσιοποίησε η «Κ» και αναμένεται να αναπτύξει στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο. Και σε ο,τι αφορά το οικογενειακό περίγυρο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και για χειρισμούς του Κώστα Χαμπιαούρη και του Γιώργου Λακκοτρύπη. Παρόμοιες θέσεις για την καθυστέρηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ατυχών κυβερνητικών χειρισμών αναμένεται να τεθούν και από άλλα στελέχη. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο τι θα πει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης ο οποίος θα τοποθετηθεί όπως λέγεται, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

Θέμα ταυτότητας

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί βεβαίως και σε ζητήματα ταυτότητας του κόμματος, με δεδομένο ότι πολλοί συμπεριλαμβανομένων στελεχών όπως Αλέκος Μαρκίδης, Χρίστος Πουργουρίδης Ρίκκος Μαππουρίδης Καίτη Κληρίδου έχουν επικρίνει την ηγεσία του ΔΗΣΥ για ροπή σε πιο ακραίες θέσεις ενόψει εκλογών. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη όπως ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος διαφωνούσε με τη σύμπλευση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο κυπριακό. Το αν αυτή η τάση θα τεθεί στη συνεδρία του πολιτικού γραφείου είναι ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως στελέχη όπως οι Μιχάλης Σοφοκλέους και Ξένια Κωνσταντίνου έχουν ήδη θέσει θέμα ταυτότητας του κόμματος με την κα. Κωνσταντίνου να θέτει θέμα ανάγκης ο ΔΗΣΥ να επιστρέψει στην μετριοπάθεια και την κεντροδεξιά ιδεολογία.
Όπως εκτιμούν στελέχη θα ληφθεί απόφαση και ανάθεση σε πρόσωπα για να φέρουν προτάσεις και εισηγήσεις, τόσο σε ο,τι αφορά τη θέση του κόμματος στο κυπριακό, στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την πρόσβαση της ηγεσίας, στη βάση του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση