ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:12
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Πληρώνει κόστος ο Πρόεδρος

Μειώνεται η δημοτικότητά του σε σύγκριση με το παρελθόν όπως επίσης και η αποδοχή στους χειρισμούς της κυβέρνησης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Φθορά φαίνεται να υπόκειται η κυβέρνηση Αναστασιάδη σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research. Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι σε σχέση με δημοσκόπηση που διενήργησε η ίδια εταιρεία τον Μάιο του 2018, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και ο ίδιος έχουν μείωση της αποδοχής και πτώση της δημοτικότητάς τους.

Θετικά τον Μάιο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κ» τον περασμένο Μάιο, το 52% των ερωτηθέντων είχε θετική άποψη για τον Νίκο Αναστασιάδη και το 43% αρνητική άποψη. Πιο συγκεκριμένα θετική άποψη είχε το 93% των Συναγερμικών, το 19% των ΑΚΕΛικών, το 44% των ΔΗΚΟϊκών το 37% της ΕΔΕΚ, το 42% της Συμμαχίας Πολιτών, το 57% της Αλληλεγγύης, το 49% των Οικολόγων και το 26% του ΕΛΑΜ. Μάλιστα το 65% δήλωνε λίγο ως καθόλου από την απόδοση της κυβέρνησης ενώ 35% αρκετά ως πολύ. Το 51% ενέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης εκτελούσε τα καθήκοντά του ενώ το 38% το απέρριπτε. Σε ο,τι αφορά τους χειρισμούς στο κυπριακό, το 68% δήλωνε λίγο ως καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το 28% δήλωνε αρκετά ως πολύ ικανοποιημένο.

Η πτώση

Σε λιγότερο από ένα χρόνο φαίνεται να υπάρχει σχετική πτώση και της δημοτικότητας του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και της αποδοχής των χειρισμών της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως στο διάστημα μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων, υπήρξε η κατάρρευση του Συνεργατισμού, δημοσιοποίηση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής, η κρίση στην Παιδεία, αλλά και η φημολογία ότι ο Πρόεδρος συζητά νέες ιδέες γύρω από το κυπριακό.

Τον Μάιο του 18 το 65% των ερωτηθέντων δήλωνε λίγο ως καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ενώ σήμερα ανέρχεται στο 75%

Βάσει των σημερινών δημοσκοπικών ευρημάτων, η δημοτικότητά του πέφτει καθώς το 54% έχει αρνητική γνώμη για τον Νίκο Αναστασιάδη και το 42% θετική γνώμη. Πιο συγκεκριμένα θετική άποψη για τον Νίκο Αναστασιάδη έχει σήμερα το 83% των ερωτηθέντων, το 18% των ΑΚΕΛικών, το 36% του ΔΗΚΟ, το 24% της ΕΔΕΚ, ΤΟ 20% της Συμμαχίας Πολιτών, το 58% της Αλληλεγγύης, το 25% των Οικολόγων και το 23% του ΕΛΑΜ.

Το 56% των ερωτηθέντων απορρίπτει τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης εκτελεί τα καθήκοντά του και μόλις το 37% το εγκρίνει. Σε ο,τι αφορά την απόδοση της κυβέρνησης το 75% δηλώνει λίγο ως καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ενώ το 24% αρκετά ως πολύ ικανοποιημένο. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι στο κυπριακό η αποδοχή των χειρισμών του στο κυπριακό αυξάνονται κατά δύο πόντους. Το 67% δηλώνει λίγο ως καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του στο κυπριακό και το 30% αρκετά ως πολύ ικανοποιημένο.

Έβαλε φωτιά ο Συνεργατισμός

Όπως όλα δείχνουν το κεφάλαιο του Συνεργατισμού διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στην πτώση των ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ενδεικτικό ότι για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το 42% τω ερωτηθέντων θεωρεί ότι ευθύνεται η διοίκηση μετά το 2013, το 41% η διοίκηση πριν από το 2013, το 35% των ερωτηθέντων επιρρίπτει ευθύνη στην κυβέρνηση Αναστασιάδη το 32% στον Χάρη Γεωργιάδη προσωπικά, το 24% στην Κεντρική Τράπεζα και το 16% στους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Τα κόμματα δεν μένουν στο απυρόβλητο καθώς το 35% επιρρίπτει ευθύνη σε αυτά για την κατάρρευση. Ενδιαφέρον προκαλεί πως το σενάριο ευθυνών της διακυβέρνησης Χριστόφια φαίνεται να υπαναχωρεί καθώς μόλις το 3% της επιρρίπτει ευθύνη.

Συνεργατισμός που καίει τον Χάρη

Εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κόστος προσωπικό φαίνεται να έχει και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Το 65% θεωρεί πως θα έπρεπε να παραιτηθεί, ενώ μόλις το 25% διαφωνεί με την παραίτησή του. Μάλιστα, σε ο,τι αφορά την άποψη που επικρατεί για τον υπουργό Οικονομικών, μόλις το 26% των ερωτηθέντων των βλέπουν θετικά ενώ το 69% αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X