ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί και Ταλάτ κάνουν εκτιμήσεις πριν την Γενεύη και προειδοποιούν τον Τατάρ

Την ανάγκη να διασφαλίσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, τόνισε ο τέως Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη να διασφαλίσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, τόνισε ο τέως Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψή τους σημαίνει και παραίτηση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Ντεταί που δημοσιεύεται σήμερα ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το σημείο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό είναι αποτέλεσμα αυτών που έγιναν στο Βερολίνο. «Αν το ρίξουμε στα σκουπίδια, αυτό θα σημαίνει ότι σκοτώνουμε όλες τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού και όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα σημαίνει επίσης ότι χάνονται αυτά που έχει κερδίσει η τ/κ πλευρά όπως η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα που είχε διασφαλιστεί, καθώς επίσης και η εκ περιτροπής προεδρία».

Σημαίνει επίσης, συνέχισε, ότι «δωρίζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα συνεταιρικά μας δικαιώματα στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι προσπαθούν από το 1963 να τα σφετεριστούν. Υπάρχει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή όσον αφορά στην λύση του Κυπριακού: ότι δεν μπορεί να είναι εφικτή μια λύση στην Κύπρο που να βασίζεται σε δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη, όπως επίσης και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος που να θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τη άτυπη σύνοδο της Γενεύης αν οι πλευρές διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν. Κι αν οι πλευρές συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, τότε αυτό που θα καταφέρουν οι Τουρκοκύπριοι είναι να ενισχύσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και οι ίδιοι να «φορέσουν ξανά το πουκάμισο της πλευράς που δεν επιθυμεί λύση», όπως είχε γίνει και πριν από το σχέδιο Ανάν.

«Με αυτή την κατάσταση και μετά από μια διάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα, αυτό που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τελικά, είναι να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση αντί να επιτευχθούν θετικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Ακιντζί.

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Ούτε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περιμένει αποτέλεσμα από την άτυπη σύνοδο της Γενεύης εκτιμώντας ότι «το Κυπριακό θα μπει στο ράφι για μερικά χρόνια και η Τουρκία θα εγκαταλείψει την λύση δύο κρατών».

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας «Bugün Kıbrıs» (ΣΣ: Η Κύπρος σήμερα) και στην Αϊσεμντέν Ακίν, ο κ. Ταλάτ είπε ότι στο Κραν Μοντάνα πλησιάσαμε πολύ σε μια λύση και ενώ τότε η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει τις εγγυήσεις, σήμερα μιλά για λύση δύο κρατών και συνέδεσε αυτή την αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά την Κύπρο με καθημερινές επιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική «είναι ημερήσια και αντιδραστική».

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η Τουρκία στο Κραν Μοντάνα η Τουρκία είχε αποδεχθεί να συζητήσεις τις εγγυήσεις και επιπλέον είχε αποδεχθεί αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πει, πως δεν τίθεται θέμα πλέον μονόπλευρων παρεμβατικών δικαιωμάτων. «Ως αποτέλεσμα της αντίθεσης του ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη στην πολιτική ισότητα και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του μηχανισμού λήψης αποφάσεων, η διαδικασία ζορίστηκε. Μετά, όλοι ξέρουν ότι ο Αναστασιάδης είπε στο αυτί του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ‘ας τελειώσουν οι εκλογές (ΣΣ: οι Προεδρικές του 2018) και εγώ είμαι έτοιμος να συνομιλήσω για δύο κράτη ή συνομοσπονδία’. Η Τουρκία επένδυσε σε αυτό. Είπε (η Τουρκία) αφού υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μιλήσει για δύο κράτη, από δω και πέρα, αυτό θα συζητήσουμε».

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε λάθος την δήλωση τότε του Μουσταφά Ακιντζί πως «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της δικής μας γενιάς». Και αυτό, είπε, προκάλεσε την Τουρκία.

Ο πρώην ηγέτης των Τ/κ είπε ότι, όπως έχει πει πολλές φορές, «δεν μ’ ενδιαφέρει για τις άλλες χώρες, αλλά οι πολιτικές της Τουρκίας προς την Κύπρο, είναι αποφάσεις της ημέρας, δεν έχει μακροπρόθεσμη πολιτική και θα δείτε, θα εγκαταλείψει και τα δύο κράτη».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι λόγω του «ναι» των Τ/κ στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν το 2004, η τουρκική οικονομία που δεν ήταν σε καλή κατάσταση από το 2001, με την ανάδειξη και του ΑΚΡ που τότε ακολουθούσε πολιτική προς τη Δύση, βελτιώθηκε.

Μετά το «ναι» των Τ/κ, πρόσθεσε, έγινε έκρηξη της τουρκικής οικονομίας, αφού ναι μεν δεν υπήρξε λύση λόγω του «όχι» των Ε/κ, αλλά η Τουρκία είχε στηρίξει το «ναι» των Τ/κ και άλλαξε την αρνητική εικόνα που υπήρχε γι’ αυτή. «Πότε η τουρκική οικονομία κατέρρευσε; Μετά που έκοψε τις σχέσεις της με την Δύση. Είναι τόσο ξεκάθαρο και απλό. Γιατί η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει με την ρωσική ή την οικονομία της Ανατολής, παρά όταν ενωθεί με την Δύση. Εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Υπάρχουν και στην Τουρκία αυτοί που το καταλαβαίνουν αυτό αλλά δεν μπορούν να το εξηγήσουν».

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι έχει προειδοποιήσει προσωπικά ο ίδιος τον Ερσίν Τατάρ «να μην λέει κουβέντες που δεν θα μπορεί να πάρει πίσω. Θα γίνει μια μανούβρα και αυτός θα πει ‘η μητέρα πατρίδα έτσι είπε κι εγώ το στηρίζω’. Ωστόσο πρέπει να ξέρουμε ότι για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί καιρός, Ίσως όχι μόνο η θητεία του κ. Τατάρ να αρκεί για να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν αδιέξοδα και επειδή στην Γενεύη δεν θα βρεθεί κοινό έδαφος θα πρέπει να υπάρξει εκ του σύνεγγυς διπλωματία, να εμπλακούν και άλλες χώρες, όπως και η ΕΕ. Εάν η άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη καταρρεύσει ο κ. Ταλάτ είπε ότι «φοβάμαι πως δεν θα φτάσει ούτε ολόκληρη η ζωή του Τατάρ να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί». Εκτίμησε δε ότι μέχρι τις επόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, δεν θα γίνει τίποτε στο Κυπριακό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X