ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αννίτα: Σταθεροί στη θέση να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες

Ως κράτος γενικά και ως Βουλή ειδικά, εργαζόμαστε και στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνή βήματα, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής

ΚΥΠΕ

Είμαστε σταθεροί στη θέση να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες, με ρεαλιστική όμως προοπτική επιτυχίας, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και αγνοουμένων του 1974 της κοινότητας Μάμμαρι που έγινε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, Μάμμαρι.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, κρίνουμε επιτακτική τη δημιουργία από τον ΟΗΕ, «ενός περιβάλλοντος που να συμβάλλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους και όχι κάτω από συνθήκες εκφοβισμού και απειλών, διαπραγματεύσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση με την οποία θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πατρώα γη, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στη Μεσαορία, στην Καρπασία, στην Αμμόχωστο».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν επαναπαυόμαστε με την παρούσα επίπλαστη εικόνα ομαλότητας, μια εικόνα που δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα που συντελείται για σαράντα επτά τώρα χρόνια με την κατοχή των εδαφών μας, των εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας».

Αντιθέτως, συνέχισε, ως κράτος γενικά και ως Βουλή ειδικά, εργαζόμαστε και στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνή βήματα, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου είπε ότι «διάγουμε μια περίοδο που η Τουρκία επεκτείνει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο, κλονίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και αποσταθεροποιώντας τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, αλλά και συνεχίζοντας τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

«Παρά την εποικοδομητική εμπλοκή μας προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης, η Κύπρος παραμένει η τελευταία μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η επανένωση του τόπου μας, η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, η ειρηνική συμβίωση χωρίς ξένους στρατούς παραμένει το όραμά μας και ο καθημερινός μας αγώνας», προσθέτοντας ότι «είναι για αυτή την προσπάθεια, για την αφοσίωση σε κάθε αγώνα της ζωής μας, που τελικά θα μας κρίνει η ιστορία».

Αναφέροντας ότι «είναι γι’ αυτήν που θα μας κρίνουν τόσο οι μέλλουσες γενιές όσο και οι ήρωες που σήμερα μνημονεύουμε», η κ. Δημητρίου είπε ότι «στο κάλεσμα για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας οι νέοι της κοινότητας Μάμμαρι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα, δίνοντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους», προσθέτοντας ότι «σμιλεμένοι με τις αξίες και τα ιδανικά, με τα οποία τους αναθρέψατε εσείς, οι οικογένειές τους, από την παιδική τους ηλικία, προσέτρεξαν με αυταπάρνηση στο ιερό καθήκον» και «μπροστά σε υπέρτερες στρατιωτικά και αριθμητικά δυνάμεις αντέταξαν το σθένος της ψυχής τους και τη νεανική τους λεβεντιά».

Αναφερόμενη ονομαστικά στους ήρωες, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο Φίλιππος Μιχαήλ ήταν τριάντα τριών χρονών, όταν έσπευσε στο κάλεσμα της πατρίδας το καλοκαίρι του 1974», ο οποίος «πολέμησε γενναία, μέχρι που έπεσε χτυπημένος από εχθρικά πυρά σε μάχη στην περιοχή του Μπέλλα Πάις».

Ανέφερε επίσης ότι από το Μάμμαρι καταγόταν και ο δεκαεννιάχρονος τότε Δημήτρης Πύρκα, ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του, όταν έγινε η τουρκική εισβολή, και έλαβε μέρος στις μάχες της Άσπρης Μούττης στην Αλωνάγρα, ενώ ο Χριστόδουλος Ανδρέου, δεκαεννέα χρονών τότε, γιος του Ανδρέα και της Παρασκευής από το Μάμμαρι, ήταν καταδρομέας στην 33η Μοίρα Καταδρομών.

Τέλος, η κ. Δημητρίου είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη του Αντώνη Γεωργίου, γιου του Δημήτρη και της Θάλειας, που επίσης υπηρετούσε τη θητεία του ως λοχίας, στο 399 Τάγμα Πεζικού το μαύρο καλοκαίρι του 1974».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X