ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνοτουρκικά: Οδικός χάρτης διαλόγου με ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Τη σταθερή πορεία μιας διαδικασίας προσέγγισης με προσεκτικά βήματα σε περιβάλλον νηνεμίας επιβεβαίωσαν, χθες, στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν

Kathimerini.gr

Λένα Αργύρη

Ειλικρινή διάθεση για διατήρηση του κλίματος μειωμένης έντασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες διέγνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση που έγινε σε θετικό κλίμα και κράτησε μια ώρα, συμφωνήθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας να λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου θα γίνει και η επόμενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους κανονικοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών.

Στις 16 Οκτωβρίου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η διαδικασία του πολιτικού διαλόγου υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, ενώ την επόμενη ημέρα (17/10) ο Τούρκος υφυπουργός θα προεδρεύσει μαζί με τον έτερο ομόλογό του για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, στις επαφές για τη θετική ατζέντα. Τις εβδομάδες ανάμεσα στο διήμερο επαφών των Αθηνών και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη (7/12) όπου θα παρευρεθεί και ο κ. Ερντογάν, θα διεξαχθεί και ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν χθες, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς, στο «Σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη. [INTIME NEWS]

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση του κλίματος ηρεμίας και η αποφυγή ρητορικών εξάρσεων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, αλλά και για να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα βήματα και να εφαρμοστεί το καθορισμένο πλαίσιο και ο οδικός χάρτης για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα σε διαφορά επίπεδα. «Οσο οι δύο πλευρές τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί, ενισχύεται το θετικό κλίμα και μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε πως ζητήματα όπως η προσφυγή στη Χάγη είναι μεν πολύ μακριά, αλλά αυτό δεν τους απαγορεύει να μιλάνε.

 

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη γνωστή θέση της Αθήνας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί καμία λύση έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι η επιμονή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο είναι άκρως αντιπαραγωγική. Επίσης, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον κ. Ερντογάν την ανάγκη να υπάρξει τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους κ. Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Γκουτιέρες. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει υποχωρήσεις από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της απέναντι στην Κύπρο, αλλά το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να δημιουργούν ένα μομέντουμ στις σχέσεις τους παρά τις μεγάλες δυσκολίες στο Κυπριακό είναι μια θετική εξέλιξη», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το οποίο επίσης συζητήθηκε, η ίδια πηγή σημείωσε πως θα ήταν αμοιβαία ωφέλιμο και για τις δύο χώρες και για την Ε.Ε. η Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε στον κ. Ερντογάν ότι «πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε βάρκες στο νερό, διότι εγκυμονούν κίνδυνοι και για να γίνει αυτό απαιτείται η πιο συστηματική συνεργασία της Τουρκίας».

Η συνάντηση που έγινε στο λεγόμενο «Σπίτι της Τουρκίας» της Νέας Υόρκης, όπου στεγάζεται η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Αννας Μαρία Μπούρα από την ελληνική πλευρά και του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου Ερντογάν Τσαγατάι Κιλίτς από την τουρκική πλευρά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ