ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνοτουρκικά: Υπουργικό τετ α τετ διαρκείας και αλλαγή προγράμματος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν προσεκτικός και στο ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, κι ενώ ζήτησε την προστασία των δικαιωμάτων τους μίλησε για «ομογενείς» και απέφυγε τον όρο «τουρκική μει

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης 

ΑΓΚΥΡΑ- ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν ξεκίνησε στις 10.30, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να υποδέχεται τον Ελληνα ομόλογό του στην είσοδο του κτιρίου. Οι δύο αξιωματούχοι ξεκίνησαν την τετ α τετ συνάντηση, που αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος, ενώ αργότερα συμμετείχαν και οι συνεργάτες τους για να καθορίσουν το περιεχόμενο των δηλώσεων. Ολη η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 12.45 και το πρόγραμμα προέβλεπε να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ομως, οι κ. Γεραπετρίτης – Φιντάν άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν πρώτα να γευματίσουν και να ακολουθήσουν οι δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε ένδειξη πως οι υπουργοί ήθελαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων, πριν εμφανιστούν μπροστά στα μικρόφωνα. Οι δύο ΥΠΕΞ φρόντισαν να διαβάσουν το κείμενο που είχαν διαμορφώσει νωρίτερα μαζί με τους διπλωμάτες. Ο κ. Φιντάν ξεκαθάρισε πως η Αθήνα και η Αγκυρα συζήτησαν σε βάθος τις διαφορές τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και πως στο Αιγαίο οι απόψεις των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Δεν είπε το ίδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, κι αυτό προκάλεσε εντύπωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν προσεκτικός και στο ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, κι ενώ ζήτησε την προστασία των δικαιωμάτων τους μίλησε για «ομογενείς» και απέφυγε τον όρο «τουρκική μειονότητα», όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στις δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας. Ο κ. Φιντάν ζήτησε την προστασία των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και τόνισε πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα αυτό.

Στην Τουρκία, θετική ανταπόκριση είχε η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη για τις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. «Την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τη στηρίζει η Ελλάδα με συνέπεια, αφού οφείλονται να τηρούνται τα προαπαιτούμενα. Η πορεία είχε δυσκολίες. Προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία», ανέφερε.

Ο κ. Φιντάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική βοήθεια στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. «Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη χείρα βοηθείας κατά τους καταστροφικούς σεισμούς. Επίσης, εύχομαι περαστικά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη γειτονική χώρα. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση