ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Mηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης από Αυστρία για Κυπριακό

Η κ. Edtstadler από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για την Ανατολική Μεσόγειο

ΚΥΠΕ

Μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο στα θέματα του Κυπριακού και της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στα Βαρώσια αλλά και στο μεταναστευτικό, έστειλε η Υπουργός Ευρωπαϊκών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Αυστρίας, Karoline Edtstadler, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο νησί.

Η κ. Edtstadler, έγινε δεκτή την Πέμπτη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για την Ανατολική Μεσόγειο, το επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την πανδημία, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη διεύρυνση και την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Διακήρυξη του Alpbach για το Μέλλον της Ευρώπης, την οποία έχουν ήδη υπογράψει η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Ενωμένοι στο μεταναστευτικό, αλληλεγγύη προς Κύπρο για ροές από Τουρκία, όχι στους εκβιασμούς

H Aυστριακή Υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό και για το κατά πόσο η ΕΕ πρέπει να λάβει πιο συγκεκριμένα μέτρα για χώρες που δέχονται μεγάλες ροές όπως η Κύπρος, είπε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια, γιατί δεν είναι κάτι που θα σταματήσει να υφίσταται.

Ανέφερε ότι το ζήτημα δεν επιλύεται με προσεγγίσεις εθνικές, αλλά πρέπει ως ΕΕ να μείνουμε ενωμένοι.

«Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και έχουμε μια πρόταση στο τραπέζι και πρέπει πραγματικά να μπούμε σε βάθος συζήτηση γι΄αυτό, το σημερινό μου μήνυμα είναι ότι δεν θα αφήσουμε μόνες τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα», είπε. Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι μία από τις τρεις χώρες που επισκέπτομαι αυτήν την εβδομάδα, θα πάω αύριο στη Ρουμανία και θα στείλουμε το μήνυμα ότι όχι μόνο υποστηρίζουμε αυτές τις χώρες, αλλά επίσης για παράδειγμα στη Λιθουανία θα στείλουμε την Cobra, αστυνομικές ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, να δίνουν καθοδήγηση στα εξωτερικά σύνορα, επειδή είναι απαραίτητο για ολόκληρη την ΕΕ».

Η κ. Edtstadler αναφέρθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ενότητας, λέγοντας πως κάθε κράτος μέλος πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Σε άλλη ερώτηση για τις προκλήσεις της Άγκυρας και αν θεωρεί ότι η αντιμετώπιση από την ΕΕ είναι επαρκής, απάντησε ότι πρέπει να επιδείξουμε ως ΕΕ αλληλεγγύη και φέρνοντας ως παράδειγμα το Brexit είπε ότι οι χώρες πήραν ένα μάθημα ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και ότι υπάρχει ανάγκη όλο και περισσότερο να μιλάμε με μία φωνή.

«Και εάν συμβαίνουν κάποιες προκλήσεις και προβλήματα σε μια χώρα όπως στην Κύπρο, τότε χρειάζεται να σταθούμε αλληλέγγυοι και να δείξουμε ότι στεκόμαστε δίπλα στους εταίρους μας και αυτό είναι που έχει σημασία για μένα. Εάν συμβαίνουν πράγματα όπως τα Βαρώσια ή το γεγονός ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκβιασμού όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την ΕΕ», πρόσθεσε.

Επικρίσεις από ΥΠΕΞ Κύπρου για συντονισμένη πολιτικής της Άγκυρας

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε για τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και είπε ότι οι ροές προς την Κύπρο έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό βάρος για την Κυβέρνηση, για την κοινωνία και για τον λαό της Κύπρου. Υπήρξε, όπως είπε, απότομη αύξηση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας τα τελευταία χρόνια και για 4η συνεχόμενη χρονιά, η Κύπρος κατέγραψε το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό καταχωρημένων αιτήσεων ασύλου για πρώτη φορά εντός της ΕΕ.

«Η συνέχιση ενός μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, εξακολουθεί να είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Σχεδόν το 80% των αιτούντων διεθνή προστασία στην Κύπρο προέρχονται απευθείας από την Τουρκία ή από περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή από τις κατεχόμενες περιοχές», ανέφερε.

Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, πρόσθεσε, «ότι αυτοί οι αριθμοί από την Τουρκία και η ώθηση των μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές στη Δημοκρατία, αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συντονισμένης πολιτικής της Τουρκίας για εκμετάλλευση ανθρώπινων ζωών, για την επίτευξη πολιτικών κερδών από την ΕΕ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος παρουσίασε την κατάσταση στις Βρυξέλλες πιέζοντας για μια συλλογική αντίδραση της ΕΕ στις μεθόδους της Τουρκίας και στις τεράστιες πιέσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως κράτος μέλος.
Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για την στάση της Αυστρίας η οποία είπε, είναι στάση στις πράξεις και όχι μόνο στα λόγια.

Σε άλλη ερώτηση για τη μετανάστευση σε σχέση με το σύμφωνο ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δυστυχώς ως ΕΕ εξαρτόμαστε από την Τουρκία όχι μόνο στη Συρία αλλά και στη Λιβύη. Αυτός, τόνισε, είναι ο λόγος για τον οποίο ως ΕΕ πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά και να μην εκβιαζόμαστε από την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

«Μια σειρά προτάσεων βρίσκονται στο τραπέζι για την ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και να αποτρέψει τι ακριβώς κάνει η Τουρκία. Δηλαδή η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Τουρκία για τη διαχείριση της μετανάστευσης δόθηκε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που δεν έχει κάνει. Ως ΕΕ πρέπει να αντιδράσουμε και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε.

Οι αρχικές τοποθετήσεις στα ΜΜΕ

Εξάλλου σε αρχική δήλωση στα ΜΜΕ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας παραμένουν δύσκολες λόγω της οπισθοδρόμησης της Τουρκίας σε θέματα δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και της προκλητικής συμπεριφοράς της στην περιοχή και πέραν αυτής, και έναντι των κρατών - μελών.

Υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ περιλαμβανομένης της υποχρέωση εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε πως ενημέρωσε την Αυστριακή Υπουργό και για τις πιο πρόσφατες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας προς την Κύπρο, όπως οι ενέργειες της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«[..] Όπως δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η Τουρκία ενεργεί κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, ζήτησαν την άμεση ανάκληση των ενεργειών της Τουρκίας, με την ΕΕ να δηλώνει ευθαρσώς ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, η ΕΕ θα λάβει τα δέοντα μέτρα. Η Κάρολ συμφώνησε ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητη», ανέφερε ο Υπουργός.

Σε ότι αφορά τις προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι πρόσφατες θέσεις που προωθεί η τουρκική πλευρά είναι αντιβαίνουν σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην κοινή θέση της ΕΕ, όπως καθορίζεται σαφώς σε πολλές περιπτώσεις σε σχετικές Αποφάσεις και Συμπεράσματα. «Εξήγησα ότι βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Για το μεταναστευτικό ο Υπουργός είπε ότι επεσήμανε στην Αυστριακή Υπουργό εκ νέου τις σοβαρές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και τη βαθιά μας ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη, ενορχηστρωμένη και επαίσχυντη πολιτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως μοχλό για να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη».

«Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι είναι πιο επείγον από ποτέ να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Έμφαση επιβάλλεται να δοθεί στη συμπερίληψη προνοιών στις σχετικές νομοθετικές πράξεις για μηχανισμούς αποτελεσματικής και άμεσης αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής δεν μπορούν να φέρουν μόνα τους την ευθύνη για τη φιλοξενία τεράστιου αριθμού αιτητών ασύλου», είπε ο Υπουργός.

Οι Υπουργοί συζήτησαν και για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και εξέφρασαν την κοινή δέσμευση να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας και να ενθαρρύνουν τους λαούς, ιδιαίτερα τους νέους να συμμετάσχουν, καθώς έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στους στόχους της Διάσκεψης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Αυστρία και υπογράψαμε σήμερα τη Διακήρυξη του Alpbach, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα έχει ένα επιτυχημένο μέλλον», είπε.

Η Αυστριακή Υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση και είπε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα και οι προκλήσεις της ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να είναι ενωμένη, να παραμείνει μαζί για να δημιουργήσει νέες συμμαχίες στην ΕΕ.

«Υπάρχουν τρία μηνύματα που πρέπει να στείλουμε, πρώτα τονίζουμε την ισχυρή αλληλεγγύη με τους εταίρους μας, με τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα, οι οποίες δέχονται ακραία πίεση όσον αφορά τη μετανάστευση, το δεύτερο είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη πίεση που αντιμετωπίζουμε από τρίτες χώρες, από η Τουρκία, επίσης η Λευκορωσία και το τρίτο να αποκτήσουμε νέους συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πρόθυμοι και μπορούν επίσης να βρουν μια λύση σχετικά με ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», είπε.

Ανέφερε πως σε ότι αφορά την Τουρκία θέλει να είναι πολύ σαφής, τονίζοντας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση και τους μετανάστες ως εργαλείο για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και «δεν θα το δεχτούμε αυτό».

«Εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εκβιαζόμαστε, ούτε από την Τουρκία, ούτε από τη Λευκορωσία, ούτε από καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Και είναι σημαντικό για την ΕΕ να τηρεί τους αυστηρούς όρους σε σχέση με την Τουρκία σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφέρατε επίσης την περίπτωση στα Βαρώσια και θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι είμαστε στο πλευρό σας, είναι απολύτως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει εδώ, και η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτήν την πρόκληση και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». τόνισε.

Η κ. Edtstadler εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση, η συνεργασία και ο συντονισμός με την Κύπρο θα είναι ακόμη πιο ισχυρός στο μέλλον και θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ανοιχτά αλλά και με θετική προσέγγιση και να τα λύσουμε με ευρωπαϊκό τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ