ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τους δικούς της όρους θέτει η Αγκυρα

Την ίδια στιγμή αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Kathimerini.gr

Την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητεί για ακόμα μία φορά η Αγκυρα λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά μέσω της δήλωσης που εκδόθηκε χθες μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ακ Σαράι. Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου επαναλαμβάνονται θέσεις στις οποίες περιλαμβάνεται δίχως να κατονομάζεται το Καστελλόριζο, ως εργαλείο «μικρά νησιά» με το οποίο η Ελλάδα, με τη στήριξη της Γαλλίας, προσπαθεί να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της. Στη δήλωση ζητείται από την Ε.Ε. να «σεβαστεί» την στάση της Τουρκίας και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου «σε κάθε πλατφόρμα» για την «δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων της περιοχής», ενώ τονίζεται πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί για τα δικαιώματά της στην ξηρά, τον αέρα ή τη θάλασσα».

Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη έχει ως στόχο να τονίσει τον ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια. Η παρουσία του κ. Πομπέο θα εκκινήσει από τη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και, εν συνεχεία θα μεταβεί στα Χανιά και τη βάση της Σούδας όπου και θα έχει το βασικό σκέλος των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα αποτελεί ένα μήνυμα με πολύ ευρύτερους αποδέκτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Σημαντική παράμετρος είναι και η στρατιωτική, με δεδομένη την ανανέωση της διευρυμένης από πέρυσι Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ανανεώνεται ετήσια. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολυετών εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι ΗΠΑ αποτελούν εταίρο σε μία σειρά από αυτά (αναβάθμιση F-16), αλλά και υποψήφια χώρα για άλλα (ιδιαίτερα στο ναυτικό σκέλος).

Ο ίδιος ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση της έντασης στην περιοχή και την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις», και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Αμερικανοτουρκικής Ενωσης στις ΗΠΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν επισήμανε ότι «παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών δράσεων». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του για «περαιτέρω μείωση» των εντάσεων από τις διμερείς συνομιλίες, ενώ ενθάρρυνε Ελλάδα και Τουρκία «να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ προς μια τεχνική συμφωνία στα μέτρα αποτροπής συγκρούσεων».

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία στο ΝΑΤΟ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία ο κ. Μητσοτάκης με τον γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X