ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενδιάμεσος στο ψάξιμο για τις ευρωεκλογές

Οι συνεργασίες και οι υποψηφιότητες που συζητιούνται χωρίς επί του παρόντος να έχουν καταλήξει σε τελικές συμφωνίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πυρετός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και στελεχών. Και αυτό καθόλου τυχαία, καθώς μετά και την ήττα των προεδρικών εκλογών, οι ευρωεκλογές αποτελούν το μεγάλο στοίχημα που θα καταδείξει ποιοι θα συνεχίσουν ανενόχλητα να παίζουν από την ίδια θέση στην κομματική σκακιέρα και ποιοι αποκτούν σοβαρές απώλειες και ανεπούλωτες πληγές. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναλαμβάνει να στήσει προσωπικά το ψηφοδέλτιο εκείνο που θα καταδείξει πως διατηρεί τα ποσοστά του. Τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου βρίσκονται στο ψάξιμο ακόμα για το πώς θα κινηθούν. Θα καταφέρουν να συνασπιστούν αφήνοντας πίσω προσωπικές ατζέντες και ενδεχόμενες πικρίες ή θα κινηθούν αυτόνομα, βγάζοντας στην επιφάνεια ποιες δυνάμεις και ποιες αδυναμίες έχει ο καθένας;

Αρχίζει στήσιμο ο Νικόλας

Οι ευρωεκλογές αποτελούσαν ανέκαθεν μία εκλογική μάχη που αδυνατούσε να συσπειρώσει κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, καθώς δεν υπήρχε ούτε το πολιτικό διακύβευμα ούτε το κατάλληλο κίνητρο για να προσέλθουν συσπειρωμένοι οι ΔΗΚΟϊκοί ψηφοφόροι στις κάλπες. Το διακύβευμα, ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές φαίνεται να είναι πολύ πιο μεγάλο από άλλες φορές και επικεντρώνεται γύρω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τη μετέπειτα πολιτική πορεία του. Μετά την ήττα των προεδρικών εκλογών αλλά και μετά τη διαγραφή πλειάδας παραδοσιακών στελεχών, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θέλει να αποδείξει πως όχι μόνο δεν έχασε το έρεισμά του, αλλά κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του παρά τις όποιες διαγραφές. Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα όχι μόνο θα προκαλέσει επιπλέον γκρίνια, αλλά θα δυσκολέψει τις όποιες επιδιώξεις του για το 2023. Ήδη κατά τη συνεδρία της γραμματείας την περασμένη Τετάρτη ο σύμβουλος επικοινωνίας του ΔΗΚΟ Κώστας Παναγόπουλος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μία καθαρά οργανωτική εκλογική μάχη στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όσο περισσότερα στελέχη γίνεται και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς την εκστρατεία. Στόχος φαίνεται να είναι η αποτροπή των διαρροών προς τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και η αφομοίωση ψηφοφόρων από το ευρύτερο κέντρο.

Το επόμενο διάστημα ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκινά ο ίδιος τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου. Ο νυν ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης θεωρείται και ο μόνος δεδομένος ως υποψήφιος. Το όνομα της Αναστασίας Παπαδοπούλου είχε ακουστεί έντονα ωστόσο η ίδια για προσωπικούς λόγους έχει επιλέξει να μείνει εκτός ψηφοδελτίου. Στο κάδρο μπαίνει πλέον, σύμφωνα με κομματικές πηγές, και το όνομα του στενού συνεργάτη του ΔΗΚΟϊκού προέδρου Χρύση Παντελίδη. Το κατά πόσο ο ίδιος θα είναι τελικώς υποψήφιος είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως λέγεται ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος και δη στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου θα βοηθήσει στη συσπείρωση και στην παρουσία του κόμματος στα ΜΜΕ. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο ευνοεί τον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο μία τέτοια εξέλιξη. Όχι μόνο γιατί ενδέχεται να χάσει έναν στενό συνεργάτη του σε μία δύσκολη για τον ίδιο πενταετία αλλά και γιατί θα ενισχύσει εκείνες τις φωνές που θεωρούν ότι το ΔΗΚΟ μετατρέπεται σε κλειστό κλαμπ.

Πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παύλου Μυλωνά. Ο ίδιος φαίνεται να έχει το δικό του έρεισμα και ακροατήριο που λαμβάνει ψήφους όπως λένε κομματικές πηγές από την Αριστερά μέχρι και την Ακροδεξιά. Η ανησυχία που τίθεται από κάποιους κύκλους είναι πως με το ενδεχόμενο εκλογής του, το ΔΗΚΟ θα χάσει αμέσως την κοινοβουλευτική του έδρα, την οποία θα λάβει στη συνέχεια η Συμμαχία Πολιτών. Κρούσεις για να κατέλθει ως υποψήφιος δέχεται βεβαίως από την ηγεσία και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης. Ο ίδιος έχει θέσει ως προϋπόθεση την προοπτική εκλεξιμότητας, στέλνοντας ευσχήμως το μήνυμα προς την ηγεσία, πως αν θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος θα πρέπει και η ηγεσία από την πλευρά της να βοηθήσει την υποψηφιότητά του. Αναμφίβολα, η υποψηφιότητα Αλέκου Τρυφωνίδη έχει ως στόχο να ανακόψει τις όποιες διαρροές προς τη Δημοκρατική Παράταξη, καθώς ο ίδιος προέρχεται από τους κύκλους που είχαν σταθεί πολλές φορές απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο ίδιος πάντως έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις με κομματικούς παράγοντες στη Λευκωσία βολιδοσκοπώντας και μετρώντας την εκλογική του δύναμη. Στο κάδρο της ονοματολογίας μπαίνει πλέον ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης. ο οποίος προέρχεται από την επαρχία Αμμοχώστου, ενώ στην επαρχία Πάφου βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του μέλους του εκτελεστικού γραφείου Αυγούστας Φακοντή. Στελέχη του ΔΗΚΟ δεν αποκλείουν και την ενδεχόμενη συμπόρευση με την Ελένη Θεοχάρους νοουμένου ότι η υποψηφιότητά της δεν θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Αλληλεγγύη αλλά καθαρά κάτω από την ομπρέλα του ΔΗΚΟ. Η ίδια έχει ήδη συναντήσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο και έχει συνομιλήσει μαζί του για το θέμα των ευρωεκλογών, χωρίς ωστόσο ακόμα να ανοίξει επί του παρόντος θέμα συνεργασίας.

Μία συνεργασία μετέωρη

Μπορεί τα κόμματα ΕΔΕΚ Οικολόγοι Αλληλεγγύη να συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτό φαίνεται να συνδέεται και με τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν να χειριστούν από τις προεδρικές εκλογές και μετά. Αντιλαμβάνονται πως πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης και για την κατάληψη της έκτης έδρας θεωρείται απαραίτητη η κοινή τους συμπόρευση. Η συμπόρευση Συμμαχίας Πολιτών, Οικολόγων και Αλληλεγγύης γύρω από την υποψηφιότητα του Σενέρ Λεβέντ φαίνεται να μην προχωράει, καθώς ο γνωστός δημοσιογράφος θέτει ως προϋπόθεση όχι μόνο τη μη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών στο ψηφοδέλτιο αλλά και κομματικών στελεχών. Μία κίνηση που φαίνεται να δυσαρεστεί τα εμπλεκόμενα κόμματα και να μην αποκλείεται τελικώς η κοινή συμπόρευση των τριών. Πάντως, την όποια τελική απόφαση συνεργασίες καθυστερούν εσωκομματικές δυσλειτουργίες αλλά και αποχωρήσεις που φαίνεται να δρομολογούνται σε Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη.

Η ΕΔΕΚ, πάντως, κινείται μόνη της επί του παρόντος. Είχε προωθήσει την ιδέα της κοινής συμπόρευσης με τους Οικολόγους, συζητούσε το ενδεχόμενο συνεργασίας και με την Αλληλεγγύη, αλλά απέκλειε από την αρχή το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών. Το γεγονός ότι οι Οικολόγοι έθεταν επιτακτικά ζήτημα εκ περιτροπής έδρας φαίνεται να υπήρξε και ο λόγος ναυαγίου, καθώς ο Μαρίνος Σιζόπουλος θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την απαξίωση του εκλογικού σώματος. Ήδη ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών ολοκλήρωσε τις ανοικτές συνελεύσεις σε κάθε πόλη, ακούγοντας την άποψη των ΕΔΕΚιτών για το κατά πόσο το κόμμα θα πρέπει να κατεβεί αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλα κόμματα του χώρου. Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, υπάρχει ήδη κρούση προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο από τον ενδιάμεσο χώρο για αναθεώρηση των αποφάσεών του και για κοινή πορεία. Για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ προϋπόθεση θεωρείται μία συνεργασία που θα βασίζεται σε αρχές και δεν θα προκαλέσει απαξίωση. Το τι θα πράξει τελικά η ΕΔΕΚ είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Σιζόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές διαβουλεύσεις με πρόσωπα για να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές του για τον προεκλογικό. Κρούση έχει κάνει ήδη στους βουλευτές του κόμματος Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους με τον πρώτο όπως όλα δείχνουν να έχει ήδη αρνηθεί, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του γνωστού διεθνολόγου Χρίστου Ιακώβου.

Έντυπη

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X