ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης: Πρότυπο συνεργασίας οι σχέσεις των τριών χωρών

Ελλάδα και Κύπρος παράγοντες σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης, η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Έλληνα Πρωθυπουργού, και του Προέδρου της Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, απασχόλησαν θέματα του ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. 

Ακολούθως έγινε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Αναστασιάδης: Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων λειτουργεί ως καταλύτης σε περιφερειακό επίπεδο

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι, και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, εμβαθύνει τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας των τριών χωρών. Πρόσθεσε δε πως, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων λειτουργεί ς καταλύτης σε περιφερειακό επίπέδο, με τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Υπογράμμισε πως η τριμερής συνεργασία επεκτάθηκε και σε θέματα επικοινωνίας, εγκαινιάζοντας συνεταιρικό δίκτυο καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το θέμα των αποβλήτων, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης, και οι εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

"Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει και εμπεδώνει τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας. Μια συνεργασία με απτά αποτελέσματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Στα θέματα ενέργειας συμφωνήθηκε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων λειτουργεί ως καταλύτης σε περιφερειακό επίπεδο. Ο ιδιωτικός τομέας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Συμφωνήσαμε στενή συνεργασία στο θέμα των μεταναστευτικών ροών με εμπλοκή Ε.Ε. Η τριμερής έχει επεκταθεί σε θέματα επικοινωνίας. Συνεταιρικό δίκτυο καινοτομίας, είναι ο άλλος τομέας που εγκαινιάζουμε σήμερα. Νέες τομείς δράσεις. Στον τουρισμό προχωρήσαμε σε υπογραφή πρωτοκόλλου με κοινές δράσεις. Στο περιβάλλον ανταλλάξαμε απόψεις για κοινές δράσεις. Το 2028 θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για διαχείριση αποβλήτων. Στο θέμα των αποβλήτων αποφασίσαμε για καλύτερη αξιοποίηση τους στις χώρες που ζουν. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο Λίβανο. Ασχοληθήκαμε με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Για την Συρία θα πρέπει να γίνει σεβαστεί η ανεξαρτησία. Για το Κυπριακό ενημερώθηκαν οι ομόλογοι μου. Οι αξιώσεις της Τουρκίας ήταν παράλογες. Η εμμονή της Τουρκίας ήταν η αιτία για την αποτυχία. Είμαστε έτοιμοι για νέο διάλογο αρκεί να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία. Ευχαριστούμε για την διαχρονική υποστήριξη. Συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις Ε.Ε-Αιγύπτου η οποία πιστεύουμε οτι αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ε.Ε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σίσι: Υπάρχουν πολλοί υποσχόμενοι τομείς

Ο τριμερής μηχανισμός έχει ως σκοπό την ανάπτυξη την οικονομική συνεργασία αποσκοπεί όμως στην σταθερότητα και ευημερία των λαών μας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.

Πρόσθεσε δε πως, υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς όπως η ενέργεια, η επεξεργασία αποβλήτων. Το 2018 θα διοργανώσουμε επαφές για να έλθουν πιο κοντά Κύπριοι και Αιγύπτιοι που κάποτε έζησαν κοντά.

Τσίπρας: Κοινός στόχος να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις μέσα από τη συνεργασία μας

Η τριμερής γίνεται θεσμός γιατί στηρίζεται σε άξονες, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ενώπιόν μας, έχουμε πολλές προοπτικές όσον αφορά τον τομέρα της ενέργειας, του τουρισμού αλλά και της άμυνας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η τριμερής γίνεται θεσμός πρώτα για τον σεβασμό που υπάρχει στο διεθνές δίκαιο. Δεύτερος άξονας, είναι η κοινή αντίληψη των χωρών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ τρίτος άξονας είναι η Ε.Ε να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο σε διεθνή ζητήματα στην περιοχή.

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού

Η τριμερής συνεργασία αποτελεί θεσμό που προωθεί την ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Όμως έχουμε ένα κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις μέσα από την συνεργασία. Έχουμε πολλές προοπτικές ενώπιον μας στην ενέργεια, οικονομία, τουρισμό αλλά και άμυνας.

Σήμερα θα εγκαινιάσουμε ένα εμβληματικό ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο με 1500 δενδρύλλια από Ελλάδα. Θα εντείνουμε τις ενέργειες μας στην ενέργεια.

Κυρίως στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης δίνουμε έτσι προοπτικές που θα φέρει τις χώρες μας κοντά. Ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη Αιγυπτίων στην Αλεξάνδρεια.

Η τριμερής γίνεται θεσμός γιατί στηρίζεται σε άξονες. Πρώτα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η συνεργασία ειναι πρότυπο που θα θέλαμε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες τις περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίλυση του κυπριακού αλλά και του παλαιστινιακού προβλήματος.

Ο δεύτερος άξονας είναι η κοινή αντίληψη για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της.

Ο τρίτος άξονας ειναι η Ε.Ε να διαδραματίσει ενα πιο ενεργό ρόλο σε διεθνή ζητήματα στην περιοχή.

Ο θεσμός συνεργασίας προχωρά καλά και μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί. Ευχή στην έκτη Συνόδο στην Κρήτη να δούμε όλα αυτά να υλοποιούνται.

Αλ Σισι και Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 8.45 το πρωί, όπου στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν ολιγόλεπτη συζήτηση στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται παράγοντας σταθερότητας σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση με τον κ.Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

«Ήδη χτες» πρόσθεσε «είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων». Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

«Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

Και κατέληξε: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Κατ' ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη με Σίσι και Τσίπρα 

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτνέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη παρακάθισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόεδρος Σίσι και Πρωθυπουργός Τσίπρας οι οποίοι βρέθηκαν στην Κύπρο για την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου.

Στο twitter του το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε: «Κύπρος - Ελλάδα - Αίγυπτος. Η σημερινή μας συνάντηση εμβαθύνει και εμπεδώνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μας, ο οποίος αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας».

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας συνοδευόταν στην Κύπρο από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, την Υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον Υφυπέξ Τέρενς Κουϊκ.

Ο μεγαλόσταυρο του τάγματος του Μακαρίου Γ’ στον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ

Τον μεγαλόσταυρο του τάγματος του Μακαρίου Γ’ απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Απονέμοντας τον Μεγαλόσταυρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας απονείμω προσωπικά μια εκ των ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση