ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έσοδα 9,3 δισ. δολάρια για 18 χρόνια από το «Αφροδίτη»

Αντίστροφη μέτρηση με ορίζοντα πενταετίας για την έναρξη παραγωγής ΦΑ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι υπογραφές που έπεσαν για την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», έχουν ξεχωριστή σημασία για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δυο λόγους. Αφενός πρόκειται για μια σημαντική στιγμή μιας και είναι η πρώτη που παραχωρείται από ενάρξεως των ενεργειακών δραστηριοτήτων, εντός της ΑΟΖ και αφετέρου θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, στην έναρξη παραγωγής και κατά συνέπεια πώλησης Φυσικού Αερίου (ΦΑ). Αστάθμητος παράγοντας που ενδεχόμενος να επηρεάσει τα υπολογιζόμενα έσοδα από την πώληση του ΦΑ, η τιμή του πετρελαίου Brent η οποία είναι συνδεδεμένη με τις φόρμουλες πώλησης του ΦΑ του «Αφροδίτη».

Οι υπογραφές που έπεσαν μεταξύ Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και κοινοπραξίας του κοιτάσματος (Noble Energy, Shell και Delek), σε συνδυασμό με το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές, ουσιαστικά θέτει συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια στην παραγωγή και εκμετάλλευση του κοιτάσματος, το οποίο έχει εντοπισθεί από τα τέλη του 2011. Ένα άλλο στοιχείο εξίσου σημαντικό, από τις χθεσινές υπογραφές, είναι πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για το business plan του έργου που ουσιαστικά θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες πώλησης του ΦΑ στο Idku ένα από τα δυο τερματικά υγροποίησης (LNG) της Αιγύπτου.

Τρυπάνι σε 18 μήνες

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής που υπογράφηκε, η κοινοπραξία θα πρέπει μέσα στους επόμενους 18 μήνες να ξεκινήσει την τρίτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη», η οποία όπως ανακοινώθηκε θα είναι επιβεβαιωτική αλλά και γεώτρηση παραγωγής. Με βάση τους υπολογισμούς η ανάπτυξη του κοιτάσματος χωρίζεται σε δυο φάσεις Στην πρώτη, το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ και στην δεύτερη στα 2 δισ. ευρώ. Επίσης στο συνολικό κόστος περιλαμβάνονται και οι λειτουργικές δαπάνες για περίοδο 18 ετών, όσο η διάρκεια του έργου, ύψους 2 δισ. ευρώ. Με βάση τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι ποσότητες ΦΑ του κοιτάσματος έχουν υπολογιστεί στα 4,1 tcf. Το έργο παραγωγής θα είναι διάρκειας 18 χρόνων με υπολογιζόμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία 9,3 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. δολάρια, κατά μέσο όρο, το χρόνο. Το ΦΑ του «Αφροδίτη» θα καταλήγει στο τερματικό της Shell στο Idku στην Αίγυπτο. Εξέλιξη που θα μετατρέψει στην πράξη τηn Κύπρο σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της ΕΕ.

Υποδομές

Το επόμενο σημαντικό βήμα που αναμένεται να γίνει αφορά τις υποδομές που θα αναπτυχθούν, τόσο πάνω από το κοίτασμα όσο και για τη μεταφορά του ΦΑ στο τερματικό LNG στην Αίγυπτο. Η μελέτη του έργου θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για το ζητούμενο που είναι τα συμβόλαια πώλησης του κυπριακού ΦΑ. Ένα στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό αφορά την εικόνα που παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, οι οποίες επηρεάζουν την τιμή του ΦΑ. Παράγοντες της βιομηχανίας υδρογονανθράκων επισημαίνουν πως το ΦΑ δέχεται έντονες πιέσεις. Σε ό,τι αφορά τα τερματικά της Αιγύπτου, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ως αρνητικό σημάδι τη μείωση της παραγωγής LNG ένεκα των χαμηλών τιμών. Σε ό,τι αφορά το τερματικό στο Idku, υποστηρίζεται πως τους τελευταίους τρείς μήνες έχει μειώσει τις εξαγωγές, ενώ έχει μειωθεί και η παραγωγή από το Ζόρ.

Η κοινοπραξία

Η υπογραφή της Άδειας Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», κατά την κοινοπραξία θεωρείται ως ένα μονοπάτι που άνοιξε για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Το αίτημα που υπέβαλε για αναθεώρηση του Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις ωστόσο όπως ανέφερε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και στα τρία σενάρια με 50 δολάρια το βαρέλι, 70 και 80 δολάρια το ποσοστό της Δημοκρατίας είναι πέραν του 50%. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Noble Κιθ Έλιοτ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού που χαρακτήρισε ως σημαντικό ορόσημο, με την ολοκλήρωση των υπογραφών και τη λήψη των εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους για το έργο, που αφορούν την ανάπτυξη και την εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Με Ισραήλ

Την ίδια ώρα χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ σχετικά με τις ισραηλινές διεκδικήσεις επί του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που γειτνιάζει με το ισραηλινό «Ισάι». Οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία επί του ποσοστού επί του κοιτάσματος συνεχίζονται μέσω μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας, η οποία ωστόσο, όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας, δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη του «Αφροδίτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X