ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία με τα παρατράγουδα για Κύπρο

Δεν αναφέρεται σε ΔΔΟ και τονίζει, προς δυσαρέσκεια των ευρωβουλευτών, πάλι την τελωνειακή αναβάθμιση παρά την αρνητική στάση της Δημοκρατίας

Ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2018 για την Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως στη βασική της λογική η έκθεση, είναι κείμενο πολλών αναγνώσεων και κυρίως το ότι γεννά ερωτήματα αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της χώρας. Η έκθεση θα προχωρήσει στο τέλος του μήνα στην ολοκληρωτική της μορφή οπότε θεωρητικά υπάρχει περιθώριο για αλλαγές αν και δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Στο βασικό μέρος της έκθεσης, κυριαρχεί και πάλι όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, μια αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα. Γίνεται έτσι αναφορά στον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, στα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση ενώ καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης και τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων. Καταδικάζεται επίσης το γεγονός ότι εξακολουθεί να κρατείται ο Selahattin Demirtas, ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων.

Επιπρόσθετα η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένο (το ευρ. Κοινοβούλιο) στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία. Αναφορά η οποία επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις.

Η τελωνιακή αναβάθμιση

Ένα εκ των βασικών σημείων που αφορά άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία και προκαλεί ερωτήματα, είναι η παράγραφος πέριξ της τελωνιακής αναβάθμισης. Εκεί δεν γίνεται καμία αναφορά στα όσα δεν κάνει η Τουρκία προς την Κύπρο εφόσον τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με την έκθεση πρέπει να παραμείνει μια πόρτα ανοικτή για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις, που επί του παρόντος δεν καλύπτονται. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζει ότι τα δύο τρίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Τουρκία προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ και ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντική αγορά ανάπτυξης για την ΕΕ.

Δεν γίνεται καμία αναφορά για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας όταν όχι πολύ πριν επικρατούσε η θέση πως μια νέα αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Θέση μάλιστα την οποία είχε εκφράσει και η Ολλανδή Ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Κάτι Πίρι, εισηγήτρια και της τωρινής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Ένα ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο και ποια η θέση των Κύπριων ευρωβουλευτών επί του ζητήματος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα.

Παπαδάκης: Δεν μας βρίσκει σύμφωνους

Στο ζήτημα της αναβάθμισης της τελωνιακής ένωσης με την Τουρκία, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Όπως δήλωσε, είναι αλήθεια ότι η παράγραφος 15 που αφορά την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους «και το έθιξα και εχθές ενώπιον της εισηγήτριας Kati Piri στα πλαίσια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του S&D. Προσωπικά κατέθεσα  τροπολογία επί του θέματος και για την οποία συγκεντρώσαμε υπογραφές από Ελλαδίτες και ξένους Ευρωβουλευτές. Παρά τις προσπάθειες μας, η εισηγήτρια αρνήθηκε να διασυνδέσει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την εφαρμογή της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης εκ μέρους της Τουρκίας, στη βασική της μορφή, προκειμένου δηλαδή να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Στα πλαίσια της διαδικασίας και ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, η εισηγήτρια μαζί με τους σκιώδεις εισηγητές κατέληξαν σε 22 συμβιβαστικές τροπολογίες εκ των οποίων η συμβιβαστική τροπολογία 14 αφορά την τελωνειακή ένωση. Ως έχει θα την καταψηφίσω στην ψηφοφορία».

Τι λέει για κυπριακό

Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στο κυπριακό αλλά όχι, και πάλι, στη ΔΔΟ. Κάτι που είχε καταγραφεί και πέρυσι.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επικροτεί τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επανένωση της Κύπρου, υποστηρίζει μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το κεκτημένο της ΕΕ και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκία να αναλάβει δεσμεύσεις και να συμβάλει σε μια συνολική διευθέτηση, να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και να απόσχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού.

Στο ίδιο πλαίσιο επαινεί το σημαντικό έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει διμερείς συμφωνίες με αντικείμενο την αποκλειστική οικονομική της ζώνη, παροτρύνει την Τουρκία να συμπράξει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το τρίπτυχο των «όχι» της Κύπρου

Στα όσα αναφέρεται η εν λόγω έκθεση και επαναλαμβάνει ως ζητήματα, η κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αλλάξει στάση. Μαζί με την τελωνιακή αναβάθμιση, για την οποία έχουν εκφράσει κατά καιρούς ισχυρές αντιρρήσεις χώρες όπως η Γερμανία, το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων και το άνοιγμα κεφαλαίων είναι τα άλλα δυο ζητήματα.

Και στα τρία παραμένει κάθετα αρνητική η στάση της Κύπρου εφόσον πρέπει καταρχήν να μπει σε εφαρμογή και χωρίς διακρίσεις η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας όπως κι η συνεργασία της ‘Άγκυρας με όλα τα κράτη-μέλη στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, συν τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X