ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει το Κυπριακό στη δίνη των εντάσεων

Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, θα καταγραφεί ως ο ταραξίας της περιοχής και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πρέπει να αφήσει το Κυπριακό μέσα στη δίνη των εντάσεων, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες, να κάνει τα λόγια πράξη ώστε να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις βασισμένες στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στις συγκλίσεις και στα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι σήμερα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προς το 23ο Συνέδριο του Κόμματος.

Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, θα καταγραφεί ως ο ταραξίας της περιοχής και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Περαιτέρω, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι κυβερνώντες πρέπει να πάψουν να κοιτάζουν αυτάρεσκα τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αλλά να κοιτάξουν έξω και να δουν ότι η Κύπρος, βρίσκεται στην καρδιά των ανταγωνισμών στην περιοχή μας, βασικοί παίκτες των οποίων είναι ισχυρά κράτη.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να απεγκλωβιστεί από την αδιέξοδη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ενώ είπε ότι υπάρχουν τα αποτελέσματα που είχε στο Κυπριακό και στα ενεργειακά η εξωστρεφής πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας και τα αποτελέσματα που έχει η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ν. Αναστασιάδης.

«Αντί να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό μας πλούτο ως εργαλείο για βελτίωση της γεωστρατηγικής μας θέσης, προώθηση του Κυπριακού και παράθυρο προοπτικής για την οικονομία του τόπου, όπως είχε κάνει ο προκάτοχος του, τον χρησιμοποίησε ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση», συνέχισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία λέγοντας ότι οι κυβερνώντες βλέπουν τους δείκτες αλλά δεν βλέπουν τους ανθρώπους και ενδιαφέρονται για τα κέρδη που πάνε σε λίγους, αδιαφορούν όμως για τις ζημιές που τις φορτώνουν στους πολλούς.

Ακολούθως εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια οικονομία που στηρίζεται σε πήλινα πόδια και «αρπαχτές» δημιουργεί κινδύνους για νέες φούσκες στα ακίνητα, εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και γεμίζει τις τσέπες λίγων, δεν μπορεί όμως να πάει μακριά και να πάρει την κοινωνία μπροστά.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα πως η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός που καθοδηγούν ενίοτε κυβερνητικούς χειρισμούς προκαλούν κρίσεις στην παιδεία και την υγεία που βρίσκονται σε οριακά σημεία.

Αναφερόμενος στη διαφθορά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως έχουμε δυσφημιστεί παγκόσμια για τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής, με τους δείκτες και τις αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών να μας δαχτυλοδείχνουν.

Είπε ότι για μήνες συζητούμε τ’ αυτονόητα, ότι ο Πρόεδρος κάθε κράτους, οφείλει να σέβεται το θεσμό που υπηρετεί∙ τον κόσμο που τον ψήφισε, να κρατά ψηλά την έννοια της πολιτικής ηθικής και να μη γίνεται φορέας εξυπηρέτησης συμφερόντων, προσθέτοντας ότι το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να μην μπορεί να το αντιληφθεί αυτό ή να μην τον ενδιαφέρει, γι΄αυτό και ακούσαμε από πλευράς του τις δικαιολογίες του για τις δοσοληψίες του με τον Σαουδάραβα επενδυτή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε ξεκάθαρα, όπως είπε, στους κυβερνώντες, τον ΔΗΣΥ και τα πολιτικά τους στελέχη, να ξεχάσουν ότι το ΑΚΕΛ θα σταματήσει να συζητά για να μην τους χαλά την εικόνα που κτίζουν.

Ακολούθως ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο προσυνεδριακός διάλογος θα εστιαστεί στη νέα γενιά του τόπου αξίζει μια άλλη Κύπρο, που θα επιτευχθεί με επανασχεδιασμό της οικονομίας και ενός αποτελεσματικού και κοινωνικά ευαίσθητου κράτους, με δικαιότερη κατανομή των βαρών και του παραγόμενου πλούτου και υιοθέτηση κινήτρων για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο προσυνεδριακός διάλογος πρέπει να εστιάσει στη στήριξη των μικρομεσαίων, στην ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και την επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και στη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης με αύξηση της επένδυσης στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Ακόμα, χρειάζεται να συζητηθούν η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας για βελτίωση της παραγωγικότητας, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την αντιμετώπιση της φτώχειας, την άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας, την ολόπλευρη στήριξη όσων έχουν ανάγκη.
Να τεθούν και να συζητηθούν εκτενώς και σε βάθος η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκαν την τελευταία επταετία, η διασφάλιση δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής υγείας για όλους, σημείωσε, προσθέτοντας "παιδείας που θα προάγει τη γνώση, την κριτική σκέψη, τα ιδανικά και τις αξίες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας".

Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών που θα είναι απόλυτα συμφιλιωμένες με το περιβάλλον, η ηθική και υλική ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, των γραμμάτων, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για να αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας το ταλέντο τους που το καταπνίγουν σήμερα η λιτότητα, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία των αρχόντων, επίσης θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου όπως και η προαγωγή της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων παντού.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το οξυγόνο μας είναι η πολιτική και καινοτόμα δράση μέσα στην κοινωνία και προϋποθέτει συστηματική και ολόχρονη επαφή με τον κόσμο, τα οργανωμένα σύνολα, τα κοινωνικά κινήματα.

«Είμαστε ο πολιτικός χώρος των αγώνων, των αλλαγών, της προόδου και των διεκδικήσεων και φιλοδοξούμε να γράψουμε καινούρια ιστορία βγαίνοντας μπροστά, μαζί με τους πολλούς, για τους πολλούς», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Martin Schirdewan, δήλωσε βέβαιος ότι ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι προσβλέπουν στο ΑΚΕΛ προς επίτευξη του στόχου της επανένωσης της Κύπρου, την υπεράσπιση των εργαζομένων και για μια εναλλακτική προοδευτική πορεία στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Ο κ. Schirdewan διαβεβαίωσε ότι η ομάδα της Αριστεράς θα είναι συνεπής σύμμαχος της Κύπρου και του λαού της στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση.

Ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου είναι και αγώνας δικός μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ, προσθέτοντας ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο πάντα θα υπάρχει μια πολιτική ομάδα, η Ομάδα της Αριστεράς που με συνέπεια θα στηρίζει θέσεις αρχών για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στα ευρωτουρκικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση