ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάλυψε πλήρως τον Χάρη ο Πρόεδρος

Τον πίστωσε για την αποφυγή της άτακτης χρεωκοπίας και την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας διεθνώς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπό τις πιέσεις για παραίτηση ή παύση του Χάρη Γεωργιάδη από το πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας και των πολιτικών ευθυνών που του αποδίδονται στο πόρισμα του Συνεργατισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε πλήρη κάλυψη του υπουργού του, πιστώνοντάς τον για μία σειρά πολιτικών που λήφθησαν από το 2013 μέχρι και σήμερα και είχαν ως αποτέλεσμα όπως είπε τη μείωση της ανεργίας, την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας διεθνώς αλλά και την έξοδο από το μνημόνιο. Αν και απέφυγε πλήρως να σχολιάσει τα όσα καταγράφονται στην έκθεση, κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα να αξιολογήσει το κείμενο και να προβεί αν και όπου κρίνει στις ανάλογες ενέργειες.

Οι λόγοι…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε πως η κυβέρνηση υιοθετώντας τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών πέτυχε να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των καταθετών, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων να διαφυλάξει περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού που θα συμβάλουν σε ανάκτηση σημαντικού μέρους των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν από το κράτος να ενισχύσει διεθνώς την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.

Ξεκαθάρισε πως θα θεωρούσε απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα για ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον Υπουργό Οικονομικών εάν παραγνώριζε τον ρόλο του στην αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας του κράτους στην πετυχημένη έξοδο από το μνημόνιο, στη δημιουργία πλεονασματικών προϋπολογισμών στη δραστική μείωση της ανεργίας και στην επίτευξη συνεχόμενης ανάπτυξης με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη.

Σκάνδαλα δεκαετιών

«Παρά ταύτα και πάλι θα θεωρούσα ότι ο Υπουργός Οικονομικών φέρει πολιτική ευθύνη εάν η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν το αποτέλεσμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνήφθησαν μετά το 2013 και όχι σαν αποτέλεσμα των συσσωρευμένων για δεκαετίες μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2013» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης. «Υπό το φως των πιο πάνω» σημείωσε «θέλω να επιβεβαιώσω την πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και να επαναλάβω ότι ο Υπουργός Οικονομικών χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου».

Η συνάντηση

Το πρωί της Πέμπτης αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών και τους στενούς του συνεργάτες για το πώς θα τοποθετηθούν γύρω από το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, ιδιαίτερα τη στιγμή που όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, ζητούν επιτακτικά την ανάληψη πολιτικών ευθυνών και την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη. Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης είχαν τεθεί από το πρωί, ωστόσο μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μελετούσε διεξοδικά την ανακοίνωση που θα εξέδιδε, με τους στενούς του συνεργάτες.

Το tweet της οργής

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος που καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες στον Χάρη Γεωργιάδη, ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για «πολιτική υπευθυνότητα». Ακολούθησε και ανάρτησή του στο twitter σημειώνοντας πως «την πολιτική ευθύνη για την οικονομία της χώρας μας την αναλαμβάνω καθημερινά, εδώ και 6 χρόνια, με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας. Και όπως συμβαίνει πάντοτε και για όλους, εκ των αποτελεσμάτων κρινόμαστε». Τοποθέτηση που προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα, με το ΔΗΚΟ να συγκρίνει μάλιστα την στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη με αυτή της κυβέρνησης Χριστόφια το 2011. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε μάλιστα ανασύρει και τις δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη ως εκπροσώπου του ΔΗΣΥ όταν ο Πόλυς Πολυβίου εξέδωσε το πόρισμά του, θέτοντας θέμα ανακολουθίας.

Θέμα με το πόρισμα

Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να σχολιάσει το πόρισμα, ασφαλείς πηγές επισημαίνουν πως το Προεδρικό δεν είδε ιδιαίτερα θετικά τα συμπεράσματα, κρίνοντας κάποια από τα σημεία ετεροβαρή και ελλιπή. Καθόλου τυχαία άλλωστε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στο κρατικό ραδιόφωνο, που εντόπισε όπως είπε προβλήματα στην έρευνα. «Από τα όσα έχω προσωπικά δει, υπάρχουν δυο μεγάλα προβλήματα, Όχι στο πόρισμα αλλά στην ίδια την έρευνα. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίου λειτουργούσε η Συνεργατική Τράπεζα» σημείωσε.

«Γίνεται μια μεγάλη ανάλυση» όπως είπε «για το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο, δεν φαίνεται όμως να υπάρχει συνείδηση ότι λειτουργούσαμε στην Τραπεζική Ένωση και πως τα ενδεχόμενα τα οποία υπήρχαν έναντι του χειρισμού που έκανε ο υπουργός και η κυβέρνηση ποια ήταν. Εννοούμε ότι ο τελικός χειρισμός που έγινε σε εκείνο το οποίο θεωρήθηκε ικανό από του διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να αναβαθμίσει στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου που ρητά το ανέφεραν, έφερε στο τέλος την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και αυτή ακριβώς η απόφαση είναι αυτή που επιφέρει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον υπουργό» σημείωσε.
Αυτό που δεν εξέτασε η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «είναι τι προβλεπόταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το 2013 τι θα γινόταν στον Συνεργατισμό εάν δεν υπήρχε η πολιτική συμφωνία που έγινε και θα έλεγα όχι από αυτή την Κυβέρνηση, για να χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Θα γινόταν κούρεμα. Έγιναν κάποιοι χειρισμοί από την Κυβέρνηση και έγινε η συγχώνευση με την Ελληνική Τράπεζα».

«Το δεύτερο είναι ότι δεν εξετάστηκε η αρχική αστοχία. Είχε γίνει μια εκτίμηση από την Κεντρική Τράπεζα και του συμβούλους της, ότι ο Συνεργατισμός χρειαζόταν κεφάλαιο 1,500 εκατομμύρια. Δεν πέρασε πολύς καιρός και χρειάστηκαν άλλα 200 και ούτε εκεί υπάρχει μια τεκμηριωμένη χρηματοοικονομική-τεχνοοικονομική ανάλυση αν όντως ήταν έτσι τα πράγματα. Αυτό δεν έγινε τότε αλλά θα έπρεπε να γίνει από μια Ερευνητική Επιτροπή» κατέληξε. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και ο ΔΗΣΥ μέσω ανακοίνωσής του έκρινε ετεροβαρή την προσέγγιση της επιτροπής για την περίοδο πριν το 2013, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, χαρακτήρισε σε τοποθέτησή του στον ΑΛΦΑ το πόρισμα, ως έκθεση ιδεών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση