ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμία νύξη για πλαίσιο Γκουτέρες στη συνάντηση με Αναστασιάδη από Ακιντζί

Άλλο τι παρουσίασε τον Ιούνιο ο Έιντε, και άλλο αυτό που έδωσε ο ΓΓ των ΗΕ. Ο Ακιντζί μιλά για το πρώτο

Ένα από τα πρώτα θέματα που παρασκηνιακά παραδέχτηκε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ελβετία, στο Κρανς Μοντάνα, είναι πως ως μηχανικός στο επάγγελμα κοιτάζει την ουσία των πραγμάτων και πως εκείνο που καταλαβαίνει περισσότερο στο κυπριακό είναι η εξωτερική του πτυχή. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις δηλαδή. Το πλαίσιο που έθεσε ώστε να καταθέσουν οι πλευρές προτάσεις-ιδέες και να αρθεί το αδιέξοδο τότε, είχε σαφείς για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναφορές με αυστηρή σειρά (που έχει τη σημασία του) καθώς και για τα στρατεύματα, οι οποίες σημειωτέον ικανοποιούσαν την ε/κ πλευρά.

Μόλις πρόσφατα και μετά σχεδόν που πέρασε χρόνος από το ναυάγιο του Κράνς Μοντάνα, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέφερε το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση διαπραγμάτευσης. Ωστόσο πριν ανακάμψει για τα καλά το κλίμα αισιοδοξίας για το κυπριακό, ο τελευταίος φρόντισε να διαφανεί πως δεν μιλά για το πλαίσιο Γκουτέρες, έστω κι αν λέει πλαίσιο Γκουτέρες.

Η Ε/κ πλευρά είχε ζητήσει από τον Έσπεν Έιντε γραπτώς τις θέσεις που είχε αναφέρει ο ΓΓ των ΗΕ στο Κρανς Μοντάνα. Το έγγραφο που παρουσιάστηκε, 30 Ιουνίου, προκάλεσε τουλάχιστον αγανάκτηση στην ε/κ πλευρά, εφόσον δεν εμπεριείχε όσα είχε πει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Ακιντζί κάνει αναφορά σε αυτό το έγγραφο, ωστόσο ο Έιντε «αναγκάστηκε» μετά την ε/κ αντίδραση να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ και επανήλθε μετά από μερικές μέρες, την 4η Ιουλίου με έγγραφο άλλο, ήτοι το πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία.

Τώρα το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Ακιντζί όταν λέει πλαίσιο Γκουτέρες, εννοεί τελικά το πρώτο έγγραφο, το οποίο είχε δει το φως στις 30 Ιουνίου 2017 και όχι το εκείνο της 4ης Ιουλίου 2017, που επαναλαμβάνεται ως βάση διαπραγμάτευσης από την ε/κ πλευρά σε κάθε ευκαιρία από εκεί και μετά. Σε 7σελιδη επιστολή του τον Οκτώβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στο πλαίσιο της 4ης Ιουλίου ως εκείνο που αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης.

«Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου ως “non-paper” και δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όπως έχει αναφερθεί από Ελληνοκπυριακής πλευράς», ανέφερε την Τετάρτη ο Ακιντζί, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τα προαναφερόμενα.

Πλαίσιο Γκουτέρες

Όταν λοιπόν ο Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει ότι στο έγγραφο της 30ης Ιουνίου δεν γίνεται αναφορά σε ασφάλεια εγγυήσεις, έχει δίκιο, εφόσον μόνο στο πλαίσιο Γκουτέρες αναφέρεται ρητά ότι:

(α) Στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν διεθνή διάσταση (ΟΗΕ / πολυμερές - διεθνές πλαίσιο / φιλικές χώρες), και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων».

(β) Στα ξένα στρατεύματα: «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια ο αριθμός των δυνάμεων να μειωθεί στα επίπεδα του 1960. Αναφορικά με τη ρήτρα λήξης έναντι της ρήτρας αναθεώρησης για την πλήρη αποχώρηση των εναπομεινάντων στρατευμάτων, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

(Εδαφικό-περιουσιακό που δεν τα έβαλε ο γράφων για την οικονομία του χώρου)

Ισότιμη μεταχείριση: «Όσον αφορά μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, να υπάρχει μια αναλογία, που να είναι ακριβοδίκαιη».

Αποτελεσματική συμμετοχή: «Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα μιας πλευράς(σ.σ. εννοεί τους Τ/κ) για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρίας της τ/κ κοινότητας. Είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν».

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί πλέον, κι αυτό που ζήτησε να διερευνηθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ποια η θέση της Τουρκίας και του Μουσταφά Ακιντζί στα προαναφερόμενα. Έχει αλλάξει στάση η Τουρκία και θεωρεί πλέον πως το πλαίσιο Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου ως βάση διαπραγμάτευσης; Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς, ενώ και ε/κ πηγές θεωρούν ως πυροτέχνημα τη διαχείριση του ζητήματος από την τ/κ πλευρά. Επιπρόσθετα θεωρείται από τις ίδιες πηγές, πως η κίνηση έγινε για «βγει από πάνω» από τους αντιπάλους του ο Ακιντζί, και στα όσα λένε, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Δεν το είχε αναφέρει

Ακόμη πάντως ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη και που «δείχνει» με έναν τρόπο και την ανάγνωση που κάνει ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι το γεγονός πως στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν του ανέφερε το παραμικρό για επανάληψη διαπραγμάτευσης πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες. Συνάντηση που ήταν η πρώτη μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην Ελβετία.

Ακολούθησε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να λέει τα περί συνομοσπονδίας, κάτι που έκαναν κι άλλοι «αξιωματούχοι» στη συνέχεια.

Από την εξίσωση, δεν πρέπει να αμελείται και η διαφορά που έχει ανακύψει ως προς το ΦΑ βάσει της ανάγνωσης που κάνουν κατεχόμενα και Τουρκία, σημείο που τονίστηκε στα όσα είπε ο Ακιντζί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ» για το θέμα, θεωρούν απίθανο απλά να χάθηκε από τη μεγάλη εικόνα το ζήτημα, έστω κι αν δεν το ανέφερε ο τ/κ ηγέτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X