ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με εντάσεις η συζήτηση του πορίσματος στη Βουλή

Τα κόμματα συζητούν στην Ολομέλεια την πορεία του Συνεργατισμού και τους λόγους κατάρρευσής του.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης το πόρισμα του Συνεργατισμού και οι λόγοι κατάρρευσής του. Μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής τα κόμματα αποφάσισαν να συζητήσουν σε έκτακτη ολομέλεια τα συμπεράσματα του πολυσέλιδου εγγράφου. Την πρόταση κατέθεσε το ΑΚΕΛ μετά και τη θέση της κυβέρνησης ότι σέβεται το πόρισμα αλλά διαφωνεί με τα συμπεράσματα, με όλα τα κόμματα να συμφωνούν. Από την συζήτηση του πορίσματος του Συνεργατισμού υπήρξαν και εντάσεις μεταξύ βουλευτών και αρχηγών κομμάτων και ανταλλαγή χαρακτηρισμών.  

Καυγάς Άντρου-Τορναρίτη

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης έθεσε ζήτημα ολοκλήρωσης της συζήτησης την επόμενη Παρασκευή. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέροντας πως ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόβλημα να συζητά το θέμα μέχρι και τις 24 Μαϊου (ημέρα εκλογών). Έθεσε ωστόσο ότι εδώ και μέρες καθυστερεί το θέμα εξαιτίας του ΑΚΕΛ και όχι εξαιτίας του ΔΗΣΥ.

Τον λόγο πήρε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας ότι η αναβολή έγινε για να βρίσκεται στην ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τον διέψευσε λέγοντας ότι ο κ. Κυπριανού έλειπε στο εξωτερικό, με τον κ. Κυπριανού να τον χαρακτηρίζει παραμυθά που λέει ασύστολα ψεύδη.

Με καθυστέρηση 20 λεπτών ξεκίνησε η συζήτηση για τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Η όλη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα την επόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου. 

ΕΛΑΜ: Το παλαιοκομματικό σύστημα ο λόγος κατάρρευσης

Την θέση οτι "το παλαιοκομματικό σύστημα" και συγκεκριμένα τα κόμματα ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. Σημειώνοντας οτι είχαν στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι στην πλάτη των πολιτών και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να παραιτηθεί. Όπως είπε οι φίλοι και κουμπάροι του Χάρη Γεωργιάδη Γιάννος Σταυρινίδης και Νικόλας Χατζηγιάννης επιλέχθηκαν σε θέσεις κλειδιά, ενώ το ΑΚΕΛ είχε επιλέξει το στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάμπρο Πιερή ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ για την κατάρρευση σημειώνοντας πως και εκείνοι είχαν βάλει δικά τους πρόσωπα στην επιτροπεία. 

Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου διαβάζοντας τα συμπεράσματα του πορίσματος και τις ευθύνες που καταλογίζονται στον Χάρη Γεωργιάδη έκανε λόγο για έλλειψη ταπεινότητας από τον υπουργό Οικονομικών σημειώνοντας πως στο τέλος την όλη κατάσταση την πληρώνει ο πολίτης. 

Περδίκης: Προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό

Τη θέση οτι η Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούσε εδώ και καιρό για την άσχημη τροπή του Συνεργατισμού εξέφρασε ο Γιώργος Περδίκης. Όπως είπε οι Οικολογοι μαζί με λίγους πολίτες αντέδρασαν από την αρχή στην επιλογή της  Altamira και αποκάλυψε οτι ο Νικόλας Χατζηγιάννης του αποκάλυψε πως ο εποπτικός μηχανισμός δεν εμπιστευόταν την επιτροπεία και έπρεπε να διορίσουν μία εταιρεία της εμπιστοσύνης τους. Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ευχαριστίες στα τρία μέλη της διερευνητικής επιτροπής σημειώνοντας ωστόσο και τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας. Υπογράμμισε πως ο Χάρης Γεργιάδης σε μία κυνική τοποθέτηση αποκάλυψε την θέση της για ιδιωτικοποίηση. 

Αβέρωφ σε Περδίκη: Λες ψέμματα

Ένταση μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη υπήρξε κατά τη διάρκεια της βουλής όταν ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για την πρόταση νόμου που θα αφορούσε την εμπλοκή του γενικού ελεγκτή στον Συνεργατισμό. Αναφερόμενος στην τροποποιημένη πρόταση νόμου που επανήλθε μία βδομάδα μετά τον αποκλεισμό του γενικού ελεγκτή από την πρόσβαση στα στοιχεία του Συνεργατισμού, ο κ Νεοφύτου διέκοψε τον κ. Περδίκη ρωτώντας τον ποιός έκανε την πρόταση νόμου με τον τελευταίο να αναφέρει πως την έκανε ο ίδιος και ο κ. Νεοφύτου να του λέει χαρακτηριστικά πως λέει ψέμματα. 

Γιωργάλλας: Δημιουργία παρατηρητηρίου

Την ικανοποίησή του για την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής εξέφρασε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως κακό προηγούμενο την απαξίωση και τον χλευασμό της από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Πρότεινε την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου στη βουλή η οποία θα παρακολουθεί την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη διαδικασία των εκποιήσεων. 

Τη θέση πως η  Έκθεση είναι, ίσως, η πιο πλήρης και τεκμηριωμένη Έκθεση από όλες τις Ερευνητικές Επιτροπές που έχουν διοριστεί μέχρι σήμερα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Η Έκθεση όπως είπε αναδεικνύει το ζημιογόνο ρόλο των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων που διοικούσαν τα ΣΠΙ, εκλέγοντας στις Επιτροπές ανθρώπους που στερούνταν γνώσεων για το αντικείμενο. "Αποτέλεσμα τούτου ήταν η κακοδιαχείριση. Συχνό φαινόμενο ήταν η εξυπηρέτηση των ιδίων των μελών των Επιτροπών ή κομμάτων ή άλλων φίλων και κομματικών στελεχών με δάνεια με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια ή ακόμα και με διαγραφές δανείων" ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτός από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, ο Γιώργος Λιλλήκας καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Όπως είπε ευθύνες φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την απόκρυψη από τον λαό της αλήθειας για την ΣΚΤ προφανώς για να αποφύγει το πολιτικό κόστος πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο κ. Αναστασιάδης ευθύνεται και για το γεγονός ότι αβασάνιστα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, στήριξε τις επιλογές του Υπουργού του για στελέχωση της ΣΚΤ.

"Και πολύ περισσότερο γιατί δεν θορυβήθηκε και δεν δραστηριοποιήθηκε μετά από τις παραιτήσεις από τη Διεύθυνση και την Επιτροπεία της ΣΚΤ αξιόλογων τεχνοκρατών με επιτυχή καριέρα στον Τραπεζικό τομέα. Κτύπησαν καμπανάκι με τις παραιτήσεις τους αλλά ο ήχος δεν έφτασε στα αυτιά ούτε του Υπουργού ούτε του Προέδρου" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σιζόπουλος: Το σκάνδαλο του Συνεργατισμού να μην έχει την τύχη του Χρηματιστηρίου

Ο σεβασμός για το πόρισμα είναι αναγκαίος και απαραίτητος είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας πως είναι καιρός να δημοσιοποιηθούν οι κατάλογοι πολιτικών προσώπων που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και οργανώσεις που είναι συνδεδεμένες με κόμματα. Όπως είπε ελπίζουμε το σκάνδαλο του Συνεργατισμού να μη τύχει του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Όπως είπε οι αστικές και ποινικές ευθύνες θα πρέπει να τύχουν ανάλογης τιμωρίας ωστόσο οι πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν από τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν παρέλειψε να κάνει επίθεση στο ΕΛΑΜ, κατηγορώντας το ότι δεν συμφωνεί με την δημοκρατία υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το ΕΛΑΜ ότι με τη στάση του βοήθησε στην επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη.  

Νικόλας: Ευθύνες σε όλη την κυβέρνηση και όχι μόνο στον Χάρη

Απαντήσεις από το ΕΛΑΜ ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος γύρω από το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που το φέρει να έχει στενούς δεσμούς με το νεοναζιστικό γερμανικό κόμμα NPD και να δέχεται χρηματοδότηση, αλλά και για το δημοσίευμα της «Χαραυγής» για εμπλοκή στελεχών με τον υπόκοσμο. Κάπως άδικα περιστρέφεται γύρω από τον Χάρη η ευθύνη μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει συλλογικά η κυβέρνηση και όχι μόνο ο υπουργός οικονομικών. Ευθύνες καταλόγισε και στην Κεντρική Τράπεζα ο κ. Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για ανικανότητα. Το πόρισμα είναι ξεκάθαρο βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό οικονομικών ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν ο μόνος που έφταιγε αλλά είχε τις περισσότερες ευθύνες. «Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Συνεργατισμού περιόρισε τις επιλογές του κράτους οδηγώντας σε ένα μόνο προσφοριοδότη που έβαλε τους δικούς του μονομερείς όρους» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν έχει αποδεχτεί οποιαδήποτε ευθύνη του υπουργού του, αλλά θεωρεί το τι έγινε ως τεράστια επιτυχία δίνοντάς του συγχαρητήρια. Όπως είπε παραμονές των εκλογών ο Πρόεδρος απέδωσε σε μία ανάρτηση του Στέλιου Πλατή έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα καταθέσει τις δικές του καταθέσεις στον Συνεργατισμό κάτι που δεν έκανε. Σημείωσε πως παραπλανούσε τον κόσμο αφήνοντάς τον στον αναπνευστήρα ενόψει προεδρικών εκλογών. Απαιτούμε λογοδοσία ανάληψη ευθύνης και παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. 

Ένταση Χρίστου με Νικόλα και Σιζόπουλο

Αντιπαράθεση μεταξύ Χρίστου Χρίστου Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου υπήρξε στη βουλή μετά και την τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου για μη παρουσία του Χρίστου Χρίστου στον στρατό. Ο Χρίστος Χρίστου θέλησε να κάνει παρέμβαση επί προσωπικού διαβάζοντας το ιατρικό δελτίο που τον απαλλάσσει από το να υπηρετήσει στην εθνική φρουρά. Κατήγγειλε και τον κ. Σιζόπουλο για τις καταγγελίες του, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να του ανταπαντά γιατί δεν παρουσιάστηκε στην εθνική φρουρά τη στιγμή που ήταν φρουρός του Μιχαλολιάκου καλώντας τον να εξηγήσει. 

Κυπριανού: Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας καταλογίζει το πόρισμα

Για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα στο κρατικό κανάλι κατηγόρησε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την κυβέρνηση. Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για εθισμό στο ψέμα από τους κυβερνώντες με επιλεκτικές διαρροές δανείων βουλευτών. Η κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δουν τις δικές τους ευθύνες για τον βαθμό απαξίωσης στην κυπριακή κοινωνία αναφέροντας ως παραδείγματα την περίπτωση της Ryanair, την επιλογή του βοηθού γενικού εισαγγελέα, για τα διαβατήρια κ.ο.κ. Λέχθηκε από το ΕΛΑΜ οτι έδωσε έγκριση στον διορισμό του κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ο κ. Κυπριανού χαρακτηρίζοντάς το ως ψέμα και καλώντας τους να δουν τα πρακτικά. Απαντώντας στις αιχμές για την επιλογή στελεχών του ΑΚΕΛ στις επιτροπές, κάλεσε να αποδείξουν πώς υπήρξε οποιοδήποτε σκάνδαλο. Αν αποδεικτεί οτιδήποτε όποιον και να αφορά να αναλάβει τις ευθύνες του αν υπάρχει κάτι με την επαγγελματική τους ιδιότητα ανέφερε ο κ. Κυπριανού απαντώντας στις αιχμές για δραστηριότητες στελεχών του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού απάντησε και στο ΕΛΑΜ καλώντας το να δώσει απαντήσεις γύρω από τη σύλληψη στελέχους του κόμματος όπως επίσης και για τις σχέσεις που έχουν με το νεοναζιστικό κόμμα NPD. "Δεν παίρνουμε το πόρισμα α λα καρτ αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας καταλογίζει το πόρισμα και όχι τις ευθύνες που βολεύουν άλλες. Θα επιχειρήσουμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε. δεν πρόκειται να δεχτούμε να μας καταλογίσουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν για τις δικές τους ανάγκες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.  Επιχειρούν να μας πουν οτι ο Συνεργατισμός ήταν νεκρός σημείωσε ο κ. Κυπριανού διερωτούμενος τότε για ποιό λόγο τον ανακεφαλαιοποιήσαν τότε. 

Με έγγραφα ανά μάλης κατευθύνθηκε στο προεδρίο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Επαναλαμβάνοντας πως το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ δεν θα βρεθεί έξω από κρατητήρια για να υπερασπιστεί στελέχη του. Ποιός μιλά, ο Άντρος Κυπριανού ο γ.γ του ΑΚΕΛ για απαξίωση των θεσμών και επιτροπών, σημείωσε δηκτικά ο κ. Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΔΗΣΥ σέβεται το πόρισμα. Προσπαθούμε να κρίνουμε τους απέναντι σημείωσε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας οτι κανείς δεν παραδέχεται οτι έκανε λάθος. Ούτε ο μακαριστός Αζίνας ούτε ο Χλωρακιώτης, οτιδήποτε άλλο εκτός από συναγωνιστές μας είναι. Γνωρίζει ο κυπριακός λαός από το Παραλίμνι μέχρι την Τυλληρία ξέρουν ποιά κατεστημένα ήλεγχαν τον Συνεργατισμό. Παρόλα αυτά βγήκαμε και αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί. 

Καυγάς Άντρου Αβέρωφ για ΣΠΕ Λάρνακας Αμμοχώστου

Την αποκάλυψη οτι στο συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα Λάρνακας Αμμοχώστου άνοιγαν λογαριασμούς σε φορολογικούς παράδεισους έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αφήνοντας υπόνοιες οτι ο γραμματέας και ο πρόεδρος προερχόταν από το ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού αντέδρασε χαρακτηρίζοντάς τον κοινό συκοφάντη. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού πρόκειται για ψέμματα που έβγαλαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του προεκλογικού. Ο Δημήτρης Συλλούρης τον κάλεσε να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό, με τον γ.γ του ΑΚΕΛ να αρνείται.  

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως από την επιτροπεία παραιτήθηκαν τα μέλη του ΔΗΣΥ ενώ τα μέλη του ΑΚΕΛ επικαλούμενος στον Λάμπρο Πιερή έμεινε γαντζωμένος μέχρι τέλους στην καρέκλα. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Στέφανου Στεφάνου ενημερώνοντας οτι  ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρακάλεσε τον κ. Πιερή να ανακαλέσει την παραίτηση του γιατί δεν θα μπορούσε να πάρει αποφάσεις. "Προσέξτε τι λέτε γιατί θα μιλούμε κι εμείς" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου. 

Κακώς διαχωρίσαμε Συνεργατισμό και Λαϊκή το 2013

«Το πόρισμα είναι σοβαρό δεν αμφισβητήσαμε το κύρος και τη σοβαρότητα των μελών αλλά ένα θα πω για όλους μας. Η διαχείριση του πορίσματος ήταν λανθασμένη γιατί έπιασε ο καθένας το κομμάτι που το βόλευε. Και εδώ ποτίζουμε το δέντρο της απαξίωσης» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. «Και θα πω τα λάθη. Το 2013 κακώς έγινε διαχωρισμός συνεργατισμού Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου. Ποιοι επέμεναν να κρατικοποιηθεί ο Συνεργατισμός; Αυτοί που μας κατηγορούν σήμερα για ιδιωτικοποίηση. Μεγάλο λάθος να κάνουμε τη 2η τράπεζα του τόπου κρατική. Σωστά το λέει το πόρισμα για πριν και μετά το 2013» είπε χαρακτηριστικά. .
«Περίμενε κανένας να σωθεί ο Συνεργατισμός όταν αυτοί που ψηφίζουν τα μέλη της επιτροπής για τα δάνεια να είναι δανειολήπτης» διερωτήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το πιο ψηλό ποσοστό ΜΕΔ τα είχε ο Συνεργατισμός σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Μιλώντας στον γενικό εισαγγελέα ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως θα πρέπει να πράξει το καθήκον του για τις αστικές ποινικές ευθύνες αλλά όπως είπε «να μας βοηθήσει να κάνουμε να κάνουμε ένα νομοθέτημα σε ποιους έγιναν διαγραφές δανείων κόμματα, αν είναι ο ΔΗΣΥ να του δώσουμε που πάνω ποιοι είχαν ευνοϊκούς όρους ποιοι είχαν ΜΕΔ και ψήφιζαν ενάντια στις εκποιήσεις να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τους νόμους να μάθει η κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση