ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνώντες σε αμηχανία

Διάκριση εξουσιών θέτει ο Πρόεδρος, σιγή ιχθύος τηρεί η Πινδάρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ντόμινο εξελίξεων που θέτουν εν αμφιβόλω το κράτος δικαίου παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά τους ισχυρισμούς του νομικού και αδερφού του γενικού εισαγγελέα Νίκου Κληρίδη περί ευνοιοκρατίας και διαπλοκής στο δικαστικό σώμα. Από το κάδρο δεν λείπουν οι πολιτικές προεκτάσεις με κόμματα να εγείρουν ζήτημα για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ζητώντας διερεύνηση, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου προώθησε το θέμα στη διακρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), το ΔΗΚΟ ζητά διερεύνηση ενώ ο Γιώργος Περδίκης προώθησε το όλο ζήτημα στην επιτροπή θεσμών για διερεύνηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως είναι θέμα του νομικού κόσμου και όχι του ιδίου ενώ ο ΔΗΣΥ απέχει από την όλη συζήτηση.

Αναστασιάδης: Να κατανοήσουμε ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών

«Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για να τοποθετηθούν επί των καταγγελιών που έχουν γίνει σε σχέση με τη δικαστική εξουσία» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κληθείς να απαντήσει για το πώς θα χειριστεί τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη η κυβέρνηση.

«Γιατί» διερωτήθηκε «πρέπει να καλείται η Κυβέρνηση διερωτώμαι. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο που αντιλαμβάνομαι θα επιληφθεί, υπάρχει το Ανώτατο (Δικαστήριο) που θα πρέπει να τοποθετηθεί, υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας».

«Πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών σε αυτή τη χώρα και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξει. Αλλά επί του παρόντος έχω την εντύπωση ότι το να καλείται η Κυβέρνηση να παρέμβει γιατί έγινε μια καταγγελία, όσο σοβαρή και αν είναι αν δεν τεκμηριωθούν στοιχεία, να έρθουν δηλαδή αποδείξεις ότι υπήρξε εκβιασμός της Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος θα έχουμε παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία και αντί να λύσουμε θα πολλαπλασιάσουμε το πρόβλημα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Υπάρχει προηγούμενο

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε σε ζήτημα που αφορούσε τη δικαιοσύνη, ήταν μετά από την δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή, βάσει του οποίου ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε πως θα προχωρήσει σε ποινική δίωξη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετούσε τις εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία και θα διόριζε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, για διερευνήσουν εκ νέου την όλη υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων και των νέων στοιχείων που δημοσιοποίησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού εισαγγελέα, με το γνωστό «ντροπή», θεωρώντας πως ο Πρόεδρος παρεμβαίνει και αμφισβητεί το Πόρισμα Καλλή.

Νίπτει τας χείρας του ο Πρόεδρος

Πάντως η τοποθέτηση του Προέδρου φαίνεται να μην έπεισε την αξιωματική αντιπολίτευση με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού να καταγγέλλει τον Πρόεδρο ότι νίπτει τας χείρας του. «Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός, δεν μας πέφτει λόγος», είπε. Πρόσθεσε ότι «νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος ο Πρόεδρος. Έχει ευθύνη να κινηθεί για το συγκεκριμένο θέμα γιατί αγγίζει την ίδια την καρδιά της Δημοκρατίας».

«Ο κόσμος» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού «αναμένει από τον τομέα της Δικαιοσύνης ότι θα τον στηρίξει εκεί και όπου τον έχει ανάγκη. Είναι το τελευταίο αποκούμπι για να βρει το δίκαιο του ο κόσμος. Δεν μπορεί να υπάρχουν σκιές και σε αυτόν τον τομέα».

Πρώτα και κύρια, ανέφερε, «πρέπει να απαντηθούν και να απαντηθούν πειστικά αυτά τα οποία λέγονται». Είπε ακόμη ότι «εάν χρειάζεται να γίνουν θεσμικές αλλαγές ή να υπάρξουν πρόνοιες θεσμικές, οι οποίες θα κατοχυρώνουν το ασυμβίβαστο και δεν θα επιτρέπουν να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα».
«Αυτό το θέμα για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να το αφήσουμε να πέσει στα μαλακά, σε καμιά περίπτωση. Θα πάμε μέχρι τέλους, έτσι ώστε αυτός ο τομέας πέραν από κάθε αμφιβολία να λειτουργεί αντικειμενικά και δίκαια», τόνισε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επικοινώνησε με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της GRECO για το θέμα που προέκυψε στη δικαστική εξουσία. Σε ανακοίνωσή της μεταφέρει αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πιο αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου της δικαστικής εξουσίας είναι μέσω της GRECO.

Το ΔΗΚΟ υπογράμμισε δια ανακοίνωσής του πως θα πρέπει να τύχει διερεύνησης το όλο ζήτημα καθώς η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων προώθησε το θέμα στην επιτροπή θεσμών για διερεύνηση. «Έχει ευθύνη και η Βουλή να μελετήσει αυτές τις καταγγελίες, ο θεσμός της δικαιοσύνης δεν είναι ανεξέλεγκτος και άναρχος. Αυτά τα γεγονότα που καταμαρτυρούνται έχουν σχέση με το κράτος δικαίου και έχει ευθύνη αυτή τη φορά να συζητήσει το θέμα μετά τις καταγγελίες» ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Θέμα διερεύνησης των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας έθιξε η ΕΔΕΚ από το Σάββατο όπως επίσης και η Αλληλεγγύη την Κυριακή. Η Συμμαχία πολιτών μέσω ανακοίνωσή της υπογράμμισε την ανάγκη διόρθωσης των όποιων στρεβλώσεων για να έχουμε αμερόληπτο και διαφανές σύστημα δικαιοσύνης προτείνοντας ριζοσπαστική μεταρρυθμιση του δικαστικού συστήματος.

Στη σιωπηρή αναμονή

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα είναι το μόνο που δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επί του ζητήματος. Ενδεικτικό ότι η τελευταία ανακοίνωση τύπου εξέδωσε ήταν το περασμένο Σάββατο για την έκθεση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Αξίζει να σημειωθεί πως καμία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα δεν έχει γίνει από κανένα στέλεχος του κόμματος επί του θέματος. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ένα από τα άτομα που εμπλέκεται στους ισχυρισμούς Κληρίδη περί ευνοιοκρατίας είναι και ο Κρις Τριανταφυλλίδης, νομικός του ΔΗΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X