ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:33
 

Κυπριανού: Κλειστό το θέμα εξουσιών και αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης

Η θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και η δική μας είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι οποιεσδήποτε εγγυήσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Είναι κλειστό το θέμα των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και διερωτήθηκε γιατί το ανοίγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χωρίς καν να πάει σε διαπραγματεύσεις.
 
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Μετά τη δίωρη συζήτηση που είχαμε μου είπε «σε εξουσιοδοτώ να πεις ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η συγκεκριμένη, της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας κάτι που έχω αναφέρει».
 
Πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρη, η δική του θέση (Ελληνα Πρωθυπουργού), της ελληνικής κυβέρνησης και η δική μας ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι οποιεσδήποτε εγγυήσεις και τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα και ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και του τελευταίου στρατιώτη από την Κύπρο».
 
Κληθείς να αναφέρει γιατί ο Ελληνας Πρωθυπουργός έκρινε ότι έπρεπε να μεταφέρει μέσω του ιδίου τη συγκεκριμένη θέση, αφού δύο μέρες πριν είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ή του Ελληνα Πρωθυπουργού», παραπέμποντας για απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Ερωτηθείς για τη θέση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως «η κίνηση στην οποία έχει προβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στο περιθώριο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο ο ίδιος επιμένει να λέει ότι ήταν μεγάλη του επιτυχία και ανοίγει μια συζήτηση που, από τη μια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό και από την άλλη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της εκ περιτροπής προεδρίας, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, το εδαφικό, το περιουσιακό, ούτε και το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση».
 
Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «τα θέματα των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης έχουν συμφωνηθεί με δύο πολύ μικρές εξαιρέσεις, δεν αμφισβητούνται ούτε από την Τουρκία, ούτε από την τ/κ κοινότητα και ο κ. Αναστασιάδης λέει «ελάτε να σας δώσω και άλλες εξουσίες και αρμοδιότητες για τη συνιστώσα σας οντότητα». Διερωτώμαι ειλικρινά εάν είναι με αυτόν τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση και πώς αυτή η ενέργεια θα επηρεάσει την ουσία των προβλημάτων που έχουμε σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού».
 
Επανέλαβε επίσης ότι στο Κρανς Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είπε και επανέλαβε πάμπολλες φορές πως οδηγηθήκαμε σε ναυάγιο λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Θα πρέπει το κάθε τι που λέει να κρίνεται και να τίθεται κάτω από τη βάσανο της λογικής, αν όντως αυτά τα πράγματα που λέγονται, έχουν μια λογική ερμηνεία».   
 
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του κόσμου στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων μεταξύ των οποίων και της Δερύνειας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως «είναι απόλυτο να λέμε ότι όλος ο κόσμος αντιδρά για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στη Δερύνεια. Αντιδρούν κάποιοι συγκεκριμένοι και είναι γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν θέλει την επανένωση του νησιού. Δικαίωμα τους» είπε και σημείωσε πως «εμείς θέλουμε να δούμε την πατρίδα μας να απελευθερωθεί και να επανενωθεί».
 
Οσον αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων και του ίδιου του Κυπριακού, είπε ότι «ανησυχούμε πάρα πολύ. Εχουν παρέλθει 15 ολόκληροι μήνες μετά από το Κρανς Μοντανά, αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνειδητοποιώντας ότι η παρέλευση του χρόνου  λειτουργεί σε βάρος μας, θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες, δυστυχώς δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».
 
Αντιθέτως, συνέχισε, «είδαμε μία κίνηση η οποία θα μας εκτροχιάσει από το πλαίσιο Γκουντέρες. Το πλαίσιο Γκουντέρες δεν κάνει καμία αναφορά, ό,τι και να λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όσο και αν επιχειρεί με σοφιστείες να πει ότι έμμεσα συνδέεται, δεν έχει καμία σχέση. Το θέμα των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης είναι ένα κλειστό θέμα και ειλικρινά διερωτώμαι γιατί το ανοίγει ο κ. Αναστασιάδης χωρίς καν να πάει σε διαπραγματεύσεις».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πως όλα αυτά είναι προπέτασμα καπνού για κάτι άλλο που θα ακολουθήσει, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «σίγουρα δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».
 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Λονδίνο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θα έχει επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους και βουλευτές αναφορικά με την κατάσταση στο Κυπριακό με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
 
Επίσης, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα γίνει στην Παροικία, ενώ θα γίνουν εκλογές για το νέο Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο παράρτημα της Βρετανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X