ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με προεκτάσεις σε ΕΛΑΜ η ήττα της Χρυσής Αυγής

Πώς προχωρά το παράρτημα στην Κύπρο μετά τον αποκλεισμό του στην Ελλάδα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κάλπη στην Ελλάδα άνοιξε, μίλησε και μεταξύ άλλων άφησε εκτός της ελληνικής Βουλής τη Χρυσή Αυγή. Αυτό έχει τη δική του σημασία για την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων, αλλά και για το πώς διαμορφώνεται η ελληνική πολιτική σκηνή την επόμενη πενταετία.

Οι προεκτάσεις, ωστόσο, της ήττας του ακροδεξιού κόμματος δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το ΕΛΑΜ. Με δεδομένη τη δήλωση του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου το 2013, από την τηλεόραση του Sigma ότι είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, τους δεδηλωμένους δεσμούς και την εξάρτηση που έχουν τα δύο κόμματα, εξάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα πως επηρεάζεται και το ΕΛΑΜ. Είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου. Το ερώτημα είναι μέχρι ποιο βαθμό και αν το θεσμικό ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή της πτώσης του παραρτήματός του στην Κύπρο.

Οι λόγοι της ήττας

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής επιδέχεται βεβαίως πολλών ερμηνειών. Η εμπλοκή πρωτοκλασάτων στελεχών σε ποινικά ζητήματα και το μεγάλο κεφάλαιο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα φαίνεται πως προκάλεσε -έστω και με καθυστέρηση- τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινής γνώμης που τους έκλεισε τελικώς την πόρτα. Σε αυτή την κατεύθυνση βεβαίως θεωρείται πως συνέβαλε δραστικά η μετωπική επίθεση που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή, αλλά και η επίθεση που είχαν από τη σημαντική πλειοψηφία των ΜΜΕ που ξεσκέπασαν τη δράση της.

Όσο, λοιπόν, κι αν η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός υπάρχουν υποκατάστατά της χωρίς το αποδεδειγμένα εγκληματικό περίβλημα. Υποκατάστατα που κινούνται ένα ή και περισσότερα βήματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και δίδουν περισσότερο την αίσθηση μετακίνησης ψηφοφόρων, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Όμως και η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τα χνάρια άλλων ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων, θεωρείται πως κινήθηκε δεξιότερα από ό,τι στο παρελθόν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό, με την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με την προβολή στελεχών με πιο συντηρητικές και για άλλους ακροδεξιές θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και η παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου φαίνεται πως έφερε πίσω σκληρή δεξιά ψήφο.

Δεσμοί εξάρτησης

Πώς όμως όλο αυτό επηρεάζει την Κύπρο; Μάλλον από τους δεσμούς εξάρτησης που δεδηλωμένα υπάρχουν. Ο Χρίστος Χρίστου είχε αναφέρει από το 2013 πως αποτελεί την Χρυσή Αυγή της Κύπρου το είπε και ο Ηλίας Κασιδιάρης σε διαδικτυακή εκπομπή, με τον Άγγελο Ιωάννου (πρώην υποψήφιο ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής νυν στέλεχος του ΕΛΑΜ και κοινοβουλευτικό συνεργάτη) να γνέφει καταφατικά. «Το ΕΛΑΜ δεν είναι αδελφό κόμμα, είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, μην εξαπατάσθε.

Η Χρυσή Αυγή, μέρα με την ημέρα, σε όλα τα ελληνικά κράτη –δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ελληνικά κράτη– ελπίζουμε κάποια στιγμή θα ενωθούν αυτά τα δύο ελληνικά κράτη». Σημείωσε μάλιστα πως η ονομασία Πρόεδρος που συντροφεύει τον Χρίστο Χρίστου είναι καθαρά τυπική, καθώς για να αναγνωριζόταν το κόμμα όπως θα έπρεπε να είχε έστω για τα χαρτιά Πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται πως ο Χρίστος Χρίστου υπήρξε στη στενή φρουρά του προέδρου της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. Κίνηση που καταδεικνύει και την προσήλωσή του στον ηγέτη της Χρυσής Αυτής, αλλά και την προσήλωσή του στα όσα πρεσβεύει το ακροδεξιό μόρφωμα της Ελλάδας. Καθόλου τυχαία και η βράβευση που έκανε το ΕΛΑΜ στον Νίκο Μιχαλολιάκο το 2013, με τον Χρίστο Χρίστου να του λέει χαρακτηριστικά: «Αρχηγέ εκ μέρους όλων των εθνικιστών του ΕΛΑΜ σου απονέμουμε αυτή την πλακέτα εις ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης για τους αγώνες, τις προσωπικές θυσίες και όσα έκανες όλα αυτά τα χρόνια για να υπάρξει ένα δυνατό εθνικιστικό κίνημα». Καθόλου τυχαία βεβαίως και η προεκλογική του εκστρατεία στην Αθήνα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018 τον οποίο υποδέχτηκε η Χρυσή Αυγή μετά βαΐων και κλάδων ως τη μόνη επιλογή.

Και οικονομικές σχέσεις

Η σχέση εξάρτησης βεβαίως δεν περιορίζεται στην πολιτική καθοδήγηση, την οποία δέχεται το ΕΛΑΜ από τη Χρυσή Αυγή, με στελέχη του ΕΛΑΜ να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της και στελέχη της Χρυσής Αυγής να επισκέπτονται συχνά πυκνά τα γραφεία του ΕΛΑΜ. Η εξάρτηση φέρεται να είναι και οικονομική. Το είχαν παραδεχτεί στη διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής οι βουλευτές Κασιδιάρης-Ματθαιόπουλος ότι χρησιμοποιούν μέρος της κρατικής χορηγίας του Ελληνικού Δημοσίου για να χρηματοδοτούν το ΕΛΑΜ, πληρώνοντας τα ενοίκια για δύο με τρία οικήματα που διατηρεί στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μάλιστα το 2014 ζήτησε μέσω Βουλής από την κυβέρνηση να ερευνήσει τις σχέσεις των δύο κομμάτων, καθώς στην Αθήνα τότε ανακοινώθηκε πως υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε εγγράψει δύο εταιρείες στην Κύπρο. Κάτι το οποίο ουδέποτε ξεκαθάρισε. Χρηματοδότηση είχε το ΕΛΑΜ, βάσει ρεπορτάζ της «Κ», τον περασμένο Απρίλιο και από το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Τύπου Σαλβίνι

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή αναμφίβολα μειώνει και την πολιτική τους ισχύ, αλλά κυρίως την οικονομική τους εμβέλεια καθώς σταματά η χρηματοδότησή τους. Αυτό ακριβώς μειώνει τις δραστηριότητές τους και εγείρει ζήτημα αν η χρηματοδότηση στο παράρτημα της Κύπρου θα συνεχίσει. Υπενθυμίζεται πως το ΕΛΑΜ μετά και τη μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να διαφοροποιηθεί σχετικώς από τη Χρυσή Αυγή.

Όπως λέγεται το μήνυμα από τη Χρυσή Αυγή προς το ΕΛΑΜ, όταν τα ποσοστά άρχισαν να μειώνονται αρκετά ήταν να διαφοροποιηθεί για να επιβιώσει. Καθόλου τυχαίες και οι δηλώσεις στελεχών ότι στο ενδεχόμενο που το ΕΛΑΜ εισερχόταν στη βουλή θα έμπαινε στην ομάδα των Σαλβίνι – Λεπέν και όχι στην ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Η απουσία χορηγίας της Χρυσής Αυγής, αλλά και το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ στο παρά πέντε δεν κατάφερε να μπει στην ευρωβουλή – κατοχυρώνοντας και από εκεί χορηγία- δεν αποκλείεται να ανοίξει τον κύκλο εσωστρέφειας και κατ' επέκταση της αποδυνάμωσής του. Στην Ελλάδα φαίνεται πως το νεοναζιστικό κόμμα έχει κάνει τον κύκλο του. Στην Κύπρο; Αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες πέραν του αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής. Αν δηλαδή όπως και στην Ελλάδα το ΕΛΑΜ όχι μόνο απομονωθεί, αλλά ξεσκεπαστεί από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, που κατά περιόδους θώπευε αναλόγως συμφερόντων και συγκυριών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ