ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα μέτωπα ανοίγει τώρα ο Τατάρ

Προβληματίζουν οι τελευταίες κινήσεις του κατά της ελευθερίας έκφρασης στα Κατεχόμενα

Ένα μήνα πριν από την κρίσιμη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έρχεται αντιμέτωπος με τις δημοκρατικές μερίδες της κοινότητάς του. Οι τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις του Ερσίν Τατάρ προβληματίζουν τους Τ/κ υποστηρικτές της λύσης. Επίσης, δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας και της ελευθερίας έκφρασης στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο Τατάρ, ο οποίος τον Οκτώβρη ανέλαβε την ηγεσία της κοινότητάς του με την υποστήριξη της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα ανοίγει νέα μέτωπα στην αντιπαράθεσή του με την τ/κ αντιπολίτευση. Ο Τ/κ ηγέτης στα «δικαστήρια» και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έρχεται σχεδόν καθημερινά σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους Τ/κ, που επιμένουν στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ) και εναντιώνονται στα σχέδια της Άγκυρας.

Κίνδυνος φυλάκισης ακτιβιστή

Πρόσφατα, ο Τατάρ οδήγησε στο «δικαστήριο» γνωστό Τ/κ ακτιβιστή με αφορμή μια τοποθέτηση, την οποία το «προεδρικό» προσεγγίζει ως «προσβολή» του προσώπου και του έργου του Τ/κ ηγέτη. Ο Αμντουλλάχ Κορκμάζχαν γίνεται ένας άλλος υποστηρικτής της ΔΔΟ που πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο της τ/κ ηγεσίας όσο και των εθνικιστικών κύκλων της τ/κ κοινότητας και της Τουρκίας. Μια τοποθέτηση του ακτιβιστή του «Αριστερού Κινήματος», στα πλαίσια πρόσφατης κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε έξω από την «πρεσβεία», υπήρξε αρκετή για να καταλήξει η όλη υπόθεση στην «δικαιοσύνη». Το «προεδρικό» ξεκίνησε «δίκη» με την κατηγορία ότι ο Κορκμάζχαν προσέβαλε τον Ερσιν Τατάρ. Ύστερα από την προσφυγή της τ/κ ηγεσίας στην «δικαιοσύνη», ο Κορκμάζχαν κλήθηκε στην «Αστυνομική Διεύθυνση της Λευκωσίας», όπου κατέθεσε. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, με βάση το κατηγορητήριο, ο Κορκμάζχαν αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της φυλάκισης για χρονικό διάστημα μέχρι και πέντε ετών. Ακόμη, σε πρώτη φάση, οι «διωκτικές αρχές» ζήτησαν την «προφυλάκισή» του. Ο ιδρυτής του «Αριστερού Κινήματος» απορρίπτει τις κατηγορίες του «προεδρικού» και τονίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κίνημά του θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στα σχέδια της Άγκυρας και της τ/κ ηγεσίας. Στο πλευρό του βρίσκονται μεγάλες μερίδες της τ/κ αντιπολίτευσης, οι οποίες εξακολουθούν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των «προεδρικών εκλογών» με το σκεπτικό ότι τα όσα συνέβησαν τον Οκτώβριο και οι νέες παρεμβάσεις της Άγκυρας στην καθημερινότητα των Τ/κ είναι απαράδεκτα φαινόμενα. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στους λίγους μήνες της ηγεσίας του, ο Τατάρ έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις δημοκρατικές μερίδες της τ/κ κοινότητας. Πρόσφατα, η Τ/κ δημοσιογράφος, Εσρά Αϊγκίν, βρέθηκε στο στόχαστρο του νέου Τ/κ ηγέτη, με αφορμή μια αντιπαράθεση στο «twitter». Η επίθεση του Τατάρ και των εθνικιστών υποστηρικτών του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τ/κ αντιπολίτευσης και της Ένωσης Συντακτών της Κύπρου.

Εκμετάλλευση του δράματος

Παράλληλα με την στοχοποίηση των Τ/κ ακτιβιστών, ο Τατάρ τα τελευταία εικοσιτετράωρα απασχολεί την τ/κ επικαιρότητα με αφορμή μια νέα κίνησή του. Πριν από λίγες ώρες, έσπευσε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τον ενταφιασμό των μελών μιας τ/κ οικογένειας που δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο του 1974. Ο Τατάρ, αντιδρώντας στο γεγονός ότι η κηδεία των μελών της τ/κ οικογένειας δεν έλαβε χώρα με «δημόσια» τελετή και τιμές μαρτύρων, έφερε στο προσκήνιο μια πρόταση-εισήγηση, η οποία στην κυριολεξία «άναψε» φωτιές στο τ/κ πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με τον Τατάρ, στο μέλλον οι κηδείες των αγνοούμενων πρέπει να έχουν «δημόσιο» χαρακτήρα και να πραγματοποιούνται με όλες τις τιμές και συμβολικής υφής λεπτομέρειες που αρμόζουν στις κηδείες των μαρτύρων, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των συγγενών. Σύμφωνα πάντα με την εθνικιστική ρητορική του Τατάρ, οι «μάρτυρες» ανήκουν σε ολόκληρο τον τ/κ «λαό» και οι συγγενείς δεν πρέπει να αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίο θα τους αποχαιρετίσουν οι Τ/κ. Φρόντισε μάλιστα να πλαισιώσει αυτή την πρόταση-εισήγηση με τη θέση ότι η τ/κ ηγεσία σήμερα δίνει μάχη στο τραπέζι του Κυπριακού για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα δεινά του 1974. Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημόσια τοποθέτηση-εισήγηση του κ. Τατάρ πυροδότησε τις αντιδράσεις της τ/κ αντιπολίτευσης. Το κόμμα της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), ζήτησε από τον Τατάρ δημόσια απολογία, με το σκεπτικό ότι προσβάλλει την μνήμη των θυμάτων του 1974 και επιχειρεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη από τα δεινά που υπέστησαν οι Κύπριοι στο παρελθόν. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο πρώην «Υπουργός Εσωτερικών» και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΤΚ, Ασία Ακάνσοϊ, αναρωτήθηκε κατά πόσον ο Τατάρ αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους του με τις ανθρώπινες αξίες.

Πυρά από Ακιντζί 

Στον απόηχο όλων των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Τατάρ δέχεται πυρά των κομμάτων της τ/κ Αριστεράς και του τέως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί. Ο τελευταίος έσπασε την σιωπή του πριν από λίγες ημέρες καταθέτοντας τις απόψεις του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον άξονα Άγκυρας-τ/κ κοινότητας στον τ/κ τύπο. Λίγο μετά την ήττα του στην «κάλπη», με μια μικρή διαφορά ποσοστών, ο Μουσταφά Ακιντζί εξακολουθεί να πρεσβεύει την άποψη ότι η ΔΔΟ αποτελεί μονόδρομο για τους Τ/κ. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο τέως ηγέτης των Τ/κ κατηγορεί τον Τατάρ ότι τρέχει πίσω από οράματα και ιδέες στο Κυπριακό, που δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Επίσης, προειδοποιεί ότι οι «επικίνδυνες ιδέες» του Τατάρ, δηλαδή η λύση του Κυπριακού με βάση την ιδέα των δυο ξεχωριστών κρατών, ανοίγει τον δρόμο για την σταδιακή προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η προειδοποίηση Ακιντζί έρχεται σχεδόν παράλληλα με την ενημέρωση των τ/κ πολιτικών κομμάτων από την ηγεσία Τατάρ σχετικά με την γραμμή που θα ακολουθηθεί από την τ/κ πλευρά στην Γενεύη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τους τ/κ δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, πριν από λίγες ημέρες, η ηγεσία Τατάρ ανέπτυξε στα τ/κ κόμματα την ιδέα των δυο ξεχωριστών κρατών και άφησε να εννοηθεί ότι μετά την Γενεύη προτεραιότητά της θα είναι η «αναγνώριση». Αυτή η εισήγηση ήρθε να δώσει νέες διαστάσεις στον μεγάλο προβληματισμό των κομμάτων της τ/κ Αριστεράς σχετικά με το μέλλον του Κυπριακού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση