ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επιλογές του Νικόλα

Θα είναι μέχρι τέλους η υποψηφιότητά του στο τραπέζι και πόσο πιθανή είναι η σύμπλευση με Χριστοδουλίδη;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στην υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου που έθεσαν οι πλείστοι σύνεδροι κατά το πολιτικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, την Κυριακή που πέρασε, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ούτε στο ΑΚΕΛ που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονταν ούτε στον Συναγερμό. Δεν ήταν απλώς τα διαπιστευτήρια της βάσης προς την ηγεσία, αλλά μία σκέψη που μελετάται πλέον έντονα στο ΔΗΚΟ, ότι ίσως θα πρέπει να παίξουν τελικά όλα τους τα χαρτιά για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο δρόμος βεβαίως μέχρι τις προεδρικές εκλογές είναι μακρύς, με τα πρόσωπα να εναλλάσσονται σε ένα μακρύ παιχνίδι διαβουλεύσεων.

Η ΔΔΟ, ο Μυλωνάς και ο Κουλίας

Βεβαίως το πολιτικό συνέδριο δεν πέρασε απαρατήρητο και για άλλους λόγους, πέραν του ονόματος του Νικόλα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως η προτεραιότητα είναι η αλλαγή και αυτό κατ’ επέκταση θα εφαρμοστεί με την συνεργασία της αντιπολίτευσης. Έμφαση για συνεργασία με τις υπόλοιπες αντιπολιτευτικές ομάδες, έδωσαν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη κατά την ομιλία τους, όπως η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και το μέλος της γραμματείας και βουλευτής Λευκωσίας Χρύσης Παντελίδης.

Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι κανένας από τους σύνεδρους δεν έθεσε θέμα σύμπλευσης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, έστω κι αν υπήρξαν φωνές που έθεσαν στο τραπέζι το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ενώ στα ενδιαφέροντα του συνεδρίου είναι το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια λύσης του κυπριακού. Μία τοποθέτηση που κατέδειξε πως είναι έτοιμος για συνεργασία με το ΑΚΕΛ επιχειρώντας να ρίξει τα πολλά τείχη που υπάρχουν στις θέσεις των δύο κομμάτων στο κυπριακό. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο πως στις παραινέσεις Μυλωνά- Κουλία για διαγραφή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος στήριξε την ΔΔΟ, κλείνοντας έτσι συνοπτικά τη συζήτηση.

Μετά το πολιτικό συνέδριο, τι αναμένεται συνεπώς; Ήδη η «Κ» της Κυριακής αποκάλυψε πως Νικόλας Παπαδόπουλος και Στέφανος Στεφάνου θα έχουν συνάντηση εντός της βδομάδας για να δουν που βρίσκονται τα δύο κόμματα και δεν αποκλείεται να βάλουν στο τραπέζι ονόματα. Με δεδομένο ότι το πολιτικό συνέδριο έβαλε πρώτο όνομα στο τραπέζι αυτό του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου, δεν αποκλείεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος να το επαναφέρει στο τραπέζι. Ήδη η «Κ» είχε αποκαλύψει πως ο Στέφανος Στεφάνου είχε ξεκαθαρίσει στον Νικόλα Παπαδόπουλο πως δεν περνά από την ΑΚΕΛική βάση πριν την Κεντρική Επιτροπή. Αυτό επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του την επομένη της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση των ΔΗΚΟϊκών στελεχών.

Από το ΔΗΚΟ θέτουν πλέον, πως το ΑΚΕΛ δε μπορεί να αποκλείει τον Νικόλα Παπαδόπουλο και την ίδια στιγμή να συζητά το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη του οποίου οι αναρτήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στο ΑΚΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο θα επαναφέρουν λοιπόν το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαμηνύει πως στην προσπάθεια για το 2023, θέλει να συμπλεύσει μαζί με την ΕΔΕΚ. Θα αποτελεί συνεπώς το χαρτί του προς το ΑΚΕΛ, πως ακόμα ένα κόμμα είναι έτοιμο να τον στηρίξει.

Στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος σκέφτεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του και αυτό έχει προκαλέσει ήδη σχετική αμηχανία. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τελευταίο πολιτικό γραφείο, ασχέτως του τι δημοσιεύθηκε, κανένα όνομα από αυτά που ήδη συζητούνται δεν τέθηκε εκτός λίστας, αλλά σημειώθηκε η ανάγκη να γίνουν υπερβάσεις, όπως άλλωστε και στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου. Το τι προϋποθέτουν οι υπερβάσεις βεβαίως είναι ακόμη ανοικτό.

Στο ΔΗΚΟ για παράδειγμα έχουν ως χαρτί και την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Αν και τα στελέχη διαρρέουν πως υπάρχει έντονη πίεση στήριξης Χριστοδουλίδη κάτι τέτοιο δεν καταγράφηκε στο πολιτικό γραφείο, εκτός από κάποιες φωνές. Θα μπορούσε βεβαίως ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αποτελεί ένα καλό εκβιαστικό χαρτί του ΔΗΚΟ προς το ΑΚΕΛ, ούτως ώστε να στηρίξει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Και αυτό γιατί αν το ΔΗΚΟ συμπορευθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το ΑΚΕΛ θα αναγκαστεί να κινηθεί αυτόνομα. Μία κίνηση την οποία απεύχεται με κάθε τρόπο.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πόσο εύκολο είναι για τον Νικόλα Παπαδόπουλο να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήδη ο τέως υπουργός Εξωτερικών δηλώνει συνεχιστής του Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο το ΔΗΚΟ κατήγγειλε καθημερινά τόσο στο κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Θα μπει εν πολλοίς σε μία διαδικασία αμηχανίας ή αυτοαναίρεσης όταν ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια του προεκλογικού θα υπεραμύνεται της πολιτικής Αναστασιάδη στο κυπριακό οι ίδιοι θα ακολουθούν άλλη στάση. Δεν αγνοείται και το προσωπικό στοίχημα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ένα ενδεχόμενο στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος αποτελεί πρόεδρο δεκαετίας (εξαιτίας και της ηλικίας του) κλείνει τον δρόμο διαδοχής για το 2028 στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Δεν παραλείπεται και το ενδεχόμενο ότι βάζει στα πόδια του έναν νέο ηγέτη για τον χώρο του Ενδιάμεσου και γιατί όχι, την αναβίωση της περίπτωσης Λιλλήκα στο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ