ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι Οζερσάι σε όρους αναφοράς

Το έγγραφο των ορών αναφοράς θα καταγράψει μονάχα το χάσμα στο Κυπριακό, διαμηνύει ο «ΥΠΕΞ» από την Νέα Υόρκη

Την άποψη ότι το Κυπριακό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο ξεπερνά τα στενά όρια των ορών αναφοράς, προβάλλει από την Νέα Υόρκη, ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. Ο ίδιος κάλεσε τις πλευρές να εστιάσουν στο ερώτημα «γιατί δεν λύνεται το Κυπριακό». Παράλληλα προέβη σε νέες δηλώσεις μετά την συνάντηση με την βοηθό του ΓΓ ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικά θέματα και την ειρήνη, Rosemary DiCarlo.

Ο κ. Οζερσάι μιλώντας στο Μπαϊράκ, δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε ένα σχετικά «απλό» ζήτημα όπως αυτό των ορών αναφοράς. Αυτήν την περίοδο υπάρχει ανάγκη για να εξεταστούν οι λόγοι, για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν θετικό αποτέλεσμα.

«Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με ένα έγγραφο όπως αυτό των ορών αναφοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση το όλο ζήτημα θα γινόταν πιο περίπλοκο», δήλωσε.

Η αποτυχία στο Κυπριακό

Ο «ΥΠΕΞ» υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, οι δυο πλευρές στο Κυπριακό ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο επίσημα έγγραφα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σήμερα δεν είναι δυνατόν να προκύψει, όπως τόνισε, «μια τελική συμφωνία στο Κυπριακό με το απλό άθροισμα αυτών των εγγράφων, τα οποία ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από την κάθε πλευρά. Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που θα κατόρθωναν οι πλευρές θα ήταν η καταγραφή των διαφορών». Ο κ. Όζερσαϊ άφησε να νοηθεί ότι το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη έχει ως στόχο την προβολή αυτής της άποψης τόσο στον ΟΗΕ όσο και στον εξωτερικό παράγοντα.

Στις επαφές του με τον διεθνή παράγοντα, ο κ. Οζερσάι θέτει το ερώτημα «για ποιο λόγο απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις το 2017;» με τον ίδιο να απαντά πως «ήταν εξαιτίας της απροθυμίας της ε/κ πλευράς για τον καταμερισμό του πλούτου και της εξουσίας. Και σήμερα η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να τηρεί την ίδια ακριβώς απρόθυμη στάση.

Τέλος, ο κ. Οζερσάι επανέλαβε και την δική του ξεχωριστή πρόταση για το μέλλον του Κυπριακού. Ο ίδιος προτείνει την έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες σε συγκεκριμένα πεδία, δίχως την απαραίτητη προϋπόθεση της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση