ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιχνίδια και πιέσεις στην Νέα Υόρκη 'βλέπει' ο Τατάρ

Ο «πρωθυπουργός» αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, επανέλαβε τη θέση ότι «έσπασαν τα τετριμμένα, το κατεστημένο»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την κοινή ανακοίνωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπενθύμισε ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ ο οποίος είχε συνάντηση μισής ώρας στην Άγκυρα με τον εκεί ευρισκόμενο «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, αμέσως μετά ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να δηλώνει ότι η Τουρκία έκανε ό,τι περνά από το χέρι για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί ως βάση είναι η προσέγγιση που θα αποδέχεται την πολιτική ισότητα των ΗΕ και θα τίθεται η ασφάλεια των Τ/κ υπό εγγύηση. «Οι Ε/κ θεωρούν ότι οι οικονομικοί πόροι του νησιού τους ανήκουν. Αυτό είναι λάθος. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε σε αποφάσεις της «κυβέρνησης» που στηρίζουν τις εργασίες έρευνας και τις γεωτρήσεις που διενεργεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και την «πρωτοβουλία για το Βαρώσι», που – όπως είπε – στέλνουν κάποια μηνύματα.

Η Τουρκία με το ψευδοκράτος είναι όπως «το κρέας με το νύχι» (σσ: έχουν πολύ στενή σχέση) λέγοντας πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας, με συμφωνία λύσης ή όχι, θα πρέπει να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση.

Ο κ. Τατάρ μίλησε για παιχνίδια που ανέκαθεν παίζοντας στην Κύπρο και πως τώρα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασκούν διάφορες πιέσεις για να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος δε στις επαφές που θα γίνουν στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι Ε/κ και κάποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν πρέπει να αρχίσουν να παιχνίδια.

«Δεν τίθεται θέμα να μπούμε εμείς σε ένα παιχνίδι ή σε επικίνδυνες περιπέτειες. Πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στην Νέα Υόρκη. Όπως είπε και ο κ. Τσαβούσογλου εάν αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό». Δεν πρέπει, συνέχισε, να παρασυρθούν σε μια διαδικασία που θα παραβλέπει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη των Τ/κ.

Μίλησε για την συνεργασία με την Τουρκία στο Κυπριακό και πως κι από δω και πέρα μαζί με την Τουρκία πρέπει να αξιολογούνται «χωρίς να σκύβουμε κεφάλι» τα βήματα που θα γίνονται. «δεν πρέπει να δοθεί η άδεια σε κανέναν, λόγω των δικών του σκέψεων ή συναισθημάτων. να γίνουμε μέρος των παιχνιδιών τους ή μιας περιπέτειας».

Εξάλλου μιλώντας σε δημοσιογράφους ο «πρωθυπουργός» αναφέρθηκε στο θέμα των Βαρωσίων, επανέλαβε τη θέση ότι «έσπασαν τα τετριμμένα, το κατεστημένο» λέγοντας ότι το Βαρώσι «είναι ένα με την Αμμόχωστο. Την στιγμή που θα σηκώσεις το συρματόπλεγμα, σε περίπτωση που ανοίξουν μερικά ξενοδοχεία, τα Βαρώσια θα ανθίσουν από μόνα τους και θα μας δώσουν οικονομική δύναμη. Δεν νομίζω ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν πολύ. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που έρχονται σε επαφή μαζί μας, από τώρα γίνονται κάποιες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις. Το ότι τα Βαρώσια μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν είναι μια πραγματικότητα».

Υπάρχει η σκέψη οι προσφυγές να γίνονται μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», η οποία θα δίδει τις επιλογές της επιστροφής, της ανταλλαγής ή της αποζημίωσης, πρόσδεσε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα οικονομικών πόρων για την «επιτροπή» αλλά θα επιλεγεί η οδός της επιστροφής των περιουσιών από αυτούς που θα προσφύγουν σε αυτή. Αν τα άτομα έχουν ισχυρούς ισχυρισμούς (απαιτήσεις) ή είναι ενοικιαστές των βακουφίων, θα μπορούν να επιστρέψουν εδώ. Αυτή είναι η πολιτική μας. Τα Βαρώσια είναι ένα μέρος με αξία. Στο θέμα των Βαρωσίων ενεργούμε μαζί με την Τουρκία».

Ο «πρωθυπουργός» επανέλαβε στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει μια δίκαιη και ίση συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της εξουσίας και του φυσικού πλούτου και πως δεν πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

«Δεν θα μπούμε σε ένα παιχνίδι που θα μας σύρει κάπου ως μια μειονότητα. Εάν ο Ακιντζί και οι φίλοι του έχουν καταλάβει καλά τί θα μας βρει εάν μπούμε σε ένα τέτοιον δρόμο, δεν θα τον ακολουθήσουν (αυτόν τον δρόμο). Εγω πιστεύω ότι το έχω καταλάβει καλά αυτό. Εγώ είμαι οικονομολόγος, είμαι ειδικός στους λογαριασμούς. Ξέρω τί σκέφτονται οι Ε/κ».

Εάν σήμερα γίνει μια συμφωνία στο Κυπριακό, συνέχισε, όλες οι περιουσίες θα παραπεμφθούν σε μια επιτροπή όπου θα «λογαριαστούν οι περιουσίες που αφήσαμε στο νότο, τί βρήκαμε στο βορρά. Θα πληρώσεις την διαφορά ή δεν θα την πληρώσεις. Όταν γίνει αυτό η οικονομία αι οι τράπεζες στο βορρά θα πτωχεύσουν» Θα είναι το τέλος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τον κ. Τατάρ.

Εμείς είμαστε υπέρ των δύο κρατών στην Κύπρο, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από το «κράτος» μας και τις εγγυήσεις της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ε/κ όσον αφορά την προσφορά/πρόταση για τον διαμοιρασμό των κερδών. «Αυτοί θα κάνουν λογαριασμό και θα βγούμε να χρωστούμε. Εάν είμαστε ένας ίσος λαός, έχουμε δικαιώματα όσα και αυτοί στην ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει αυτές τις εργασίες να τις κάνουμε μαζί. Αυτόν τον σεβασμό δεν τον είδαμε από αυτούς. Με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας διαφυλάττουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές», ο κ. Τατάρ είπε ότι το κόμμα του θα κάνει την αξιολόγησή του τις επόμενες εβδομάδες γι’ αυτό και δεν θεωρεί να κάνει από τώρα δηλώσεις για το θέμα.

Ο κ. Τατάρ μετέβη στην Άγκυρα για να μιλήσει σε μια συζήτηση του εκεί δικηγορικού συλλόγου. Συνοδευόταν από τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» και τον «βουλευτή» ΚΕΕ Αμοχώστου, Ογουζχάν Χασίπογλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση