

Του Χρίστου Μπουρή
Ενώπιον της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρέθηκε σήμερα η εφαρμογή και η εποπτεία των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από την Κυπριακή Δημοκρατία σε υποθέσεις που την αφορούν, αλλά και σε υποθέσεις αναφοράς του δικαστηρίου. Η συζήτηση διεξάχθηκε στη σκιά της πρόσφατης απόφασης του ΕΔΑΔ για υπόθεση βιασμού, αλλά και μετά από τη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης. Η Βουλή έστησε στον τοίχο ξανά τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ενώ η αρμόδια επιτροπή θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις για σύσταση αρχής με ρόλο να ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως «με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ καταγράφεται ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας την εξέθεσε την παραπονούμενη σε δευτερογενή θυματοποίηση μέσω σεξιστικών στερεότυπων». Όπως τόνισε επίσης αποφάσισε να διακόψει, παρά την αντίδραση των αστυνομικών αρχών έγινε επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Η αιτήτρια ζήτησε αντίγραφο της αίτησής της και το αρνήθηκαν και τόνισε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έφτασε σε επιλεκτικά συμπεράσματα.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Γιώργος Κουκουμάς σημείωσε πως «θα θέλαμε αν μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει σήμερα ποιες αποφάσεις εκκρεμεί η εκτέλεση τους. Δεν έχουμε απλά μια απόφαση του ΕΔΑΔ, ήρθε μετά από μερικούς μήνες από την υπόθεση της Βρετανίδας και από τις ανακριτικές αρχές μέχρι το δικαστήριο εμβριθή σεξισμού. Μας λεν με απλά πράγματα όταν μια γυναίκα η ένα κορίτσι στον τόπος μας πάει να καταγγείλει ένα βιασμό, όχι απλά δεν την προστατεύουν όχι απλά δεν τη δικαιώνουν, της λεν έφταιγες κιόλας». Συμπληρώνοντας ότι επικρατεί μια ρητορικής επίρριψης ευθυνών στο θύμα.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ κα Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι η πεμπτουσία όσον αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και στο εξής, από τη μια βγαίνουμε και καλούμε τα θύματα να καταγγείλουν και από την άλλη δεν μπορούμε να υπερβούμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουμε. Μπορώ να πω ότι η Αστυνομία έκανε μεγάλα βήματα, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο. Όντως οι προκαταλήψεις φαίνεται να υπάρχουν όχι μόνο στην Αστυνομία, αλλά και στη Νομική Υπηρεσία».
Ο κ. Κωστής Ευσταθίου τόνισε πως «επειδή έτυχε να είμαι ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ευρώπης για εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Κάθε απόφαση του ΕΔΑΔ δίνει την ευκαιρία σε ένα κράτος να βελτιωθεί, η Κύπρος δεν είναι ευτυχώς οι «πρωταθλήτρια» στη μη εφαρμογή των αποφάσεων. Όμως οι αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο είναι στον πυρήνα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι η πεμπτουσία όσον αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και στο εξής, από τη μια βγαίνουμε και καλούμε τα θύματα να καταγγείλουν και από την άλλη δεν μπορούμε να υπερβούμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουμε. Μπορώ να πω ότι η Αστυνομία έκανε μεγάλα βήματα, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο. Όντως οι προκαταλήψεις φαίνεται να υπάρχουν όχι μόνο στην Αστυνομία, αλλά και στη Νομική Υπηρεσία».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης τόνισε ότι «θεωρούμε ότι το σκεπτικό και το λεκτικό της απόφασης αφήνουν εξαιρετικά εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Πρέπει να πούμε ότι η Διάσκεψη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η υπερασπιστική στρατηγική ήταν εξίσου προβληματική και δεν φαίνεται να υπάρχει κατανόηση του πραγματικού προβλήματος».
Υπήρξε «λάθος χειρισμός»
Υπήρξε «λανθασμένος χειρισμός» στην υπόθεση αναστολής δίωξης πολιτικού προσώπου για κατ’ ισχυρισμόν βιασμό γυναίκας, για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Έλλη Παπαγαπίου.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία να προσκομίσει στοιχεία για τις υποθέσεις για τις οποίες υπήρξε αναστολή ή διακοπή διώξεων από την έναρξη της θητείας των Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη στα αξιώματα του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αντιστοίχως, προσθέτοντας ότι προς τούτο η Επιτροπή θα στείλει επιστολές στο Γενικό Εισαγγελέα και στον Αρχηγό της Αστυνομίας.
Ένταση για την «έμφυτη ευγένεια» Αγγελίδη
Προς το τέλος της συζήτησης, δημιουργήθηκε ένταση όταν η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Έλλη Παπαγαπίου ανέφερε πως υπάρχουν αυθαίρετοι ισχυρισμοί και χαρακτήρισε προσβλητικό να γίνονται «εκ του ασφαλούς αναφορές ότι είναι σεξιστής ο κ. Αγγελίδης», προσθέτοντας πως δεν το δέχεται αυτό γνωρίζοντας για την «έμφυτη ευγένεια», όπως είπε, που έχει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
Η δήλωση αυτή έφερε την αντίδραση των βουλευτών λέγοντας πως πρόκειται για κάτι που αναφέρεται στην απόφαση. Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν με την κ. Χαραλαμπίδου να λέει πως, «ότι πούμε και ότι είπαν οι συνάδελφοί είναι καταγεγραμμένο στην απόφαση του ΕΔΑΔ. Μήπως αφού ο Βοηθός Γενικός χαρακτηρίζεται από έμφυτη ευγένεια, μήπως έδρασε με κομματικούς σκοπούς; Η ευγένεια μήπως εξαργυρώθηκε από κομματικά οφέλη;».