

Του Γιάννη Ιωάννου
Άτεγκτη στάση παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά την συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν. Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του Περιουσιακού με φόντο τις συλλήψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα, απέρριψε το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης, τριμερούς, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενώπιον της Ολγκίν και προανήγγειλε μάλιστα και… αντίποινα εκ μέρους της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» για το θέμα των συλλήψεων εκ μέρους της ΚΔ. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η κ. Ολγκίν είχε εκτενή συνάντηση, σε καλό κλίμα, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στις 31 Μαίου, η Κολομβιανή διπλωμάτης θα μεταβεί στην Τουρκία για να συναντήσει, επί του Κυπριακού, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.
Σε σκληρή γραμμή ο Τατάρ
Μετά το πέρας της συνάντησης του με την Ολγκίν, ο Τατάρ δήλωσε προς τα ΜΜΕ πως (…) ανέφερα ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τριμερή συνάντηση, δήλωσα στον Χριστοδουλίδη ότι μια συνάντηση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ότι υπάρχει δυσφορία όσον αφορά το Περιουσιακό και ότι δεν θα ήταν σωστό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο περιβάλλον χωρίς να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα». Ο κ. Τατάρ μάλιστα προανήγγειλε και αντίποινα έναντι των συλλήψεων της ΚΔ για σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα. «Εάν είναι επιθυμητή η συνέχιση της νέας ατμόσφαιρας και εάν υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για μια συμφωνία στο μέλλον, είπα στον κ. Ολγκίν να το μεταφέρει στον κ. Γκουτέρες. Εάν αυτά τα βήματα δεν σταματήσουν, μπορεί να υπάρξουν αντίποινα, μπορεί να προκαλέσουν ατυχίες και όλοι μπορεί να ζημιωθούν από αυτό, το οποίο είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» -επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της έντυπης κυριακάτικης έκδοσης- πως ο Τατάρ έχει ανάγει το θέμα των συλλήψεων σε προαπαιτούμενο, ουσιαστικά, για μια τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ενώπιον της Κολομβιανής διπλωμάτη του ΟΗΕ.
Θα τα ξαναπούν με την Ολγκίν
Θα γίνει οπωσδήποτε νέα συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν εκτός Κύπρου και ειδικότερα στην Τουρκία «είναι καθοριστικής σημασίας» και θα κρίνουν και τη μετέπειτα πορεία για το Κυπριακό. Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, δήλωσε ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται για όλους. Πηγές της «Κ» αναφέρουν πάντως πως το θέμα της παρέμβασης, ουσιαστικά, του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο ανεξάρτητο της κυπριακής Δικαιοσύνης που αξιώνει ο Ερσίν Τατάρ παραμένει κόκκινη γραμμή ενώ γίνεται αντιληπτό και από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αρχή από Τουρκία
Αρχή από την Άγκυρα θα γίνει για την διπλωματία του «πήγαινε-έλα» της Ολγκίν με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να μεταβαίνει, στις 31 Μαίου, στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν. Η επίσκεψη αξιολογείται από έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού, όπως διαφάνηκε και από την δήλωση Χριστοδουλίδη, ως ιδιαίτερης σημασίας για την συνέχεια μιας και θα φανερώσει όχι μόνο την στάση και τις προθέσεις της Τουρκίας για την συνέχεια αλλά και την δυναμική στον άξονα της σχέσης Άγκυρας-Τατάρ.
Αναφορά σε εμπιστοσύνη
Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκε, τέλος, η ίδια η Ολγκίν στην λακωνική της δήλωση μετά την συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ανέφερε ότι είχαν μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση και ότι άκουσε τον κ. Τατάρ πολύ προσεκτικά «για τις ανησυχίες του, για το Περιουσιακό». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο στη συνάντηση στη Γενεύη «γιατί πρέπει να έχουμε αποτελέσματα για την επόμενη συνάντηση τον Ιούλιο». Η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη.
«Θα εργαστούμε, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να δώσω μια γέφυρα για να έχουμε αποτελέσματα», τόνισε. Η κ. Ολγκίν υπενθύμισε ότι είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο επίσης συζήτησε για όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή αρχή, πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και αυτός είναι ο τρόπος για να το κάνουμε, ακούγοντας και τους δύο ηγέτες και τις ανησυχίες τους», κατέληξε η Κολομβιανή διπλωμάτης.