ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόρτα στον Οδυσσέα από τον Συλλούρη για διαχειριστικό έλεγχο της Βουλής

Η απαίτηση του Γενικού Ελεγκτή συνιστά παραβίαση του Συντάγματος υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πληθώρα ερωτηματικών συνεχίζει να προκαλεί η τακτική του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να επεκτείνει το πεδίο δράσης του, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα ή να συνιστά παραβίαση της διάκρισης εξουσιών.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια του κ. Μιχαηλίδη να πραγματοποιήσει διαχειριστικό και κανονιστικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσπάθεια που πρόσκρουσε στην άρνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Στην απαντητική επιστολή του, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου, ο κ. Συλλούρης μέσω του Γενικού Διευθυντή του Σώματος, ενημερώνει τον Γενικό Ελεγκτή πως το γραφείο του, δεν έχει δικαιοδοσία στη Βουλή μετά και την τροποποίηση του άρθρου 167 του Συντάγματος. Στην επιστολή αναφέρεται, πως το Σύνταγμα ξεκάθαρα κατοχυρώνει την πλήρη οικονομική αυτονομία της Βουλής «και συνακόλουθα της απαραίτητης ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπει τη νομοθετική εξουσία κατά την επιτέλεση του έργου και αποστολής της». Στην επιστολή ο πρόεδρος της Βουλής πληροφορεί τον Γενικό Ελεγκτή πως δεν μπορεί να προβεί σε ενέργειες που είναι αντίθετες με τις πρόνοιες του Συντάγματος και θέτουν, όπως επισημαίνατε, την οικονομική αυτονομία της Βουλής υπό αμφισβήτηση. Επιπρόσθετα ο κ. Συλλούρης ενημερώνει τον Γενικό Ελεγκτή πως η Βουλή μέσω νομοθεσίας θα προχωρήσει στη σύσταση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου για εκτέλεση του προϋπολογισμού της με σκοπό τη διασφάλιση της πλήρους οικονομικής αυτονομίας της Βουλής. 

Ο Ελεγκτής

Ο Γενικός Ελεγκτής στην απαντητική επιστολή του, ουσιαστικά προχωρά σε μια δική του, ερμηνεία του άρθρου 167 του Συντάγματος, επιβεβαιώνοντας τα προφανή, πως αυτό έχει τροποποιηθεί. Ο κ. Μιχαηλίδης επιμένει πως ο προϋπολογισμός της Βουλής συνιστά μέρος του προϋπολογισμού της Δημοκρατίας κάτι, που κατά τον ίδιο, του δίνει το δικαίωμα για διαχειριστικό έλεγχο. Ωστόσο ο Γενικός Ελεγκτής δεν περιορίζεται στις απόψεις περί διαχειριστικού ελέγχου, όπως ο ίδιος ερμηνεύει το Σύνταγμα. Προχωρά και σε υποδείξεις στη Βουλή για το έργο που επιτελεί. Ο κ. Μιχαηλίδης με κομψό τρόπο υποδεικνύει στη Βουλή πως «τυχόν μελλοντική ρύθμιση (ενδεχομένως με νέα τροποποίηση του Συντάγματος, αν αυτή επιχειρηθεί) θα καθιστούσε την Βουλή δημοσιονομικά ανεξέλεγκτη..»

Ναι σε έλεγχο από Νικόλα

Τη στήριξη του Γενικού Ελεγκτή, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Μετά από συνάντηση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η θέση του κόμματος του είναι πως πρέπει να γίνεται έλεγχος της Βουλής, χωρίς να διευκρινίζει αν ο έλεγχος θα είναι διαχειριστικός ή οικονομικός. Το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και προέδρου της Βουλής αφορά την απαίτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να πραγματοποιήσει διαχειριστικό έλεγχο στη Βουλή κάτι που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και ο κ. Συλλούρης στην επιστολή του έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Ελεγκτής  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ