ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ανακατώνεται η τράπουλα στον ΔΗΣΥ

Η υπουργοποίηση Στυλιανίδη και οι ομαδοποιήσεις μέχρι και τα εσωκομματικά του 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την Κυριακή ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι θα εξαγγείλει την επομένη τον διορισμό του Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, δίδοντάς του μάλιστα τιμητική ιθαγένεια, στο οικοδόμημα επικρατούσε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα. Δεν χάρηκαν μόνο τα στελέχη που εκτιμούν τον πρώην επίτροπο και που είδαν ότι αυτό αποτελούσε τιμητική κίνηση προς το πρόσωπό του, αλλά και εκείνοι οι κύκλοι που ανέγνωσαν πως με αυτή την κίνηση, ο Χρήστος Στυλιανίδης αφενός βγαίνει εκτός του κάδρου για το 2023 και αφετέρου πως λόγω της θέσης θα αποφύγει να βρεθεί απέναντι από τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ. Το κατά πόσο ο Χρήστος Στυλιανίδης βγαίνει από τα κάδρο του 23, είναι βεβαίως νωρίς να κριθεί, καθώς η υπουργοποίηση αποτελεί σημαντικό πόντο για την διεκδίκηση της προεδρίας. Το τι θα γίνει βεβαίως είναι ακόμα θολό, το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αυτό κατέδειξε μία σοβαρή κινητοποίηση στην κυβερνώσα παράταξη, με ορίζοντα το 2023.

Το κυπριακό σε συνδυασμό με το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση από το 2023 και μετά, ανοίγει ένα νέο κύκλο διαμάχης, στήνει στρατόπεδα εντός της κυβερνώσας παράταξης και βγάζει στην επιφάνεια νέους τακτικισμούς. Η μάχη πλέον που δίδεται είναι σε δύο μέτωπα: Το πρώτο είναι ποιος θα είναι τελικά ο υποψήφιος που θα στηρίξει το κόμμα για την προεδρία το 2023 και το δεύτερο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα εντός κόμματος, με στελέχη να επικεντρώνονται ήδη σε συμμαχίες.

Δημήτρης Δημητρίου και Χάρης Γεωργιάδης έχουν τις δικές τους βλέψεις εντός του κόμματος και δεν αποκλείεται να βρεθούν απέναντι το επόμενο διάστημα. 

Η σύγκρουση είναι ανοικτή

Η εμφανής σε όλους διαμάχη αυτή τη στιγμή, δεν είναι άλλη μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και από εκεί ξεκινούν όλα τα παρελκόμενα . Ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ το 2023, ποιος θα κερδίσει ευρύτερες συμμαχίες και σίγουρα ποιος θα έχει την εύνοια Αναστασιάδη. Το είχε καταγράψει άλλωστε η «Κ» από τον καιρό που μαινόταν ο προεκλογικός, ότι η σχέση των δύο έχει πάρει την κάτω βόλτα. Σε όλη αυτή την κόντρα, αυτό που εκτιμούν Συναγερμικοί είναι πως στο τέλος θα καεί το χαρτί και των δύο με τον ΔΗΣΥ να οδηγείται σε μία τρίτη υποψηφιότητα που επί του παρόντος δεν μπαίνει στον χάρτη.

Ο νέος εξ απορρήτων

Μέχρι να ξεκαθαρίσει ωστόσο το σκηνικό, πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εμπλέκονται στη διαδικασία σχηματίζοντας στρατόπεδα. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα ήταν την περασμένη βδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να βάλει τελεία στα όσα διακινούνταν γύρω από την περιβόητη πρόταση για το Σύνταγμα του 60, παρουσιάζοντάς το ως σχήμα λόγου παρά ως ξεκάθαρη πρόταση. Κίνηση που σίγουρα δεν άρεσε στους νέους παροίκους του Προεδρικού οι οποίοι ένιωσαν θιγμένοι από το άδειασμα. Εμπνευστής της ιδέας σίγουρα ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ τον τόνο –ότι δηλαδή ο Πρόεδρος το εννοεί- έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου. Ο τελευταίος, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην επιρροή που έχει πάνω στον Πρόεδρο. Καθόλου τυχαία και η εμπλοκή του στον νέο ανασχηματισμό και που ενέτεινε τη ψιθυρολογία στους διαδρόμους πως ο Πέτρος Δημητρίου θέλει να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι εκπαραθυρόντας άλλους στενούς συνεργάτες που έχουν άμεση πρόσβαση στον Πρόεδρο. Από το περιβάλλον του ωστόσο χαρακτηρίζουν αστεία τέτοια ζητήματα καθώς ο ίδιος δεν φιλοδοξεί να γίνει πολιτικό πρόσωπο, αλλά να κάνει απλώς τη δουλειά του. Το σίγουρο είναι πως έχει εξαιρετική σχέση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το τελευταίο έχει τη δική του σημασία για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ.

Νέος εξ απορρήτων του Προέδρου φέρεται πως έχει γίνει ο Πέτρος Δημητρίου και εμπλέκεται όπως λένε στην ενόχληση του Προέδρου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πελεκάνος, ο Δημητρίου και η θέση Χριστοδουλίδη

Στο πλαίσιο αυτό Συναγερμικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι Πελεκάνος αλλά κυρίως Δημητρίου έθεσαν ευσχήμως στον Πρόεδρο ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον άφησε εκτεθειμένο, προκαλώντας την ενόχληση του Προέδρου. Στην ενόχληση του Προέδρου πρέπει να συνέβαλαν και τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών να «αδειάζει» τον Πρόεδρο ή να προσπαθεί να προσεγγίσει την κληριδική σχολή. Μάλιστα ο Πρόεδρος ενώ στο παρασκήνιο σημειώνει πως η υπόθεση επιστροφής στο Σύνταγμα του 60 δεν θα συνεχίσει, σε συνέντευξή του ακόμη και την Δευτέρα στο omega ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί σχήμα λόγου αλλά ουσία. Το αν αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο εγωισμού, στο να στείλει ένα μήνυμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη ή αν πραγματικά άλλα λέει στο παρασκήνιο άλλα δημοσίως, είναι ένα ζήτημα θολό.

Οι πατρικές σχέσεις και ο Αβέρωφ

Όλο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Συναγερμικό Πρόεδρο. Που αν και διαφωνούσε, κράτησε χαμηλότερους τόνους αρχικά παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει τη θέση περί επιστροφής στο Σύνταγμα του 60. Μετά την κίνηση Χριστοδουλίδη, άνοιξε εκ νέου το ζήτημα, με τον Πρόεδρο, το Προεδρικό αλλά και την Πινδάρου να επιμένουν ότι μπορεί να σταθεί η πρόταση. Το γεγονός ότι η Πινδάρου, η οποία ήθελε αρχικά να τηρήσει αποστάσεις πήρε θέση υπέρ της πρότασης έχει τη δική της σημασία. Πολλοί εντός του ΔΗΣΥ αλλά και εντός της κυβέρνησης είχαν ενοχληθεί στο παρελθόν από την στενή-ως και πατρική- σχέση Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη. Θεωρούν ότι η αποκοπή του ομφάλιου λώρου θα στοιχίσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη και ίσως γι’ αυτό τον λόγο να δόθηκε όπως λένε κάποιοι προτεραιότητα στο να «αδειάσουν» τελικώς τον υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχουν ωστόσο και κύκλοι που κατέγραψαν θετικά τη στάση Χριστοδουλίδη ως ένδειξη ωρίμανσης και σε αντίθεση με τα όσα λένε στην Πινδάρου, πως είναι έτοιμος να τσαλακωθεί. Γιατί όχι, να κερδίσει και την μερίδα των Κληριδικών που παρακολουθούν πλέον αποσβολωμένοι τα όσα συμβαίνουν στην κυβερνώσα παράταξη.

Η εν πολλοίς πατρική σχέση Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη δέχεται πλήγματα με αφορμή το Σύνταγμα του 60 αλλά και από ενοίκους στο Προεδρικό που ανησυχούν ότι μένουν εκτεθειμένοι. 

Ο Χάρης και ο Δημήτρης

Μιλώντας ωστόσο για την κυβερνώσα παράταξη, ένα ζήτημα είναι ποιος ελέγχει το παιχνίδι. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει καταφέρει-ακόμα και σε κύκλους που τον αντιπαθούν- να περάσει το μήνυμα μετά και την προεδρία της βουλής πως ξέρει να κυβερνήσει. Έχει παράλληλα καταφέρει να ελέγχει το κόμμα. Η παλιά έχθρα που υπήρχε με τον Χάρη Γεωργιάδη έχει πλέον σβήσει, έστω κι αν ο τελευταίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στον Λόφο. Σίγουρα σε μία εξίσωση Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδης ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος θα διάλεγε με ευκολία τον πρώτο. Δεν ήταν μόνο η κόντρα που τους στιγμάτησε για το ποιος θα πάρει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη του κλείνει τον δρόμο για άλλα αξιώματα. Αντίθετα, η υποψηφιότητα Αβέρωφ, του δίδει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το κόμμα, είτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου κερδίσει τις εκλογές είτε τις χάσει κατά το εκλογικό συνέδριο που θα ακολουθήσει. Από αυτή την εξίσωση ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείπει ακόμα έναν παράγοντα. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ και πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Δημήτρης Δημητρίου φαίνεται να ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα του κόμματος. Αν και πολλοί βλέπουν να διεκδικεί την αντιπροεδρία, αν η Αννίτα Δημητρίου την παραχωρήσει λόγω των νέων της καθηκόντων, υπάρχουν και εκείνοι οι κύκλοι που τον θέλουν πιο ψηλά. Ο Δημήτρης Δημητρίου, αν και διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη του κόμματος σε ο,τι αφορά τα διαβατήρια των Τ/κ –με τα οποία συμφώνησε ο Χάρης Γεωργιάδης- δεν φαίνεται πως θα μπει σε κάποιο στρατόπεδο, είτε υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη είτε υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, έστω κι αν με τον τελευταίο διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Αναμένεται βεβαίως να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο κόμμα ενώ τον δικό της ρόλο αποκτά και η Αννίτα Δημητρίου της οποίας το έρεισμα ξεκίνησαν πολλοί εντός του ΔΗΣΥ να βλέπουν με ανησυχία και δεν αποκλείουν να διεκδικήσει στη συνέχεια και υψηλότερα αξιώματα. Αν όχι να αποτελεί όπως πολλοί αυθόρμητα λένε την επιλογή για το 2023, ίσως την επιλογή για το 2028, ανατρέποντας πλήρως την τράπουλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X