ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσβης Ελλάδας στην Κύπρο: Εκφραση αγάπης το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο πρέσβης της Ελλάδας, στη συνέντευξή του στην «Κ», τονίζει πως η κρίση της πανδημίας ανέτρεψε στερεότυπα δεκαετιών που αν και πρόσφατα εξήλθε από μια δεκαετή οικονομική κρίση η ελληνική κοινωνία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα.

–Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η επιδημία του κορωνοϊού ποιος ο ρόλος και η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου;

–Ελλάδα και Κύπρος, σε αγαστή συνεργασία, αντιμετώπισαν αποφασιστικά και, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αποτελεσματικά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσίαέλαβαν χωρίς χρονοτριβή αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδίως των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες είναι και οι πλέον απειλούμενες. Η λειτουργία της κρατικής μηχανής, τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα, ανταποκρίθηκε, επίσης, έγκαιρα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της κρίσης, προσαρμοζόμενη διαρκώς στις έκτακτες συνθήκες. Από πλευράς τους, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι πολίτες μας επέδειξαν ωριμότητακαι υπευθυνότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και συμβάλλοντας, με την καθημερινή τους συμπεριφορά, στην επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού,που μας επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση της προσπάθειάς μας.

–Την παρούσα στιγμή μπορούν να προσδιοριστούν τα ζητήματα, ιατρικά, οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά που θα πρέπει να τύχουν άμεσης διαχείρισης μετά το πέρας της κρίσης;

–Αν και πρόσφατα μόλις εξήλθε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, τις τελευταίεςεβδομάδες η ελληνική κοινωνία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα. Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων, τόσο για την ταχεία προσαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας μας στις απαιτήσεις της πανδημίας, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η συνολική υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού θα απαιτήσει, μεσοπρόθεσμα, επιπλέον προσπάθειες για την οικονομική ανασυγκρότηση, την κοινωνική μέριμνα, καθώς και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

–Η Ελλάδα διεθνώςπαρουσιάζεται ως χώρα παράδειγμα στην διαχείριση της πανδημίας. Η εικόνα αυτή μελλοντικά μπορεί να αποβεί ευεργετική για τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας;

–Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και η αποτελεσματικότητά τους αναγνωρίζονται διεθνώς. Ανατρέπουν στερεότυπα δεκαετιών και αναδεικνύουν τις δυνατότητες υπέρβασης που ο Ελληνισμός επιδεικνύει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις. Παρέχουν συνεπώς την δυνατότητα ενίσχυσης της διεθνούς μας θέσης την επαύριον της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα έλθει από μόνο του. Θα χρειαστούν συντονισμένες ενέργειεςκαι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. –Σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο ποια είναι τα θέματα που έτυχαν άμεσης διαχείρισης από πλευράς της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο με το που ξέσπασε η επιδημία; –Σε ό,τι αφορά την διαχείριση σε πρακτικό επίπεδο της κρίσης του κορωνοϊού, το Προξενικό μας Γραφείο, σε συντονισμό με την Αθήνα, ασχολήθηκε κυρίως, όπως είναι φυσικό, με τον επαναπατρισμό των Ελλαδιτών που βρίσκονταιστην Κύπρο και επιθυμούν να επιστρέψουν για προσωπικούς τους λόγους. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, βεβαίως, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, η Πρεσβεία συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, με το ήμισυ του προσωπικού να προσέρχεται στο γραφείο και τους υπόλοιπους να εργάζονται από το σπίτι.

–Η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Έλληνες της Κύπρου. Με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας πότε μπορεί να είναι εφικτή η επανέναρξη της συνδεσιμότητας των δυο χωρών;

–Πράγματι, κάθε χρόνο υποδεχόμαστε με χαρά μεγάλο αριθμό Ελλήνων της Κύπρου. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και φέτος, όταν η συνθήκες το επιτρέψουν. Στο πνεύμα αυτό θα ληφθεί και η απόφαση για την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το βέβαιο είναι ότι η αγάπη Κυπρίων και Ελλαδιτών για την Ελλάδα και την Κύπρο αντίστοιχα, είναι κάτι που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από πρόσκαιρες δυσκολίεςστη διακίνηση. Θα συνεχιστεί στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.

–Υπάρχει κάτι που μπορεί να μας διδάξει η πανδημία του κορωνοϊού;

–Ναι, μπορούμε να συγκρατήσουμε τη σημασία της ιεράρχησης προτεραιοτήτων και της ταχείας λήψης γενναίων πολιτικών αποφάσεων, καθώς και της καλής οργάνωσης των εθνικών οργανισμών διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, η κρίση μας δίδαξε πόσο απαραίτητη είναι η δυνατότητα των συστημάτων δημόσιας υγείας να ανταπεξέλθουν σε απρόβλεπτες ανάγκες. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας αποδεικνύεται η καθημερινή, πλήρης ενημέρωση του κοινού από εξειδικευμένους επιστήμονες, η οποία επιτρέπει τη συνειδητοποίηση των κινδύνων από τους πολίτες, με αποτέλεσμα τη συμμόρφωσή τους προς τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών.

–Ο κόσμος μας θα είναι ο ίδιος με αυτό που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει η ιατρική κρίση;

–Είναι νωρίς για να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις των συνολικών επιπτώσεων που θα έχει η κρίση στις κοινωνίες μας ή στους διεθνείς συσχετισμούς. Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των προσπαθειών αντιμετώπισής της. Η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών σε παγκόσμιο επίπεδο πιθανολογώ, ωστόσο, ότι θα οδηγήσει στον ανασχεδιασμό των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και των δημοσίων συστημάτων υγείας κάθε χώρας, με βάση τα εξαχθέντα διδάγματα. Ίσως, επίσης, η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιήσει πληρέστερα την ανάγκη ενός αποτελεσματικότερου συντονισμού της από κοινού αντιμετώπισης κινδύνων. Ο σοβαρός οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, τέλος, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των οικονομικών πολιτικών και της λειτουργίας των θεσμών της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.

–Ποιο είναι το μήνυμα του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο για την δοκιμασία που βιώνουμε σε συνάρτηση με το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου;

–Το Πάσχα είναι φέτος διαφορετικό για όλους μας, καθώς τα μέτρα καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν την φυσική μας παρουσία στις εκκλησίες, ούτε σε συναθροίσεις με συγγενείς και φίλους. Το αίσθημα αυξημένης κοινωνικής ευθύνης που αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, την κατ’ εξοχήν έκφραση της αγάπης προς τον πλησίον, οι θυσίες που υφιστάμεθα όλοι, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό, και πρωτίστως η απώλεια των συμπολιτών μας που έχασαν τη μάχη, οι δοκιμασίες που βιώνουμε, αλλά και η καρτερία και το σθένος με το οποίο τις αντιμετωπίζουμε, όλα αυτά εντάσσονται στο ορθόδοξο βίωμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Φέτος, ακριβώς λόγω αυτών των εξαιρετικών περιστάσεων, μας δίνεται τις μέρες αυτές η δυνατότητα μιας πιο έντονης περισυλλογής και τόνωσης της πίστης μας ότι εντέλει η ζωή θα κατισχύσει του θανάτου. Το μήνυμα της Ανάστασης είναι φέτος εξίσου επίκαιρο, αλλά βιώνεται με ιδιαίτερη ένταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X