ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:20
 

Προετοιμάζει το έδαφος η Λουτ πριν την κάθοδό της

Ξεκαθάρισε στους δύο διαπραγματευτές πως δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προετοιμάζει ήδη το έδαφος η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ ενόψει και της τριμερούς που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την 25η Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Η κα Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο για συναντήσεις το προσεχές Σάββατο ωστόσο έχει ήδη προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη με τον Ε/κ και Τ/κ διαπραγματευτή για σχετική προεργασία.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές η κα Λουτ είπε εμμέσως ότι η Τουρκία δεν βιάζεται

Τι είπε

Όπως συζητήθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο, κατά την τηλεδιάσκεψη, η κα Λουτ ενημέρωσε τους δύο διαπραγματευτές για τις επαφές που θα έχει με τους δύο ηγέτες. Τους ρώτησε ποιος είναι ο στόχος από την κάθε πλευρά και ξεκαθάρισε πως το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές η κα Λουτ είπε εμμέσως ότι η Τουρκία δεν βιάζεται, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως κατά την τηλεδιάσκεψη έριξε τον πήχη των προσδοκιών. Από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε πως στόχος είναι η πρόοδος χωρίς να υπάρξουν προαποφάσεις που να προδικάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως λέγεται ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Σε λεπτομέρειες όπως ξεκαθάρισε η κα Λουτ θα μπει με τους δύο ηγέτες κατά την εδώ παρουσία της.

Αλλαγή ρητορικής

Πάντως μετά και τις διαρροές περί άσχημης συγκυρίας για εξελίξεις στο κυπριακό και το ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί πενταμερή πριν τις «εκλογές», άλλαξε ρητορική η κυβέρνηση. Καθόλου τυχαίο ότι στις επίσημες δηλώσεις του, μετά και το εθνικό συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως στόχος της ε/κ πλευράς είναι να μπορέσουν να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς στη βάσει των τριών αξόνων και υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος θα προσέλθει στην τριμερή με ξεκάθαρη πολιτική βούληση. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα τους όρους αναφοράς όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ όπως επίσης θα μπορούσε να συγκληθεί και η άτυπη διάσκεψη η οποία έχει προταθεί να γίνει με το σχήμα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά προκειμένου να αποφασιστούν και οι διαδικασίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις διαρροές των τελευταίων ημερών γύρω από την απροθυμία της Τουρκίας.

Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα περί απροθυμίας της Τουρκίας, σημείωσε με νόημα πως «δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στην Τουρκία ποια είναι η προσέγγισή της. Ευθύνη και υποχρέωση μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και αν δεν επαναρχίσει, να μη υπάρχει ευθύνη στη δική μας πλευρά αλλά να βαραίνει την τουρκική πλευρά». Θέση την οποία έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X