ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσανατολίζεται σε δήλωση ο Γκουτιέρες

Αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις, επικρατέστερο σενάριο θεωρείται τοποθέτηση του γ.γ. περί ευρείας συναντίληψης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στο σενάριο ανάγνωσης μιας δήλωσης μετά το δείπνο της Δευτέρας φαίνεται να κλίνει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, καθώς η συνομολόγηση των όρων αναφοράς είναι ένα σενάριο που επί του παρόντος θεωρείται δύσκολο.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της «Κ», με το πέρας του δείπνου, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσει πρόοδο ή και συναντίληψη των δύο πλευρών στο ζήτημα των όρων αναφοράς. Ερώτημα βεβαίως που μένει ανοικτό είναι το κατά πόσο θα ανακοινώσει παράλληλα έναν οδικό χάρτη για το πώς προχωράμε. Αν δηλαδή θα επαναληφθεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και του Αντόνιο Γκουτιέρες, αν θα προχωρήσουμε και πότε σε άτυπη πενταμερή συνάντηση. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, κατά τη διάρκεια του δείπνου και της συζήτησης να αλλάξει το σενάριο και να υπάρξει περισσότερη πρόοδος. Ενδεικτικό ότι δείπνα στο παρελθόν, όπως αυτό της 1ης Δεκεμβρίου του 2016 και της 4ης Ιουνίου του 2017 έχουν δρομολογήσει εξελίξεις και διασκέψεις.

Η διαδικασία

Η συνάντηση υπό μορφή δείπνου, στο ιστορικό ξενοδοχείο «Adlon Kempinsky», θα γίνει στις 19:00 το βράδυ της Δευτέρας, στο οποίο θα παρακαθίσουν ο Αντόνιο Γκουτιέρες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Δεν αποκλείεται, κατά τη διάρκεια του δείπνου να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους και η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ για διευκρινίσεις.

Το ξενοδοχείο «Adlon Kempinsky» κτίστηκε το 1907, αλλά ισοπεδώθηκε το 1945, κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι το 1984 λειτουργούσε ένα μέρος του που είχε διασωθεί. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1997. Βρίσκεται δίπλα από την Πύλη του Βραδεμβούργου.

Η ομάδα

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου, πρέσβης Κυριάκος Κούρος και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.

Οι χαμηλές προσδοκίες

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναχωρώντας για το Βερολίνο, ανέφερε πως μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα με ανοικτή ατζέντα, «για να διαπιστώσουμε» όπως είπε «από κοινού σε πιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε από δω και πέρα. Δηλαδή, πηγαίνουμε να καθορίσουμε από κοινού ένα είδος οδικού χάρτη. Σίγουρα θα συζητήσουμε τα βήματα από εδώ και πέρα». Αίσθηση βεβαίως προκάλεσε το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει να μη δώσουν κινηματογραφική και φωτογραφική πρόσβαση σε ε/κ και τ/κ ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια του δείπνου, αλλά θα σταλεί μία φωτογραφία από φωτογράφο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, ο Αντόνιο Γκουτιέρες δεν θα προχωρούσε σε συνάντηση, αν ήταν εμφανής ο κίνδυνος ενός ναυαγίου, ωστόσο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για το τι θα βγάλει η συνάντηση.

Φαίνεται να συνδέεται, άλλωστε, και με την απροθυμία, που σύμφωνα με την ενημέρωση της Λευκωσίας, δείχνει η Άγκυρα για άτυπη πενταμερή πριν από τις «εκλογές». Όπως λένε διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα φαίνεται πως δεν ευνοεί εξελίξεις γιατί όσο περνά ο χρόνος χωρίς διαπραγματεύσεις είναι πιο εύκολο να προκαλέσει νέα δεδομένα στο Κυπριακό, τόσο σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις όσο και στο κεφάλαιο της Αμμοχώστου, ευνοεί ένα σενάριο διαπραγματεύσεων με διαφορετικό Τ/κ ηγέτη ενώ παράλληλα έχει άλλες προτεραιότητες τη δεδομένη στιγμή (π.χ. Συρία και δράση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης).

Ελπίζουν στη διαφοροποίηση

Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί ο Μουσταφά Ακιντζί και το κατά πόσο είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα διαφοροποίησης από την Άγκυρα. Το χαρτί «επανεκλογής» Ακιντζί θεωρείται η προσήλωσή του προς την επανέναρξη των συνομιλιών και η επιμονή του σε λύση στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άλλωστε, η κίνησή του να επικρίνει την εισβολή στη Συρία θεωρείται πως του έδωσε τόσους πολιτικούς πόντους, ώστε να συζητά την κίνησή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο και για λόγους πολιτικής επιβίωσης η Λευκωσία εκτιμά πως θα κάνει το επιπλέον βήμα που θα οδηγήσει σε πρόοδο που να δικαιολογεί και την άτυπη πενταμερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση