ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσβλέπει σε GRECO η κυβέρνηση

Το Προεδρικό παρακολουθεί παράλληλα τα επόμενα βήματα Κληρίδη και δικαστικού συμβουλίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μεταξύ του φόβου παρέμβασης στη διάκριση εξουσιών αλλά και της πίεσης από μερίδα της κοινωνίας να λάβει δράση στην άνευ προηγουμένου κρίση που θέτει εν αμφιβόλω το κράτος δικαίου βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Προεδρικό. Στενωπός η οποία ενισχύθηκε μετά και την γραπτή ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα ο οποίος αφήνει πλήρως εκτεθειμένα τα μέλη του ανωτάτου συμβουλίου και κυρίως τον πρόεδρό του Μύρωνα Νικολάτο.

Η κυβέρνηση ρίχνει πλέον τη μπάλα στο δικαστικό συμβούλιο για το πώς θα ενεργήσει ενώ παράλληλα αναμένει τις επόμενες κινήσεις του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Σωτήρια, ωστόσο για την κυβέρνηση θεωρείται η παρέμβαση της Ομάδας των Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) η οποία αναμένεται σύντομα, μετά και την προώθηση του θέματος από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Θυμήθηκαν το «ντροπή»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε την περασμένη Δευτέρα γιατί θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση καλώντας όλους να θυμηθούν το ζήτημα διάκρισης εξουσιών όταν ρωτήθηκε για το πώς θα αντιδράσει στην εν λόγω κρίση. Κύκλοι του Προεδρικού, θυμήθηκαν μάλιστα το αμίμητο «ντροπή» του γενικού εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν ο τελευταίος τοποθετήθηκε για το πόρισμα Καλλή βάσει του οποίου ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να προχωρήσει σε ποινική δίωξη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ωστόσο πως δεν ήταν απλώς θέμα παρέμβασης του Προέδρου, αλλά ζήτημα αμφισβήτησης του πορίσματος, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος έλεγε πως θα διόριζε νέα ανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση. Υπάρχουν βεβαίως και κυβερνητικές πηγές οι οποίες φέρνουν το παράδειγμα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που είναι εκτεθειμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέμβαση της κυβέρνηση στα της δικαιοσύνης.

Στο Προεδρικό αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της κατάστασης και το ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικό. Όπως επισημαίνεται η μπάλα βρίσκεται στο δικαστικό συμβούλιο για το πώς θα ξεπεράσει την κρίση ενώ αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Όπως αναφέρουν προεδρικοί κύκλοι, η κάθοδος της GRECO η οποία και θα προχωρήσει σε συστάσεις για το θέμα, θεωρείται πως θα δώσει και την κατάλληλη λαβή στον Πρόεδρο να παρέμβει στο όλο ζήτημα και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, βάσει βεβαίως των συστάσεων.

Τα είπε με Ιωνά

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», μετά και την έκκληση πολλών να παρέμβει ο Πρόεδρος ως θεματοφύλακας των θεσμών στην πρωτόγνωρη κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε σε επαφή με τον υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για το πώς θα χειριστούν την όλη κρίση με τον κ. Νικολάου να προχωρά σε γραπτή ανακοίνωση. Διαβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν αν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στο πλαίσιο των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος.

Η αμηχανία…

Ο Ιωνάς Νικολάου μάλιστα απέρριψε τα περί αμηχανίας που είχε θέσει η «Κ» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας. Υπογράμμισε δε πως υπάρχουν οι συντεταγμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου στο δικαστικό Σώμα και από την άλλη όπως αναφέρεται «οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, τις ενέργειες των οποίων η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε και ούτε είναι ορθό να προκαταλάμβανε παρεμβαίνοντας, κατά τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Αναφέρει, επίσης, ότι «τα ζητήματα που εγείρονται, όπως έχουν αναδυθεί από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, σίγουρα δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς να απασχολήσουν τους υπό αναφοράν μηχανισμούς και θεσμούς της Δημοκρατίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι ότι πλήττεται το κύρος της απονομής της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του κοινού στα δικαστήρια».
Συνεπώς, προσθέτει, «η ενεργοποίηση των μηχανισμών και θεσμών είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η λήψη διορθωτικών μέτρων», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, στο μέρος που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, ως Υπουργείο έχουμε υποβάλει και εισηγήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης».

Τον δρόμο της βουλής

Τα όσα κατήγγειλε πάντως ο Νίκος Κληρίδης θα εξεταστούν και από την επιτροπή θεσμών, με τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη να εγγράφει σήμερα το θέμα στην επιτροπή. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξει και στη βουλή ο φάκελος των όσων διαμείβονται στα της δικαιοσύνης, αποκτώντας περαιτέρω πολιτικές προεκτάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση