ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν τις ψήφους για την έκτη έδρα οι μικροί

Η δεξαμενή από την οποία επιδιώκουν να αλιεύσουν ψηφοφόρους και το αφήγημά τους - Προεκλογική με ανοιχτά όλα τα σενάρια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ποιος θα κατακτήσει την έκτη έδρα στις ευρωεκλογές; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που εγείρεται για τις επικείμενες εκλογές όπως επίσης και αν το οι έρευνες που δείχνουν το ΕΛΑΜ να εισέρχεται δυναμικά στο ευρωκοινοβούλιο θα επιβεβαιωθούν. Η προεκλογική μάχη βεβαίως τώρα αρχίζει με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά και σε ανατροπές και σε εκπλήξεις για τη δυναμική του κάθε κόμματος.

ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και η νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Παράταξη θα δώσουν τη δική τους μάχη για να κερδίσουν την έκτη έδρα. Από πού θα αντλήσουν ψήφους και ποιο θα είναι το επικοινωνιακό τους αφήγημα είναι ένα ζήτημα που συζητείται και φαίνεται να διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η ΕΔΕΚ θα παίξει το χαρτί του «αντιΕΛΑΜ», η Συμμαχία Πολιτών ανοίγει μέτωπο με ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ ελπίζοντας σε ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους, ενώ οι σύμμαχοί της Οικολόγοι θα δώσουν έμφαση στην πράσινη πολιτική. Το ΕΛΑΜ άρχισε να διεκδικεί ψήφους από το Συναγερμικό ακροατήριο, ενώ η Δημοκρατική Παράταξη κυρίως από το ΔΗΚΟ. Το ποιος θα κερδίσει τελικώς τη μάχη θα φανεί βεβαίως στην κάλπη.

Η ΕΔΕΚ ως αντί ΕΛΑΜ

Η δημοσκόπηση που διενήργησε για το ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία CYMAR και δείχνει την ΕΔΕΚ να κινείται στο 1% όπως και η δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA η εταιρεία ερευνών Pulse που δείχνει το κόμμα των Σοσιαλιστών να λαμβάνει το 3%, σίγουρα δεν σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στο διαδρόμους της ΕΔΕΚ. Επίσημα στην ΕΔΕΚ απορρίπτουν τις δημοσκοπήσεις και υπογραμμίζουν πως δεν κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα, αφήνοντας αιχμές πως το ΑΚΕΛ είναι εκείνο που θα χάσει τη δεύτερη έδρα. Πέραν της επίσημης θέσης, ήδη οι Σοσιαλιστές, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως ψήφος υπέρ της ΕΔΕΚ είναι ψήφος εναντίον του ΕΛΑΜ αλλά και της Ακροδεξιάς.

Καθόλου τυχαίες και οι επιθέσεις πριν από καιρό στο κόμμα της Ακροδεξιάς, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται για κάποιους πως θα συσπειρώσει τους ΕΔΕΚίτες που έχουν απομακρυνθεί και θα σιγήσουν τις επικρίσεις που θέλουν την ΕΔΕΚ να ΕΛΑΜοποιείται. Ήδη στο Κόμμα των Σοσιαλιστών επικρατεί ένας σχετικός προβληματισμός για την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος και για το κατά πόσο αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες απώλειας της έδρας. Σημειώνεται άλλωστε πως την προηγούμενη πενταετία η ΕΔΕΚ συνεργάστηκε με τους Οικολόγους και κατέλαβε την έδρα.

Το αν θα τα καταφέρει είναι ένα ζήτημα που αιωρείται επί του παρόντος με την ηγεσία αλλά και τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι τώρα δράση του στο ευρωκοινοβούλιο. Πάντως το ψηφοδέλτιο που διαμόρφωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος θεωρείται από κομματικούς κύκλους πως καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του κόμματος. Έχει φέρει κοντά τρία νέα πρόσωπα δίνοντας αέρα ανανέωσης με τη συμμετοχή του διεθνολόγου Χρίστου Ιακώβου, την συμμετοχή της δημοσιογράφου Νατάσας Ιωάννου αλλά και τη μεταγραφή από την Αλληλεγγύη της Θέας Νικολάου. Πρόσωπα που όπως λέγεται θα μείνουν κοντά στο κόμμα και θα έχουν ενεργό ρόλο σε επόμενες εκλογικές μάχες.

Με τη συμμετοχή του Ηλία Μυριάνθους, βουλευτή επαρχίας Πάφου, θεωρείται πως θα καταφέρει να συσπειρώσει την επαρχία Πάφου φέρνοντας κοντά ψηφοφόρους και από άλλα κόμματα, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης θεωρείται πως έχει το δικό του έρεισμα εντός και εκτός κόμματος. Ένα ενδεχόμενο απώλειας της έδρας θεωρείται πως θα ανακινήσει την εσωστρέφεια και θα ξεκινήσει διαδικασία αμφισβήτησης του Μαρίνου Σιζόπουλου από τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Κτυπά Κέντρο ο Λιλλήκας

Την πολιτική των προεδρικών εκλογών με επιθέσεις στον Ενδιάμεσο επαναλαμβάνει και σε αυτή την εκλογική μάχη όπως όλα δείχνουν ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ο Γιώργος Λιλλήκας. Στη Συμμαχία Πολιτών θεωρείται πως η κύρια δεξαμενή ψήφων μπορεί να προέλθει από το Κέντρο και δη από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Σε αυτό το πλαίσιο και η επιθετική πολιτική με αφορμή το ΓεΣΥ κατηγορώντας τους δύο πολιτικούς άνδρες για υπονόμευση της εν λόγω μεταρρύθμισης.

Καθόλου τυχαίος και ο πρόσφατος καυγάς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που για τη Συμμαχία Πολιτών θεωρείται νίκη. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του παρουσιάζοντας καθημερινά νομοσχέδια που καταδεικνύουν πως το ΔΗΚΟ υπήρξε «συνοδοιπόρος» της κυβέρνησης καθώς σε αντίθεση με τον ίδιο υπερψήφισαν νομοσχέδια. Πάντως, τον άνευ προηγουμένου καυγά δεν φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μένει εκτός. Σημειώνεται πως οι Οικολόγοι είχαν συνεργαστεί πριν από ένα χρόνο και με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Οι Οικολόγοι θέλουν να φέρουν κοντά την ψήφο διαμαρτυρίας, όπως άλλωστε και στις βουλευτικές εκλογές του 2016, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στην Οικολογία η οποία φαίνεται να ενισχύεται και να αποκτά έδαφος στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα.

Το βάφτισμα του πυρός

Το βάφτισμα του πυρός αναμένεται να πάρει η νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Παράταξη στις επικείμενες εκλογές. Αν και κύριος στόχος είναι η κατάκτηση πρώτα του 3,6% ούτως ώστε να συμμετέχει στο εθνικό συμβούλιο και να απολαμβάνει τα δικαιώματα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, στελέχη θεωρούν πως δεν αποκλείεται και η κατάκτηση της έδρας. Στη ΔΗΠΑ λένε πως δεν αποτελούν το αντιΔΗΚΟ, ωστόσο, δεδομένου του ότι ο Πρόεδρος της Κίνησης είναι ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιοι πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος του Κέντρου και πρώην στελέχη, σίγουρα η μεγαλύτερη δεξαμενή υπολογίζεται πως θα προέρχεται από το ΔΗΚΟ και το ευρύτερο Κέντρο το οποίο διαφωνεί με τις πολιτικές του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ερώτημα είναι κατά πόσο πρόσωπα που βρίσκονται στην κυβέρνηση όπως οι Βασίλης Πάλμας, Φώτης Φωτίου, Κυριάκος Κενεβέζος θα δουλέψουν παρασκηνιακά για την προεκλογική όπως έγινε και κατά τη διάρκεια του ίδρυσης του κόμματος.

Παραγάδι στον Συναγερμό το ΕΛΑΜ

Θα λάβει την έδρα της ευρωβουλής το ΕΛΑΜ; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται και θα μείνει αναπάντητο μέχρι και την υστάτη, όπως και το από πού θα αντλήσει ψήφους. Το κόμμα της Ακροδεξιάς αλιεύει ψήφους διαμαρτυρίας και όπως όλα δείχνουν ψήφους κυρίως από τον ΔΗΣΥ.

Αυτό φαίνεται να έχει αντιληφθεί το κυβερνών κόμμα. Καθόλου τυχαία και η υποψηφιότητα της Ελένης Σταύρου που στόχο έχει να αποτελέσει ανάχωμα για το ΕΛΑΜ, αλλά και η έρευνα που διενεργήθηκε και καταδεικνύει πως ο ΔΗΣΥ έχει διαρροή 2,5% προς ΕΛΑΜ σε σύγκριση των ποσοστών που έλαβε το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές του 2016. Το ζήτημα είναι πως για τον ΔΗΣΥ το πρόβλημα πλέον διευρύνεται και μάλλον ποδοσφαιροποιείται. Η τιμωρία της Ανόρθωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον ΔΗΣΥ, με τον ΔΗΣΥ Αμμοχώστου να αφομοιώνει τους κραδασμούς και να δέχεται πιέσεις από συναγερμικούς ψηφοφόρους- οπαδούς της Ανόρθωσης. Όπως λέγεται οι εξ Αμμοχώστου οπαδοί της Ανόρθωσης απειλούν για ψήφο προς ΕΛΑΜ, ενώ το κόμμα της Ακροδεξιάς φαίνεται να έχει ήδη διακλαδωθεί στους οργανωμένους οπαδούς.

Καθόλου τυχαία και η πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου να στείλει ανακοίνωση συμπαράστασης προς την Ανόρθωση εξοργίζοντας την Πινδάρου. Όμως πλην του ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ φιλοδοξεί να λάβει οργισμένη ψήφο υπό το αφήγημα του αντισυστημικού προσελκύοντας στην κάλπη μία μερίδα της κοινωνίας που είναι εξοργισμένη. Το αν θα επηρεάσει αρνητικά η πρόσφατη είδηση που θέλει τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ να μην πηγαίνει στρατό και τον εκπρόσωπο τύπου να μην πηγαίνει έφεδρος στο «πατριωτικό» του ακροατήριο, θα διαφανεί σίγουρα στην κάλπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση