ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε αντικατοχική ο Ενδιάμεσος χωρίς Λιλλήκα

Η Συμμαχία Πολιτών θα απουσιάζει όπως άλλωστε και πέρσι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κοινή αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιεί και φέτος ο ενδιάμεσος χώρος, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών και του Γιώργου Λιλλήκα. Η τελευταία κοινή αντικατοχική εκδήλωση όλων των κομμάτων του χώρου πραγματοποιήθηκε το 2016 με κοινή ανακοίνωση των κομμάτων, ωστόσο τόσο πέρσι όσο και φέτος από το κάδρο απουσιάζει ο Γιώργος Λιλλήκας. Κίνηση που ενισχύει τις φωνές που λένε ότι τα κόμματα του Ενδιάμεσου, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη δεν πρόκειται να συμπλεύσουν με την Συμμαχία Πολιτών στις επικείμενες εκλογές.

Πέρσι το καλοκαίρι δεδομένης και της ρήξης που υπήρξε στον χώρο λόγω των προεδρικών εκλογών, με την υποβολή της υποψηφιότητας τόσο του Νικόλα Παπαδόπουλου όσο και του Γιώργου Λιλλήκα, η Συμμαχία Πολιτών απείχε από την εκδήλωση. Η εκδήλωση που ακολούθησε συνεπώς είχε καθαρά προεκλογικό χρώμα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να είναι ο κύριος ομιλητής.

Στη φετινή αντικατοχική εκδήλωση μίλησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Κίνημα Οικολόγων και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλίκαρος. Η Συμμαχία Πολιτών από την άλλη θα πραγματοποιήσει εκδήλωση το Σάββατο 21 Ιουλίου όπου αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος με ένα λεωφορείο θα περάσει από δύο συμβολικά σημεία της πράσινης γραμμής, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες και να φυτέψει ελιά.

Όπως ενημερώνεται η «Κ» τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν απέστειλαν πρόσκληση συμμετοχής στη Συμμαχία Πολιτών. Στελέχη του Ενδιάμεσου ωστόσο σημειώνουν πως ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας απέρριψε πέρσι τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.

Κατά την εκδήλωση, οι κομματικοί αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου έστειλαν το μήνυμα πως προετοιμάζεται ενδιάμεση συμφωνία και κατήγγειλαν τους πολιτικούς χειρισμούς στο κυπριακό,από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη .

Νικόλας: Μας οδηγούν σε νέα συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου

Την εκτίμηση ότι το κυπριακό οδηγείται σε νέα συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου, με μία ενδιάμεση συμφωνία έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση. Μία συμφωνία που δεν θα εγκριθεί όπως είπε από τον λαό και θα επιβληθεί στους πολίτες όπως στο πιστόλι στον κρόταφο. Υπογραμμίζοντας πως δεν είναι η διχόνοια που έφερε την προδοσία αλλά η προδοσία τη διχόνια, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως περιποιεί για τον ίδιο ιδιαίτερη τιμή που εκφωνεί λόγο τιμής στους πεσόντες στον ακριτικό και πολύπαθο χώρο του Αγίου Κασσιανού.

«Σαράντα τέσσερα χρόνια αναζητούμε μια λύση λειτουργική, για να αντέξει στο χρόνο. Μια λύση που να διασφαλίζει στον Κυπριακό Ελληνισμό τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, για να είναι βιώσιμη και υποφερτή» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Δεν αναμένουμε πως ο αγώνας μας θα είναι εύκολος. Όμως, δυστυχώς, η στρατηγική διαχείριση του κυπριακού τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται λανθασμένη και ενώ απομακρύνει την προοπτική λύσης, ταυτόχρονα οδηγεί στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας. Είναι με πόνο ψυχής που διαπιστώνουμε, ότι η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων, παρά τις απανωτές εκκωφαντικές αποτυχίες, συνεχίζεται η ίδια» σημείωσε ξεκαθαρίζοντας πως οδηγούμαστε σε ένα πολιτικό και ηθικό εκβιασμό.

«Να εγκρίνουμε μια συμφωνία συνολικής διευθέτησης που δεν θα είναι παρά η επεξεργασία αυτής της στρατηγικής ενδιάμεσης συμφωνίας, που δεν εγκρίναμε, ή να την απορρίψουμε αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το οριστικό αδιέξοδο του Κυπριακού» σημείωσε.

Όπως εξήγησε «εάν και εφόσον υπογραφεί στρατηγική ενδιάμεση συμφωνία, τότε η εξέλιξη του Κυπριακού είναι προδιαγεγραμμένη: Είτε συνομοσπονδία, είτε δύο χωριστά κράτη, είτε κάτι χειρότερο – να καταλήξουμε χωρίς καθόλου κράτος» προσθέτοντας στόχος είναι η χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο κυπριακό.

«Η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας πως η αποδοχή-του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας θα καταστρατηγήσει και την αρχή που έγινε αποδεκτή, ότι «τίποτα δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

«Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική» ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη για «διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας». «Οι δύο χώρες» όπως είπε «επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά-τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού-τους ρόλου στην περιοχή».

Η επανέναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλίων δεν μπορεί να έχει ελπίδα επιτυχίας για τον κυπριακό λαό, αν στηρίζεται στην αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες και στο λεγόμενο κεκτημένο των συνομιλιών ανέφερε ο κ. Περδίκης κατά την ομιλία του.

«Χρειαζόμαστε όραμα και ελπίδα. Κι αυτά δεν θα τα βρούμε σε αυτούς που μας κυβερνούν για δεκαετίες. Για να πετύχουμε να αλλάξουμε το πρόσημο του χρόνου - που μέχρι σήμερα ευνοεί την εμπέδωση των κατοχικών δεδομένων - πρέπει να κτίσουμε μια νέα, εναλλακτική και ανατρεπτική πολιτική που να εμπνέει την συνείδηση και το θυμικό των πολιτών, πέρα από τον εγκέφαλο των πολιτικών. Οφείλουμε να τολμήσουμε τη ρήξη με το κατεστημένο που φαίνεται να βολεύεται με την κατοχή, τη διχοτόμηση ή ακόμα και με ένα σενάριο άνευ όρων παράδοσης, αν αυτό ευνοεί το σύστημα με τις μπίζνες, τις μίζες, τις βίζες, τις φίσες του καζίνο» υπέδειξε.

«Οι μνήμες μας παιδεύουν καθημερινά αλλά κάθε Ιούλιο στοιχειώνουν την ύπαρξη μας και αγριεύουν τη νόηση μας. Γεννούν μέσα μας οργή και αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του τόπου μας» ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλίκαρος.

Μιλώντας για την πολιτική της Τουρκίας υπέδειξε πως «διεκδικεί τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δηλώνει έτοιμος για λύση. Ας γνωρίζει ότι για εμάς τους αγωνιστές του πατριωτικού μετώπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι εκλιπούσα και την υπερασπιζόμαστε». Συμπλήρωσε πως ο Ερντογάν διεκδικεί λύση τουρκικών προδιαγραφών και μόνο. «Εδώ μας οδήγησαν με τις υποχωρήσεις τους οι κυβερνήσεις ΑΚΕΛ – Συναγερμού την τελευταία δεκαετία» κατέληξε.

«Οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντανά ήταν καταστροφικές και δεν οδηγούν σε βιώσιμη λύση. Παρέδωσε την εκ περιτροπής Προεδρία, την ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων εγκαταλείποντας την αναλογία 4:1, τα βέτο των ΤΚ, τα δύο καθεστώτα στο περιουσιακό, με προτεραιότητα στους χρήστες – σφετεριστές για τις περιουσίες που θα είναι υπό τ/κ διοίκηση» κατέληξε.

«Όλοι όσοι έχουν ενδώσει θέλουν μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής μαζί με το δίλημμα ή την δέχεστε ή η λύση θα είναι τα δύο κράτη» ανέφερε προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν φρόντισε να έχει εναλλακτικές επιλογές γιατί υπήρξε αφοσιωμένος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και των παραλλαγών του.

«Μας έφερε το διαβόητο γλωσσάρι που αναστάτωσε την κυπριακή κοινωνία, έστω και αν εκ των υστέρων αρνείται ότι το έφερε. Το γλωσσάρι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακριβοπληρωμένο πόνημα, ανανιστών δημοσιογράφων, το οποίο έχει ως στόχο να υποστούν λοβοτομή οι Έλληνες της Κύπρου και να αποδεχθούν μια προδοτική λύση» ανέφερε υποδεικνύοντας πως το Κίνημα Αλληλεγγύη έχει επανειλημμένα καταδικάσει τέτοιες ενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση