ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κατάσταση εγρήγορσης οι τρεις μεγάλοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό ανάγκασαν Αβέρωφ, Άντρο και Νικόλα να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ΔΔΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται τις τελευταίες μέρες τα τρία μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Η φημολογία που διαρρέεται περί συζήτησης για συνομοσπονδία, λύσης δύο κρατών όπως επίσης και νέες ιδέες που μπαίνουν στο τραπέζι από τον Πρόεδρο περί αποκέντρωσης εξουσιών αλλά και εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη λύση, έχουν αναγκάσει Άντρο Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλο να ανοίξουν κύκλο επαφών στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Μαζί τους και ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος πραγματοποιεί τις δικές του επαφές με ξένους αξιωματούχους και παράγοντες, υπογραμμίζοντας με αποδέκτη τον Πρόεδρο προφανώς ως καταστροφικά τα όποια σενάρια λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας.

Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκαθαρίσει πως η ιδανική λύση είναι αυτή στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας απορρίπτοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας. Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε λύση με εμπλοκή του ΝΑΤΟ ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ υπογράμμισε πως συμφωνεί ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συζητηθεί δεδομένου ότι τα άλλα μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ διαφωνούν.

Απασφάλισε ο Άντρος

Την αρχή έκανε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας, σε ανοικτή συζήτηση που είχε το κόμμα για τις εξελίξεις στο κυπριακό, απασφάλισε και έβγαλε δημοσιοποίησε όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο. Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα της «Κ», ο γ.γ του ΑΚΕΛ παραδέκτηκε πως η υπόθεση του ΝΑΤΟ είναι συγκεκριμένη και ευσταθεί. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βολιδοσκόπησε ανεπίσημα στέλεχος του κόμματος για το αν πρόκειται να δεχτούν μία λύση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Προεδρικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ανεπίσημη επαφή έγινε με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαϊδη ανάμεσα σε άλλα σε συνάντηση των δύο ανδρών στη βουλή, ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει για βολιδοσκόπηση σε άλλο τόπο και χρόνο. Μάλιστα ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η συζήτηση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ έγινε σε συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έδωσε ο κ. Κυπριανού φέρεται να συζητείται τουρκική βάση στα κατεχόμενα και αντίστοιχη βάση από ένα μεγάλο κράτος στις ελεύθερες περιοχές ούτως ώστε να εγγυάται την ασφάλεια των Ε/κ. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν εδώ και καιρό πως τα όσα δημοσιεύονται για νατοϊκή λύση είναι και μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να εκθέσει το ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως κάτι τέτοιο αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ο Άντρος Κυπριανού ενημέρωσε τη βάση του για τα όσα διαμείβονται και πλέον μεταβαίνει στην Τουρκία σε συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η άλλη λύση και ο Νετανιάχου

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του γ.γ του ΑΚΕΛ κατά την ανοικτή συζήτηση η αναφορά του πως πολιτικός αρχηγός του εκμυστηρεύθηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης σε κατ ιδίαν συνάντηση του ξεδίπλωσε την ιδέα του για λύση συνομοσπονδίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης συμπεριφέρεται έτσι, εξέφρασε την εκτίμηση πως ξένοι και συγκεκριμένα το Ισραήλ, προσπαθούν να πείσουν τον Νίκο Αναστασιάδη να κρατηθεί σε αυτή τη γραμμή πλεύσης υποσχόμενοι πως θα τον βοηθήσουν.

Οι ανοικτές συζητήσεις για τις εξελίξεις στο κυπριακό πραγματοποιούνται σε κάθε επαρχία. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο Άντρος Κυπριανού θα μεταβεί την Πέμπτη στην Αθήνα όπου και θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πολύ πιθανόν για να συζητηθεί το όλο ζήτημα της νατοϊκής λύσης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως λέγεται από το ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με τον Πρόεδρο για την εν λόγω συνάντηση.

Αθήνα και Λευκωσία ο Νικόλας

Και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αναλάβει τις δικές του πρωτοβουλίες εγκαινιάζοντας κύκλο επαφών και με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο αλλά και με την πολιτική ηγεσία της Αθήνας. Ήδη προγραμμάτισε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του ΕΛΑΜ, αρχής γενομένης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Μαζί του θα βρίσκονται το μέλος της γραμματείας και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος Χρύσης Παντελίδης και ο Σύμβουλος του Προέδρου του ΔΗΚΟ για ενεργειακά θέματα, Θεόδωρος Τσακίρης. 

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, αντικείμενο συζήτησης είναι η αποτυχία όπως λένε της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και η ανάγκη ανταλλαγής απόψεων γύρω από τα χρονοδιαγράμματα, τους κινδύνους γύρω από τις εξελίξεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το φυσικό αέριο. Μάλιστα ο Νικόλας Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στο προεδρικό, για δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκαθαρίσει την προσήλωσή του σε λύση βάσει πλαισίου ΔΔΟ και την αντίθεσή του σε εμπλοκή ΝΑΤΟ. Πλέον μεταβαίνει στην Αθήνα για ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις εξελίξεις 

Προειδοποιεί ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις στο εξωτερικό, με τ/κ κόμματα αλλά και με ξένους πρέσβεις στην Κύπρο συζητώντας τις εξελίξεις στο κυπριακό. Ενδιαφέρον προκαλεί και η συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να υπογραμμίζει τις συγκλίσεις των δύο μερών και να προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος με τον άλλοτε σύμμαχό του στην οικονομία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα πως χειρότερη μορφή την συνομοσπονδία. Για το Κυπριακό όπως είπε υπάρχουν πολλές συγκλίσεις και τα δύο κόμματα στηρίζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Κυπριακού για λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ , της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ένα φυσιολογικό κράτος εντός της ΕΕ , χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις. «Αλλά ξέρουμε το ίδιο έντονα και τι δεν θέλουμε με τον Νικόλα (Παπαδόπουλο) , δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δύο κράτη και κάτι χειρότερο. Η χειρότερη μορφή είναι η συνομοσπονδία γιατί από τη μια δίνεις κυριαρχία και από την άλλη έχεις ένα κυρίαρχο κράτος να έχει και λόγο στο ελληνικό κράτος», ανέφερε. Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον κύκλο επαφών που έχει ανοίξει, συμβάλλουν τα κόμματα στην δημιουργία ελπίδας και προοπτικής στον τόπο. Διαφοροποιήθηκε μάλιστα στο θέμα του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας δεν θα είχε κανένα πρόβλημα ως ΔΗΣΥ με εμπλοκή ΝΑΤΟ στη λύση ωστόσο όπως σημείωσε ως ρεαλιστής γνωρίζει πως αυτό δεν το αποδέχονται σημαντικές δυνάμεις στον τόπο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος με Νικόλα Παπαδόπουλο υπογραμμίζοντας τις συγκλίσεις στο κυπριακό και ξεκαθαρίζει πως δε μπορεί να συζητηθεί νατοϊκή λύση τη στιγμή που τα μεγάλα κόμματα διαφωνούν 

Ενοχλημένος ο Πρόεδρος


Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είναι ενοχλημένος με τα όσα συζητούνται τελευταίως και ιδιαίτερα από τις επικρίσεις που δέχεται από κύκλους του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις του κατά την ομιλία του στα δεκάχρονα της Καθημερινής όπου υπογράμμισε τα εθνικά τσουνάμια και έκανε λόγο για την κληριδική σχολή σκέψης. Μιλώντας για όσους τον επικρίνουν ανέφερε ότι κάποιοι δημιουργούν μια ψευδή εικόνα ότι τα πάντα εξαρτώνται από την ε/κ πλευρά υπογραμμίζοντας πως δεν είναι μόνο με το να δίνεις που θα εξευρεθεί λύση.

Συνέχεια έδωσε και τη Δευτέρα όταν ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είχε δηλώσει πως οι Ε/κ πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων και ο Πρόεδρος ρωτήθηκε κατά πόσον οι δηλώσεις αυτές δυσκολεύουν την επίλυση του Κυπριακού. «Περισσότερο, οι δηλώσεις αναμένω και ευελπιστώ να αφυπνίσουν όσους ζουν σε ιδεατούς κόσμους», ανέφερε χαρακτηριστικά με πολλούς να θεωρούν πως οι βολές είχαν ως αποδέκτες ΑΚΕΛ αλλά και ΔΗΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ