ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε προεκλογικό με νέα δεδομένα

Δεν έπεισε η πολυκομματική Βουλή, την ίδια ώρα που ο ΔΗΣΥ αποκτά σημαντικό προβάδισμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν πριν από πέντε χρόνια ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είχαν συμμαχήσει εντός βουλής για να αυξήσουν το εκλογικό μέτρο σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας πολυκομματικής βουλής, το εγχείρημα κάθε άλλο παρά πέτυχε. Τρία νέα κόμματα, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ μπήκαν με αξιώσεις στη Βουλή, πλήττοντας τα δύο μεγάλα κόμματα. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διατήρησαν τον ρόλο που έχουν στην κομματική σκακιέρα, ενώ οι Οικολόγοι αύξησαν την παρουσία τους κατά μία βουλευτική έδρα.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν να διαμορφωθεί ένα πολύ διαφορετικό κοινοβούλιο, με τον ενδιάμεσο χώρο, όχι μόνο να ενδυναμώνεται, αλλά να διεκδικεί με αξιώσεις στη συνέχεια την εξουσία. Η εικόνα σήμερα αλλάζει άρδην, καθώς βάσει και της δημοσκόπησης για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, η πολυκομματική Βουλή δεν έπεισε. Το 70% βλέπει με δυσαρέσκεια την εικόνα του κοινοβουλίου, ενώ απαξιώνεται και το επίπεδο των βουλευτών, καθώς το 46% βρίσκει χαμηλό το επίπεδο και μόλις το 11% δηλώνει ικανοποιημένο. Το κατά πόσο το εγχείρημα της πολυκομματικής βουλής πέτυχε ή απέτυχε θα φανεί μόνο στην κάλπη, καθώς οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα της δεδομένης στιγμής.

Αυτό το κλίμα ευνοεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, που αποκτούν σημαντικό προβάδισμα και αποδοχή εξαιτίας του χειρισμού της πανδημίας, ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί μάλλον αμήχανα. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου πλην του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, φαίνεται να παίζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς Αλληλεγγύη και Συμμαχία δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν αν κινηθούν αυτόνομα. Το μεγάλο ερώτημα είναι το σκέφτεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεδομένου και του υψηλού ποσοστού αποδοχής που απολαμβάνει. Ήδη οι τελευταίες του κινήσεις έκαναν κύκλους να συζητούν μήπως ο Νίκος Αναστασιάδης σκέφτεται μία τρίτη και τελευταία θητεία.

Πρωτιά με προκλήσεις ο ΔΗΣΥ

Η περίοδος πριν από την πανδημία δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Είχε να διαχειριστεί μία σειρά ζητημάτων που απασχολούσαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από τη μία τις σκιώδεις πολιτογραφήσεις από την άλλη τα τζετ του Σαουδάραβα και παράλληλα έπρεπε να απαντά σε ζητήματα που αφορούσαν το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη. Μετά την πανδημία, όμως, ο ΔΗΣΥ ανακάμπτει και εν πολλοίς απολαμβάνει τις δάφνες της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, καθώς λαμβάνει το 24,7% με τη διευκρινισμένη ψήφο να ανέρχεται στο 31%.

Σημαντικό είναι πως το κόμμα, παρά την πολυφωνία του, έχει καταφέρει να συσπειρωθεί ήδη στο 84,3%. Η διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση γύρω από την πανδημία φέρεται να ευνόησε το κυβερνών κόμμα, καθώς το 53% των ερωτηθέντων κρίνει θετικό τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές δεν είναι άλλο από το ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε να διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις –όχι εξ υπαιτιότητάς της, τις οποίες αντιμετώπισε επιτυχώς. Το επιτυχώς βεβαίως είναι ένα ζήτημα ανοικτό, δεδομένου ότι οι όποιες οικονομικές προκλήσεις και επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως.

Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του, το 4% ότι έχει χάσει όλα του τα εισοδήματα και το 38% ότι έχουν μειωθεί, σε μία περίοδο ακόμη που οι πλείστες επιχειρήσεις απολαμβάνουν τις χορηγίες και τα σχέδια επιδοτήσεων της κυβέρνησης. Αναπόφευκτα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας (λόγω τουρισμού και τερματισμού των κυβερνητικών χορηγιών που θέτουν ως προϋπόθεση την μη απόλυση υπαλλήλων) και ίσως αύξηση των αντιδράσεων. Στο κάδρο πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση δεν θα έχει να δώσει τα αναμενόμενα προεκλογικά δώρα, καθώς το όποιο μαξιλαράκι έχει διοχετευθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σκληρό ακροατήριο

Το μεγαλύτερο ποσοστό εισροών ψηφοφόρων άλλων κομμάτων προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό προέρχεται από την Αλληλεγγύη και αυτό έχει τη δική του σημασία, καθώς το συναγερμικό ακροατήριο που είχε απομακρυνθεί λόγω της στάσης του κόμματος στο Κυπριακό φαίνεται να επιστρέφει με τα τελευταία δεδομένα. Πλέον ο ΔΗΣΥ ακολουθεί μία πιο συντηρητική πορεία (και στο Κυπριακό αλλά κυρίως στο μεταναστευτικό) κάτι που προφανώς έχει αντίκτυπο στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 50% των της Αλληλεγγύης βάσει της έρευνας. Ρόλο γι’ αυτό βεβαίως παίζει το γεγονός ότι η Ελένη Θεοχάρους δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο το κόμμα θα προχωρήσει σε συνεργασίες ή θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 11,1% της Συμμαχίας Πολιτών και το 5,6% από το ΔΗΚΟ. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι δεν παρουσιάζει καμία εισροή από το ΕΛΑΜ, αναιρώντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η ρητορική του στο μεταναστευτικό έχει έρεισμα εντός του ακροδεξιού κόμματος. Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ φαίνεται να έχουν επιστροφή εκείνου του ακροατηρίου που είχε επιλέξει την αποχή το 2017. Το 10,4% της αποχής του 2016 επιλέγει τον ΔΗΣΥ ενώ το 3,6%  επιλέγει το ΑΚΕΛ.

Ακολουθεί το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ ακολουθεί με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων τον ΔΗΣΥ λαμβάνοντας 16,2% και 21,1% στη διευκρινισμένη ψήφο. Ένα ποσοστό σίγουρα βελτιωμένο αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό προηγούμενων δημοσκοπήσεων. Κάποιος όμως θα ανέμενε να προηγείται και όχι να ακολουθεί του ΔΗΣΥ δεδομένου ότι κυβερνά εδώ και εφτά χρόνια. Το ΑΚΕΛ είχε αρχίσει να ανακάμπτει προ της πανδημίας, παίζοντας επιτυχώς το χαρτί της διαφθοράς, ωστόσο η πανδημία βρήκε το κόμμα της Αριστεράς αμήχανο μπροστά στις εξελίξεις και αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα.

Όσο όμως κι αν η οικονομία δεν ευνοεί –βάσει ερευνών– το ΑΚΕΛ, δεν πρέπει να αγνοείται το κεφάλαιο της διαφθοράς, το οποίο αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά μετά την επούλωση των πληγών της πανδημίας, που ίσως να βοηθήσει το ΑΚΕΛ να ανακάμψει. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το ΑΚΕΛ συσπειρώνεται στο 74,3%, ενώ η κύρια πηγή εισροών προέρχεται από την ΕΔΕΚ (9,4%) τη Συμμαχία Πολιτών (5,6%) τους Οικολόγους 5,3%.

Διατηρείται το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ φτάνει το 9,3% με τη διευκρινισμένη ψήφο να ανέρχεται στο 12,5%. Η συσπείρωση του κόμματος, που φτάνει στο 68,5%, θεωρείται αρκετά καλή δεδομένου ότι το κόμμα του Κέντρου δυσκολεύεται να συσπειρωθεί από την αρχή του προεκλογικού. Σε αυτό ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η σύγκρουση του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση στη Βουλή. Το ΔΗΚΟ αλιεύει σημαντικό μερίδιο από τον ενδιάμεσο χώρο καθώς κερδίζει 22,2% από τη Συμμαχία Πολιτών. Καθόλου τυχαίο ότι ένας σημαντικός αριθμός στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών έχει μετακινηθεί από τις προεδρικές εκλογές και μετά στο ΔΗΚΟ. Λαμβάνει παράλληλα 6,3% από την ΕΔΕΚ και 5,3 % από τους Οικολόγους. Δεν έχει εισροές από την Αλληλεγγύη με την οποία συνεργάστηκαν στις ευρωεκλογές και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Γρίφος η Δημοκρατική Παράταξη

Το μεγάλο ερώτημα για το ΔΗΚΟ δεν είναι άλλο βεβαίως από το πώς θα κινηθεί η Δημοκρατική Παράταξη. Η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν διεκδικεί είσοδο στη βουλή, μετά το αξιοπρεπές ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές. Το νεοσυσταθέν κόμμα, δεν έχει παρουσιάσει κανέναν υποψήφιο μέχρι τώρα, δεν βγαίνει στα τηλεοπτικά πάνελ αλλά βάσει της έρευνας λαμβάνει το 2,3% με τη διευκρινισμένη ψήφο να ανέρχεται στο 3,1%. Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν λαμβάνει 13% από το ΔΗΚΟ και μόλις 2,4% από τον ΔΗΣΥ, αναιρώντας τις εκτιμήσεις των ΔΗΚΟϊκών στελεχών ότι η ΔΗΠΑ θα πλήξει κυρίως το κυβερνών κόμμα και όχι το ΔΗΚΟ.

Πέφτει η ΕΔΕΚ, διατηρούνται οι Οικολόγοι

Από τα μικρά κόμματα, εκείνο που φαίνεται να διατηρεί σχετική δυναμική είναι το κόμμα των Πρασίνων, με ποσοστό 3% και 4% σε διευκρινισμένη ψήφο. Ρόλο στα ποσοστά –είτε θετικά είτε αρνητικά– αναμένεται να παίξει και η αλλαγή στους Οικολόγους, καθώς ο Γιώργος Περδίκης με μακρά κοινοβουλευτική πείρα και πλούσιο έργο αποχωρεί και την θέση του –ως μεταβατικός πρόεδρος– αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Η ΕΔΕΚ κινείται στα ίδια ποσοστά με τους Οικολόγους λαμβάνοντας 3,2% και 4,2% σε διευκρινισμένη ψήφο. Το κόμμα των Σοσιαλιστών, αν και είχε κερδίσει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές του 2019, φαίνεται πως αυτό το ποσοστό δεν αντικατοπτρίζεται και στην παρούσα δημοσκόπηση.

Αυτό ίσως να έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του κόμματος και την πρόσφατη εκκαθάριση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ίσως όμως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ακουστεί κάποιο όνομα για το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Τα ποσοστά του φαίνεται να διατηρεί και το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ, με 3% και 4% στη διευκρινισμένη ψήφο. Τα κόμματα τα οποία παρουσιάζουν σημαντική φθορά με άγνωστο το μέλλον τους στην κομματική σκακιέρα, δεν είναι άλλα από το Κίνημα Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών τα οποία μέχρι πρόσφατα συζητούσαν συνεργασία, χωρίς κάτι τέτοιο να καταλήξει θετικά.

Η δημοτικότητα του προέδρου και του Νικόλα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποδοχή που απολαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μία αποδοχή που συνδέεται με την επιτυχή –επί του παρόντος– διαχείριση της πανδημίας. Μπορεί μέχρι τον Μάρτιο να δεχόταν το ένα χαστούκι μετά το άλλο για μία σειρά λανθασμένων χειρισμών, όμως εντύπωση προκαλεί πως μετά την πανδημία, η αποδοχή του αυξήθηκε στο 60%. Έναν και πλέον χρόνο προηγουμένως βρισκόταν στο 37%. Στον χώρο του ΔΗΣΥ, ο ίδιος απολαμβάνει τη στήριξη του 95% ενώ τυγχάνει της αποδοχής του 35% από το ΑΚΕΛ του 56% από το ΔΗΚΟ και του 59% από την ΕΔΕΚ. Η αλήθεια είναι πως μετά και την απόφασή του να μη διορίσει τον Ιωνά Νικολάου γενικό εισαγγελέα –παρότι του το είχε υποσχεθεί όταν παραιτήθηκε για την υπόθεση Μεταξά– ενίσχυσαν εκείνες τις φωνές που ήθελαν τον Νίκο Αναστασιάδη να θέλει να διατηρήσει την καλή εικόνα που του δείχνουν οι έρευνες.

Το κατά πόσο αυτή η κίνηση έχει υποσημείωση και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο διεκδίκησης μιας τρίτης θητείας είναι βεβαίως άγνωστο επί του παρόντος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος φυσιολογικά θα διεκδικήσει στις προεδρικές εκλογές του 2023, συγκεντρώνει το 60% της αρνητικής ψήφου, με το 70% του ΔΗΣΥ να τον βλέπει θετικά και με μικρή αποδοχή στα άλλα κόμματα πλην της Αλληλεγγύης. Αυτό από μόνο του ενδεχομένως να ανοίξει τις συζητήσεις για έναν άλλον υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής, ίσως και επαναδιεκδίκησης από τον Νίκο Αναστασιάδη. Χαμηλά σε δημοτικότητα κινείται και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λαμβάνοντας μόλις το 28% της θετικής ψήφου.

Τα κόμματα που φέρεται να έχουν τη θετικότερη εικόνα για τον κ. Κυπριανού είναι η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι (25% και 26% αντίστοιχα). Θετικότερη είναι η εικόνα του στον ΔΗΣΥ (20%) παρά στο ΔΗΚΟ (19%) με το οποίο όπως φημολογείται ψήνεται συνεργασία. Πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς αρχηγούς κρίνεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 41% θετική ψήφο. Ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να έχει την ευρύτερη αποδοχή στα κόμματα με το ΑΚΕΛ να συγκεντρώνει πάνω του τις λιγότερες θετικές ψήφους (35%). Αυτό θα έχει σίγουρα τη δική του σημασία, όταν τα κόμματα θα αρχίσουν να συζητούν ενδεχόμενο συνεργασιών και υποψηφιοτήτων, τόσο για την προεδρία της βουλής όσο και για την υποψηφιότητα των προεδρικών εκλογών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Πρόεδρος  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X