ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Κύπρο ο Δένδιας για συντονισμό μπροστά στα δύσκολα

Θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει συνάντηση με τον Ιωάννη Καδουλίδη και με τους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη Λευκωσία για συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις από τις συναντήσεις Δένδια με τον Πρόεδρο και τον Ιωάννη Κασουλίδη, ωστόσο υπογραμμίζουν πως θα συζητηθούν εκτενώς, οι τουρκικές προκλήσεις δεδομένου ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για γεώτρηση στο οικόπεδο 6 αλλά και η νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP. Θα συζητηθούν όπως υπολογίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και οι προεκτάσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε ο,τι αφορά το κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επανεκκίνηση ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όπως είπε στον Βασίλη Νέδο, «48 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό παραμένει άλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής». Σημείωσε πως «η Ελλάδα, σε συντονισμό με την Κυπριακή ∆ημοκρατία, εργάζεται για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του». Υπογραμμίζοντας πως η λύση δεν μπορεί να είναι παρά ∆ικοινοτική ∆ιζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε πως «δυστυχώς οι απαράδεκτες και επίμονες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί μιας «λύσης δύο κρατών», όπως και οι παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, κινούνται απολύτως εκτός του πλαισίου της λύσης. ∆εν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση μιας ουσιαστικής και αξιόπιστης διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας Δένδια, θα συζητηθεί και το παρασκήνιο γύρω από την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πάντως σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι αποφεύχθηκε να μπει μια φράση που καλωσορίζει τις προτάσεις και των δύο ηγετών. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την αναφορά διερωτούμενος «για ποιαν πρόταση της μιας πλευράς μιλούν από τη στιγμή που εκείνη η πρόταση δεν είχε διαβιβαστεί καθόλου σε μας; Τώρα έχει, αλλά τότε που γινόταν η σύνταξη του ψηφίσματος δεν υπήρχε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στην ατζέντα της συζήτησης θα τεθεί και το ουκρανικό και το πως θα αντιμετωπίσουν τα δύο μέρη τις προεκτάσεις της ρωσικής εισβολής. Η Λευκωσία θα διαμηνύσει πάντως στην Αθήνα την επιδίωξή της να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο η περίπτωση της Ουκρανίας με αυτήν της Κύπρου. Η «Κ» άλλωστε είχε αποκαλύψει την περασμένη Παρασκευή εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωνε τους Κύπριους διπλωμάτες πως Ουκρανία και Κύπρος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. «Οι υποθέσεις Κύπρου και Ουκρανίας» όπως σημείωνε «συνιστούν παράλληλες πορείες, όπου οι δύο χώρες αναζητούν την εθνική τους δικαίωση στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ταυτόσημες και αντίστοιχες αντιδράσεις τόσο σε διακηρυκτικό αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο. Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως θέμα αρχής, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Αναδείξαμε την παραβίαση της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της Εδαφικής Ακεραιότητας της Ουκρανίας, η οποία - όπως και στην περίπτωση της Κύπρου - συνιστά πράξη αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αντίθετη με την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και αντίθετη με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι η οποία Θέτει το πλαίσιο για την παραπέρα εξέλιξη της διαδικασίας για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο και αυτό πρόκειται να επαναληφθεί προς τον Νίκο Δένδια.

Στη συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Ιωάννη Κασουλίδη, αναμένεται πως ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει γύρω από τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «επιθυμούμε ειλικρινά να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Εξακολουθούμε να προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θεωρούμε ότι λύση υφίσταται και ότι είναι εφικτή. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτή η λύση, η Τουρκία οφείλει να πάψει να παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και του ∆ικαίου της Θάλασσας. ∆εν ζητάμε κάτι εξωπραγματικό. Ζητάμε η Τουρκία να εφαρμόσει

τις αρχές και τις αξίες που οφείλουν να σέβονται όλα τα κράτη που έχουν προσυπογράψει τον Χάρτη του ΟΗΕ, τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και οραματίζονται να ενταχθούν στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα θα ήθελα, όμως, να εκφράσω μια νότα αισιοδοξίας. Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα επικρατήσουν συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν πάντα και δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. ∆εν πρέπει να λησμονούμε τις περιόδους αρμονίας, όσο βραχείες και εάν ήταν αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση